Belgia va solicita despăgubiri în scandalul ouălor contaminate
Publicat de Andreea Drilea, 17 august 2017, 07:00
Belgia va solicita despăgubiri în scandalul ouălor contaminate în urma căruia au fost retrase din magazine milioane de ouă de găină în multe state europene, au anunţat miercuri autorităţile, transmite Reuters.
Olanda, Germania, Franţa, Austria şi Polonia sunt de asemenea afectate din cauza temerilor legate de utilizarea ilegală a unei substanţe toxice, denumită fipronil, în industria avicolă.
‘În cazul unei fraude comise de operatori, trebuie să se ţină cont de răspunderea lor civilă pentru remedierea pagubelor provocate. Belgia este îndreptăţită să solicite compensaţii pentru pierderile economice, costurile suferite şi orice alte pagube’, se arată într-un comunicat al Guvernului belgian.
Joi, poliţia olandeză a arestat doi suspecţi în acest caz, ambii directori ai firmei Chickfriend, aflată în centrul scandalului. Miercuri, reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii.
Belgia a fost prima ţară ca în 20 iulie a notificat oficial Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje (RASFF) al UE de prezenţa ouălor contaminate, urmată de Olanda şi Germania. Informaţia nu a fost făcută publică până la 1 august.
Vineri, Comisia Europeană (CE) a anunţat că 15 state sunt afectate de extinderea scandalului care implică ouă contaminate cu substanţa toxică denumită fipronil.
Ouăle contaminate au fost distribuite în Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Franţa, Marea Britanie, Austria, Irlanda, Italia, Luxemburg, România, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Danemarca, precum şi în două state din afara UE, respectiv Elveţia şi Hong Kong, a afirmat Daniel Rosario, purtător de cuvânt al CE.
De asemenea, Comisia Europeană a informat că intenţionează să convoace în 26 septembrie o reuniune ministerială ‘pentru a trage învăţăminte relevante’ din scandal.
Retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauţie faţă de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia şi din Olanda, al doilea mare exportator de păsări, după SUA.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că această substanţă este moderat toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.
La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la Chickfriend, o societate specializată în eradicarea paraziţilor. Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanţa activă din mai multe insecticide, fipronil, produs şi de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obişnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor şi căpuşelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările. Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chickfriends a folosit această substanţă pe care a achiziţionat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision. Potrivit presei, aceasta din urmă ar fi cumpărat cantităţi mari de fipronil din România.
În România, inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş au sechestrat săptămâna aceasta o cantitate de 1.000 de kilograme de gălbenuş de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania.
(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)