Ascultă Radio România Iași Live

Bilanţul cutremurului din Albania a ajuns la 46 de morţi

Bilanţul cutremurului din Albania a ajuns la 46 de morţi

Publicat de , 29 noiembrie 2019, 06:43

UPDATE, 29.11.2019 –  În Albania, bilanţul puternicului cutremur de marţi cu magnitudinea 6,4 a ajuns la 46 de morţi şi 650 de răniţi.

Salvatorii continuă să caute printre ruinele clădirilor prăbuşite, deşi scad constant şansele de a găsi supravieţuitori.

Cele mai afectate oraşe sunt Thumane, în nordul ţării, şi Durres, de pe coasta Mării Adriatice, dar şi capitala Tirana.

Alături de alte ţări, România participă la eforturile de salvare, cu 52 de pompieri dotaţi cu echipamentul necesar.

Pentru a susţine operaţiunile de ajutorare a victimelor acestui dezastru umanitar, Crucea Roşie Română a lansat un apel umanitar de urgenţă pentru donaţii online pe site-ul organizaţiei sau în conturile special deschise la BRD.

(Rador/FOTO Florian Goga/REUTERS)  


UPDATE, 28.11.2019 – Echipele de intervenţie care caută supravieţuitori printre resturile clădirilor prăbuşite în urma unui cutremur violent produs marţi dimineaţa în Albania au găsit alte zece cadavre, bilanţul victimelor ajungând astfel la 40, a anunţat joi Ministerul Apărării, citat de AFP.

”Am găsit încă zece victime în cursul nopţii”, a anunţat Ministerul Apărării într-un comunicat.

‘Numărul persoanelor decedate a crescut la 40’, se arată în document.

Şansele de a găsi supravieţuitori scad cu fiecare oră ce trece de la cutremurul cu magnitudine 6,4, produs marţi înainte de zori, cel mai violent care a afectat această ţară din Balcani în ultimele decenii.

Albania a decretat miercuri stare de urgenţă în cele două oraşe cel mai puternic afectate, Durres de pe coasta Mării Adriatice şi Thumane, la nord de capitala Tirana.

Echipe internaţionale formate din sute de salvatori caută în continuare supravieţuitori printre ruinele clădirilor prăbuşite.

Dezastrul a lăsat în urmă peste 650 de răniţi, mare parte dintre aceştia suferind răni minore.

Cutremurul principal, cu magnitudinea 6,4, produs marţi, la ora locală 3:54 (2:54 GMT), a avut epicentrul la 30 kilometri vest de Tirana şi a fost resimţit în regiunea Balcanică şi în regiunea Puglia din sudul Italiei. Seismul a fost urmat de numeroase replici, dintre care unele cu magnitudine peste 5.

Un seismolog albanez, Rrapo Ormeni, a declarat că este vorba despre cel mai puternic seism produs în regiunea Durres după anul 1926.

În regiunea balcanică există o activitate seismică puternică şi frecventă din cauza mişcărilor plăcilor tectonice africană şi eurasiatică, precum şi celor ale microplăcii Mării Adriatice.


UPDATE, 27.11.2019 –  Echipele de intervenţie, ajutate de câini dresaţi pentru căutare-salvare, drone şi utilaje grele, au descoperit miercuri alte trei trupuri neînsufleţite printre rămăşiţele clădirilor prăbuşite în timpul cutremurului puternic produs marţi dimineaţă, informează Reuters. Bilanţul provizoriu în urma acestui seism, cel mai violent înregistrat în ultimele decenii în această ţară, a ajuns astfel la 25 de morţi.

În oraşul Thumane, situat în apropiere de epicentrul seismului de marţi, o femeie stă în faţa unei clădiri prăbuşite şi strigă spre salvatori să îi găsească nepoata. La scurt timp, echipele de intervenţie au recuperat două cadavre. Potrivit poliţiei, miercuri, înainte de răsărit, a fost găsită o altă victimă.

Alţi locuitori au dormit pe străzi, în corturi, de teama replicilor. Unul dintre aceştia, Adrian Muci, a declarat că şase dintre rudele sale au murit în două clădiri prăbuşite, iar casa sa a fost la un pas de a se nărui. ”Mai am verişori şi rude, dar nu ştiu unde sunt, dacă sunt morţi sau nu”, a declarat el pentru Reuters. ”Nu voi mai putea niciodată să trăiesc în casa mea”, a adăugat el.

Cutremurul principal, cu magnitudinea 6,4, produs marţi, la ora locală 3:54 (2:54 GMT), a avut epicentrul la 30 kilometri vest de Tirana şi a fost resimţit în regiunea Balcanică şi în regiunea Puglia din sudul Italiei. Mai multe clădiri s-au prăbuşit prinzând victimele sub munţi de dărâmături.

Un al doilea seism, cu magnitudinea 5,5, s-a produs în aceeaşi regiune la câteva ore, notează agenţia DPA. Un alt seism, cu magnitudinea 5,4 a avut loc ulterior în sud-vestul Bosniei şi Herţegovina. Două persoane au fost rănite în Mostar. Până după-amiaza zona nu s-a liniştit, cutremurul violent fiind urmat de peste 250 de replici, potrivit Ministerului Apărării din Albania.

Miercuri este zi de doliu în Albania după seismul puternic produs marţi. Între timp, echipe internaţionale de salvatori caută în continuare supravieţuitori printre rămăşiţele clădirilor prăbuşite, potrivit AFP.

‘Am pierdut vieţi, am şi salvat multe vieţi’, a declarat presei marţi seara premierul Edi Rama, care a vizitat persoane rănite spitalizate în Tirana. ‘Din păcate, bilanţul pierderilor nu este definitiv’, a precizat el înainte de a anunţa zi de doliu naţional miercuri.

Majoritatea trupurilor neînsufleţite au fost recuperate dintre rămăşiţele clădirilor prăbuşite în oraşul turistic Durres, dar şi în Thumane, la nord de capitala Tirana.

Patruzeci şi cinci de persoane au fost salvate, conform unui bilanţ anunţat marţi seară.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, aproximativ 600 de persoane au fost rănite uşor şi au fost tratate în mai multe spitale.

Autorităţile au mobilizat aproximativ 300 de soldaţi şi circa 1.900 de poliţişti. Ajutorul a venit şi din mai multe ţări europene, fiind trimise echipe din Italia, Grecia, Franţa şi România.

Un seismolog albanez, Rrapo Ormeni, a declarat că este vorba despre cel mai puternic seism produs în regiunea Durres după anul 1926.

La solicitarea autorităţilor albaneze, Uniunea European a activat marţi Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, potrivit agenţiei albaneze ATA.

Totodată, a fost activat sistemul Copernicus pentru obţinerea de imagini satelitare ale zonelor afectate, iar Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al Uniunii Europene este în legătură cu autorităţile albaneze şi continuă să monitorizeze situaţia, potrivit ATA.

În regiunea balcanică există o activitate seismică puternică şi frecventă din cauza mişcărilor plăcilor tectonice africană şi eurasiatică, precum şi celor ale microplăcii Mării Adriatice. În 1963, un cutremur a ucis o mie de oameni în Skopje, aminteşte AFP.

Un cutremur cu magnitudinea 5,6, care a avut loc la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Tirana la sfârşitul lunii septembrie, a rănit zeci de oameni şi a produs pagube la circa 500 de locuinţe, unele dintre ele fiind distruse


Echipele de salvatori căutau marţi printre dărâmături în speranţa găsirii de supravieţuitori în urma celui mai puternic seism care a lovit Albania în ultimele decenii şi care a provocat 16 decese, sute de persoane fiind rănite, potrivit AFP.

În urma seismului de 6,4 grade, produs la ora locală 3:54 (2:54 GMT), mai multe clădiri s-au prăbuşit prinzând victimele sub dărâmături.

Locuitorii din Tirana au ieşit panicaţi pe străzi, potrivit unui jurnalist AFP. Oraşul de coastă Durres, precum şi localitatea Thumane, situată în nordul capitalei, au fost cele mai grav afectate, clădiri întregi transformându-se în mormane de moloz.

Potrivit celui mai recent bilanţ comunicat de ministrul Apărării, 16 persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului.

Mai multe cadavre au fost extrase dintre dărâmături în oraşul Durres, unde un hotel s-a prăbuşit, iar alte clădiri au fost grav avariate. Alte trupuri neînsufleţite au fost descoperite printre dărâmături în localitatea Thumane.

În oraşul învecinat Kurbim, un bărbat de 50 de ani şi-a pierdut viaţa după ce a sărit panicat de la fereastra imobilului său, căzând în gol mai multe etaje. Un alt bărbat a decedat într-un accident de maşină după ce şoseaua a fost avariată, potrivit aceleiaşi surse.

Ministrul Sănătăţii a precizat că circa 600 de persoane rănite uşor au primit îngrijiri medicale în spitalele de pe tot teritoriul ţării.

Autorităţile au mobilizat circa 300 de militari. De asemenea, circa 1.900 de poliţişti participă la operaţiunile de salvare.

Până la prânz, circa 40 de persoane au fost scoase de sub dărâmături. Nu se cunoaşte numărul persoanelor prinse încă sub moloz.

La Durres, soldaţi şi poliţişti încercau să scoată mai multe persoane, printre care femei şi copii, blocate sub dărâmături după prăbuşirea unui imobil de cinci etaje, potrivit jurnaliştilor AFP.

‘Este groaznic, este oribil. Sper că îi vor scoate în viaţă’, spune cu lacrimi în ochi Astrit Cani, un rezident de 25 de ani.

Operaţiuni de salvare similare au loc la Thumane, unde echipele de salvatori caută printre dărâmăturile unui imobil de cinci etaje.

Unităţile de învăţământ au fost închise marţi.

La solicitarea autorităţilor albaneze, Uniunea European a activat Mecanismul de Protecţie Civilă Europeană, potrivit agenţiei albaneze ATA.

‘Am mobilizat sprijin imediat pentru a veni în ajutorul autorităţilor locale , iar echipe de salvatori venite din Italia, Grecia şi România sunt deja pe drum’, a anunţat Comisia Europeană pe Twitter.

România trimite în Albania o echipă de căutare – salvare alcătuită din aproximativ 50 de persoane, potrivit anunţului făcut de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Totodată, a fost activat sistemul Copernicus pentru obţinerea de imagini satelitare ale zonelor afectate, iar Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al Uniunii Europene este în legătură cu autorităţile albaneze şi continuă să monitorizeze situaţia, potrivit ATA.

Seismologul albanez Rrapo Ormeni a declarat la un post de televiziune că în regiune s-au produs mai multe seisme puternice în regiunea Durres începând cu 1926.

Epicentrul seismului a fost localizat în Marea Adriatică, la 34 de kilometri nord-vest de Tirana, la o adâncime de 10 kilometri, potrivit Centrului seismologic euro-mediteraneean.

Cutremurul a fost urmat de mai multe replici, cel mai puternic dintre acestea având magnitudinea de 5,3, potrivit centrului seismologic.

Primul seism a fost resimţit în mai multe regiuni din Balcani, la Sarajevo (la o distanţă de circa 400 de kilometri), în Bosnia sau la Novi Sad (circa 700 de kilometri), în Serbia, potrivit presei şi alertelor publicate de locuitori pe reţelele de socializare.


UPDATE, ora 16:00 – Două avioane ale Armatei României urmează să decoleze la această oră cu destinaţia Albania, pentru a participa la operaţiunile de căutare şi salvare ale persoanelor afectate de cutremurul produs în cursul dimineţii.

După cum a anunţat Ministerul Apărării Naţionale, aeronavele vor transporta echipa de căutare-salvare de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, echipamentele şi tehnica de intervenţie.

Albanezii au cerut ajutor prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, iar pe lângă echipa românească, sunt în drum spre Albania şi cele trimise de Italia şi Grecia.

Potrivit autorităţilor albaneze, cel puţin 13 persoane au murit şi alte câteva sute au fost rănite. Există şi persoane prinse sub dărămâturi, iar cele mai afectate sunt oraşele Durres şi Thumane, însă cutremurul a fost puternic resimţit şi în capitala Albaniei, Tirana. (Rador)


Cel puţin 13 persoane au decedat marţi în Albania în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,4, cel mai puternic produs în această ţară în ultimele decenii, informează Reuters şi AFP. Mai multe clădiri s-au prăbuşit, iar circa 600 de persoane au fost rănite, unii locuitori fiind prinşi sub dărâmături.

Seismul a avut loc la ora 3:54 (2:54 GMT) la o adâncime de 10 kilometri, chiar la nord de oraşul de coastă Durres, situat la aproximativ 30 de kilometri vest de Tirana, conform Institutului de geofizică al Statelor Unite (USGS).

Câteva ore mai târziu, un seism cu magnitudinea 5,4 s-a produs în Bosnia, având epicentrul la 75 kilometri sud de Sarajevo, potrivit Centrului seismologic europeano-mediteranean (EMSC). Pentru moment, nu au fost semnalate victime sau pagube materiale în urma acestui cutremur.

”Numărul morţilor este de 13′, a anunţat Ministerul Apărării într-un comunicat. Aproximativ 600 de persoane au fost rănite uşor în acest cutremur, notează AFP.

Ministrul Apărării albanez, Olta Xhacka, a declarat anterior că 135 de persoane au fost rănite, iar 72 au fost spitalizate.

Xhacka a precizat că seismul principal a fost urmat de o sută de replici.

Corpurile neînsufleţite a două femei au fost găsite printre rămăşiţele unui bloc din nordul localităţii Thumane, iar un bărbat a decedat în districtul Kurbin, situat în jumătatea nordică a Albaniei, după ce a fost cuprins de panică şi a sărit dintr-o clădire, a indicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării. Un alt corp neînsufleţit a fost recuperat mai târziu de sub dărâmături, în Thumane. Alte patru trupuri au fost scoase de sub rămăşiţele a două clădiri prăbuşite în Durres, a indicat Ministerul Apărării, iar un bărbat a decedat în apropiere de districtul Lezhe, în nordul ţării. Lucrătorii serviciilor de intervenţie au declarat media locale că una dintre victime este o femeie vârstnică ce a reuşit să-şi salveze nepotul protejându-l cu propriul corp.

”Durres şi Thumane sunt zonele cele mai afectate. Operaţiunile de căutare şi salvare continuă în clădirile prăbuşite de acolo”, a spus Olta Xhacka.

Pompierii, poliţia şi persoane civile încercau să îndepărteze, cu ajutorul excavatoarelor sau chiar cu mâinile goale, rămăşiţele clădirilor prăbuşite sub care au rămas prinşi locuitori în Thumane. Majoritatea clădirilor prăbuşite erau construite din cărămizi, potrivit unui reporter Reuters care a menţionat că două persoane au fost scoase de sub dărâmături în Thumane la patru ore după producerea seismului principal. Potrivit medicilor, acestea sunt în stare gravă.

Înregistrări video neverificate publicate pe reţelele de socializare prezintă ceea ce pare a fi o clădire prăbuşită în Durres. În alte imagini se pot vedea clădiri în care au apărut crăpături mari şi zidărie căzută, inclusiv un apartament din care lipseşte cea mai mare parte a peretelui dormitorului.

Un martor a descris pentru Reuters că locuitorii au ieşit în grabă din blocurile din Tirana, unii dintre ei cu copii în braţe. O pană de curent a afectat mai multe cartiere.

Potrivit Ministerului Apărării, acesta a fost cel mai puternic seism din Albania din ultimii 30 de ani.

Mai multe cutremure de intensitate mai mică au fost înregistrate în ora de dinainte de seismul major, care a fost resimţit în Balcani şi în regiunea italiană Puglia.

”Eram treji din cauza cutremurelor anterioare, dar ultimul ne-a zdruncinat. Tot ce era în casă a început să cadă”, a povestit pentru Reuters Refik, locuitor din Tirana care locuieşte la etajul şase al unui bloc.

Situată pe malul mărilor Adriatică şi Ionică, între Grecia şi Macedonia, Albania este o ţară cu activitate seismică regulată.

Un cutremur cu magnitudinea 5,6, care a avut loc la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Tirana la sfârşitul lunii septembrie, a rănit zeci de oameni şi a produs pagube la circa 500 de locuinţe, unele dintre ele fiind distruse. (Agerpres)


UPDATE, ora 13:02 – Cel puţin şapte persoane au decedat marţi în Albania în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,4, cel mai puternic produs în această ţară în ultimele decenii, informează Reuters şi AFP. Mai multe clădiri s-au prăbuşit, iar circa 150 de persoane au fost rănite, unii locuitori fiind prinşi sub dărâmături.

Seismul a avut loc la ora 3:54 (2:54 GMT) la o adâncime de 10 kilometri, chiar la nord de oraşul de coastă Durres, care este situat la aproximativ 30 de kilometri vest de Tirana, conform Institutului de geofizică al Statelor Unite (USGS).

Corpurile neînsufleţite a două femei au fost găsite printre rămăşiţele unui bloc din nordul localităţii Thumane, iar un bărbat a decedat în districtul Kurbin, situat în jumătatea nordică a Albaniei, după ce a fost cuprins de panică şi a sărit dintr-o clădire, a indicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării.

Alte trei trupuri au fost scoase de sub dărâmăturile a două clădiri prăbuşite în Durres, a indicat Ministerul Apărării, iar un bărbat a decedat în apropiere de districtul Lezhe, în nordul ţării.

Lucrătorii serviciilor de intervenţie au declarat media locale că una dintre victime este o femeie vârstnică ce a reuşit să-şi salveze nepotul protejându-l cu propriul corp.

Pompierii, poliţia şi persoane civile încercau să îndepărteze, cu ajutorul excavatoarelor sau chiar cu mâinile goale, rămăşiţele clădirilor prăbuşite sub care au rămas prinşi locuitori în Thumane. Majoritatea clădirilor prăbuşite erau construite din cărămizi, potrivit unui reporter Reuters care a menţionat că două persoane au fost scoase de sub dărâmături în Thumane la patru ore după producerea seismului principal. Potrivit medicilor, acestea sunt în stare gravă.

Cel puţin 150 de persoane cu răni minore s-au prezentat la spitale din Tirana şi Durres, potrivit ministrului albanez al Sănătăţii, Ogerta Manasterliu.

Înregistrări video neverificate publicate pe reţelele de socializare prezintă ceea ce pare a fi o clădire prăbuşită în Durres. În alte imagini se pot vedea clădiri în care au apărut crăpături mari şi zidărie căzută, inclusiv un apartament din care lipseşte cea mai mare parte a peretelui dormitorului.

”Pompierii şi personalul armatei ajută rezidenţii (prinşi) sub dărâmături”, în Durres şi localitatea Thumane din apropiere, a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării.

Doi purtători de cuvânt ai Guvernului au declarat pentru Reuters că cele mai multe clădiri avariate sunt în Durres, iar câteva persoane au fost transportate la spital în Tirana.

Un martor a descris pentru Reuters că locuitorii au ieşit în grabă din blocurile din Tirana, unii dintre ei cu copii în braţe. O pană de curent a afectat mai multe cartiere.

Potrivit Ministerului Apărării, acesta a fost cel mai puternic seism din Albania din ultimii 30 de ani.

La trei ore după cutremurul principal, o replică puternică a fost resimţită în Tirana.

Mai multe cutremure de intensitate mai mică au fost înregistrate în ora de dinainte de seismul major, care a fost resimţit în Balcani şi în regiunea italiană Puglia.

”Eram treji din cauza cutremurelor anterioare, dar ultimul ne-a zdruncinat. Tot ce era în casă a început să cadă”, a povestit pentru Reuters Refik, locuitor din Tirana care locuieşte la etajul şase al unui bloc.

Situată pe malul mărilor Adriatică şi Ionică, între Grecia şi Macedonia, Albania este o ţară cu activitate seismică regulată.

Un cutremur cu magnitudinea 5,6, care a avut loc la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Tirana la sfârşitul lunii septembrie, a rănit zeci de oameni şi a produs pagube la circa 500 de locuinţe, unele dintre ele fiind distruse.


UPDATE, ora 9:55 – Cel puţin şase persoane au decedat marţi în Albania în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,4, cel mai puternic produs în această ţară în ultimele decenii, informează Reuters şi AFP. Mai multe clădiri s-au prăbuşit, iar 150 de persoane au fost rănite, unii locuitori fiind prinşi sub dărâmături.

Seismul a avut loc la ora 3:54 (2:54 GMT) la o adâncime de 10 kilometri, chiar la nord de oraşul de coastă Durres, care este situat la aproximativ 30 de kilometri vest de Tirana, conform Institutului de geofizică al Statelor Unite (USGS).

Corpurile neînsufleţite a două femei au fost găsite în rămăşiţele unui bloc din nordul localităţii Thumane, iar un bărbat a decedat în districtul Kurbin, situat în jumătatea nordică a Albaniei, după ce a fost cuprins de panică şi a sărit dintr-o clădire, a indicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării.

Alte trei trupuri au fost scoase de sub dărâmăturile a două clădiri prăbuşite în Durres, a indicat Ministerul Apărării.

Lucrătorii serviciilor de intervenţie au declarat media locale că una dintre victime este o femeie vârstnică ce a reuşit să-şi salveze nepotul protejându-l cu propriul corp.

Cel puţin 150 de persoane cu răni minore s-au prezentat la spitale din Tirana şi Durres, potrivit ministrului albanez al Sănătăţii, Ogerta Manasterliu.

Înregistrări video neverificate publicate pe reţelele de socializare prezintă ceea ce pare a fi o clădire prăbuşită în Durres. În alte imagini se pot vedea clădiri în care au apărut crăpături mari şi zidărie căzută, inclusiv un apartament din care lipseşte cea mai mare parte a peretelui dormitorului.

”Pompierii şi personalul armatei ajută rezidenţii (prinşi) sub dărâmături”, în Durres şi localitatea Thumane din apropiere, a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării.

Doi purtători de cuvânt ai Guvernului au declarat pentru Reuters că cele mai multe clădiri avariate sunt în Durres, iar câteva persoane au fost transportate la spital în Tirana.

Un martor a descris pentru Reuters că locuitorii au ieşit în grabă din blocurile din Tirana, unii dintre ei cu copii în braţe. O pană de curent a afectat mai multe cartiere.

Potrivit Ministerului Apărării, acesta a fost cel mai puternic seism din Albania din ultimii 30 de ani.

La trei ore după cutremurul principal, o replică puternică a fost resimţită în Tirana.

Mai multe cutremure de intensitate mai mică au fost înregistrate în ora de dinainte de seismul major, care a fost resimţit şi în regiunile italiene Puglia şi Basilicata.

”Eram treji din cauza cutremurelor anterioare, dar ultimul ne-a zdruncinat. Tot ce era în casă a început să cadă”, a povestit pentru Reuters Refik, locuitor din Tirana care locuieşte la etajul şase al unui bloc.

Situată pe malul mărilor Adriatică şi Ionică, între Grecia şi Macedonia, Albania este o ţară cu activitate seismică regulată.

Un cutremur cu magnitudinea 5,6, care a avut loc la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Tirana la sfârşitul lunii septembrie, a rănit zeci de oameni şi a produs pagube la circa 500 de locuinţe, unele dintre ele fiind distruse.


UPDATE, ora 9:31 –  Cel puţin patru persoane au decedat marţi în Albania în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,4, cel mai puternic produs în această ţară în ultimele decenii, informează Reuters şi AFP. Mai multe clădiri s-au prăbuşit, iar 150 de persoane au fost rănite, unii locuitori fiind prinşi sub dărâmături.

Seismul a avut loc la ora 3:54 (2:54 GMT) la o adâncime de 10 kilometri, chiar la nord de oraşul de coastă Durres, care este situat la aproximativ 25 de kilometri vest de Tirana, conform Institutului de geofizică al Statelor Unite (USGS).

Corpurile neînsufleţite a două femei au fost găsite în rămăşiţele unui bloc din nordul localităţii Thumane, iar un bărbat a decedat în districtul Kurbin, situat în jumătatea nordică a Albaniei, după ce a fost cuprins de panică şi a sărit dintr-o clădire, a indicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării.

Trupul celei de-a patra victime a seismului a fost scos de sub dărâmăturile unei clădiri prăbuşite în Durres, a confirmat ministrul Apărării.

Lucrătorii serviciilor de intervenţie au declarat media locale că una dintre victime este o femeie vârstnică ce a reuşit să-şi salveze nepotul protejându-l cu propriul corp.

Cel puţin 150 de persoane cu răni minore s-au prezentat la spitale din Tirana şi Durres, potrivit ministrului albanez al Sănătăţii, Ogerta Manasterliu.

Înregistrări video neverificate publicate pe reţelele de socializare prezintă ceea ce pare a fi o clădire prăbuşită în Durres. În alte imagini se pot vedea clădiri în care au apărut crăpături mari şi zidărie căzută, inclusiv un apartament din care lipseşte cea mai mare parte a peretelui dormitorului.

”Pompierii şi personalul armatei ajută rezidenţii (prinşi) sub dărâmături”, în Durres şi localitatea Thumane din apropiere, a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării.

Doi purtători de cuvânt ai Guvernului au declarat pentru Reuters că cele mai multe clădiri avariate sunt în Durres, iar câteva persoane au fost transportate la spital în Tirana.

Un martor a descris pentru Reuters că locuitorii au ieşit în grabă din blocurile din Tirana, unii dintre ei cu copii în braţe. O pană de curent a afectat mai multe cartiere.

Potrivit Ministerului Apărării, acesta a fost cel mai puternic seism din Albania din ultimii 30 de ani.

La trei ore după cutremurul principal, o replică puternică a fost resimţită în Tirana.

Mai multe cutremure de intensitate mai mică au fost înregistrate în ora de dinainte de seismul major, care a fost resimţit şi în regiunile italiene Puglia şi Basilicata.

”Eram treji din cauza cutremurelor anterioare, dar ultimul ne-a zdruncinat. Tot ce era în casă a început să cadă”, a povestit pentru Reuters Refik, locuitor din Tirana care locuieşte la etajul şase al unui bloc.

Situată pe malul mărilor Adriatică şi Ionică, între Grecia şi Macedonia, Albania este o ţară cu activitate seismică regulată.

Un cutremur cu magnitudinea 5,6, care a avut loc la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Tirana la sfârşitul lunii septembrie, a rănit zeci de oameni şi a produs pagube la circa 500 de locuinţe, unele dintre ele fiind distruse.


UPDATE, ora 8:45 – Un cutremur cu magnitudinea 6,6 a lovit Albania în primele ore ale zilei de marţi, provocând decesul unei persoane, rănirea mai multor locuitori prinşi sub dărâmături şi prăbuşirea a cel puţin două clădiri, informează Reuters. Potrivit Ministerului Apărării, acesta a fost cel mai puternic seism din Albania din ultimii 30 de ani.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 38km V de Tirana, 149km SV de Prizren, 186km V de Skopje, 203km NE de Taranto, 209km SV de Pristina, 211km E de Bari, 289km S de Sarajevo.

O persoană a decedat în districtul Kurbin, situat în jumătatea nordică a Albaniei, după ce a fost cuprinsă de panică şi a sărit dintr-o clădire, a indicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării.

Înregistrări video neverificate publicate pe reţelele de socializare prezintă ceea ce pare a fi o clădire prăbuşită în Durres. În alte imagini se pot vedea clădiri în care au apărut crăpături mari şi zidărie căzută, inclusiv un apartament din care lipseşte cea mai mare parte a peretelui dormitorului.

”Pompierii şi personalul armatei ajută rezidenţii (prinşi) sub dărâmături”, în Durres şi localitatea Thumane din apropiere, a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării.

Doi purtători de cuvânt ai Guvernului au declarat pentru Reuters că cele mai multe clădiri avariate sunt în Durres, iar câteva persoane au fost transportate la spital în Tirana.

Un martor a descris pentru Reuters că locuitorii au ieşit în grabă din blocurile din Tirana, unii dintre ei cu copii în braţe. O pană de curent a afectat mai multe cartiere.

Mai multe cutremure de intensitate mai mică au fost înregistrate în ora de dinainte de seismul major. ”Eram treji din cauza cutremurelor anterioare, dar ultimul ne-a zdruncinat. Tot ce era în casă a început să cadă”, a povestit pentru Reuters Refik, locuitor din Tirana care locuieşte la etajul şase al unui bloc.

Situată pe malul mărilor Adriatică şi Ionică, între Grecia şi Macedonia, Albania este o ţară cu activitate seismică regulată.

Un cutremur cu magnitudinea 5,6, care a avut loc la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Tirana la sfârşitul lunii septembrie, a rănit zeci de oameni şi a produs pagube la circa 500 de locuinţe, unele dintre ele fiind distruse.

Agenţia de presă italiană ANSA a anunţat că seismul a fost resimţit în regiunile Puglia şi Basilicata din sudul ţării.


Un cutremur cu magnitudinea 6,6 a lovit Albania în primele ore ale zilei de marţi. Având epicentrul în apropiere de capitala Tirana, acesta este cel mai puternic seism produs în ţară în ultimii 20 de ani, informează DPA.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 38km V de Tirana, 149km SV de Prizren, 186km V de Skopje, 203km NE de Taranto, 209km SV de Pristina, 211km E de Bari, 289km S de Sarajevo.

Potrivit datelor USGS, în ultimii 20 de ani, ţara a fost lovită de un singur cutremur cu o magnitudine mai mare de 6 grade în 2003, când un seism de 6,3 a avut loc la graniţa sa de sud cu Grecia.

Agenţia de presă italiană ANSA a anunţat că cutremurul a fost resimţit în regiunile Puglia şi Basilicata din sudul ţării.

Un cutremur cu magnitudinea 5,8, care a avut loc la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Tirana la sfârşitul lunii septembrie, a rănit zeci de oameni.

(Agerpres/FOTO  Florian Goga/REUTERS)

Etichete:
Tik Tok a anunţat că serviciile sale au fost reinstituite în SUA
Internaţional duminică, 19 ianuarie 2025, 20:29

Tik Tok a anunţat că serviciile sale au fost reinstituite în SUA

UPDATE – Tik Tok a anunţat că serviciile sale au fost reinstituite în SUA. Mai devreme, Donald Trump a declarat că după învestirea de...

Tik Tok a anunţat că serviciile sale au fost reinstituite în SUA
Încep ceremoniile de instalare la Casa Albă a lui Donald Trump
Internaţional duminică, 19 ianuarie 2025, 11:29

Încep ceremoniile de instalare la Casa Albă a lui Donald Trump

UPDATE – Donald Trump a declarat duminică în faţa a mii de susţinători că va inaugura o nouă eră de prosperitate americană, atunci...

Încep ceremoniile de instalare la Casa Albă a lui Donald Trump
Cel puţin nouă persoane au fost rănite grav, în urma unui accident de telescaun, în Spania
Internaţional duminică, 19 ianuarie 2025, 06:29

Cel puţin nouă persoane au fost rănite grav, în urma unui accident de telescaun, în Spania

Cel puţin nouă persoane se află în stare gravă, după un accident de telescaun la o staţiune de schi din Munţii Pirinei, în nord-estul...

Cel puţin nouă persoane au fost rănite grav, în urma unui accident de telescaun, în Spania
TikTok urmează să devină inaccesibil în Statele Unite, de mâine, dacă societatea chineză care deţine aplicaţia nu vinde un pachet majoritar de acţiuni unei companii americane
Internaţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:31

TikTok urmează să devină inaccesibil în Statele Unite, de mâine, dacă societatea chineză care deţine aplicaţia nu vinde un pachet majoritar de acţiuni unei companii americane

TikTok urmează să devină inaccesibil în Statele Unite, de mâine, dacă societatea chineză care deţine aplicaţia nu vinde un pachet majoritar...

TikTok urmează să devină inaccesibil în Statele Unite, de mâine, dacă societatea chineză care deţine aplicaţia nu vinde un pachet majoritar de acţiuni unei companii americane
Internaţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 06:59

Guvernul israelian a ratificat acordul de încetare a focului în Gaza şi pentru eliberarea ostaticilor

Guvernul israelian a ratificat acordul de încetare a focului din Gaza şi de eliberare a ostaticilor, a anunţat biroul premierului Benjamin...

Guvernul israelian a ratificat acordul de încetare a focului în Gaza şi pentru eliberarea ostaticilor
Internaţional vineri, 17 ianuarie 2025, 10:03

Israelul şi Hamas au semnat oficial acordul de încetare a focului şi eliberarea ostaticilor din Gaza

Israelul şi Hamas au semnat oficial acordul de încetare a focului şi eliberarea ostaticilor din Gaza, după ce au depăşit disputele de ultim...

Israelul şi Hamas au semnat oficial acordul de încetare a focului şi eliberarea ostaticilor din Gaza
Internaţional vineri, 17 ianuarie 2025, 06:28

Alertă de furtună în Italia

O alertă de furtună a fost declarată în sudul Italiei, iar într-un oraş de la Marea Ionică au fost luate măsuri preventive pentru siguranţa...

Alertă de furtună în Italia
Internaţional joi, 16 ianuarie 2025, 16:58

Cel puţin doi morţi într-un atac cu cuţitul într-un liceu din nord-estul Slovaciei

Un elev a ucis cel puţin două persoane şi a rănit grav o alta într-un atac cu cuţitul la un liceu din nord-estul Slovaciei, a informat joi...

Cel puţin doi morţi într-un atac cu cuţitul într-un liceu din nord-estul Slovaciei