Călătoriile neesenţiale în interiorul Uniunii Europene şi în afara ei ar putea fi restricţionate
Publicat de gabrielarotaru, 25 februarie 2021, 07:58
Călătoriile neesenţiale în interiorul Uniunii şi în afara ei trebuie, deocamdată, să fie restricţionate – arată schiţa de concluzie a Consiliului European, programat astăzi şi mâine în sistem videoconferinţă şi la care participă preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit documentului, restricţiile pot fi introduse numai în mod proporţional şi fără discriminare, ţinând cont de situaţia specifică a comunităţilor care trăiesc de o parte şi de alta a graniţelor. Textul mai prevede ca circulaţia bunurilor şi serviciilor pe piaţa unică să nu fie afectată şi să fie asigurate aşa-numitele coridoare verzi pentru transport,
Documentul obţinut de Radio România prevede accelearea autorizării vaccinurilor, producţia şi distribuirea de doze, în paralel cu creşterea monitorizării şi detectării de mutaţii, cât mai rapid, astfel încât răspândirea lor să fie ţinută sub control. În acest punct este menţionată recenta iniţiativă numită „Incubatorul HERA”, care va adua la un loc iniţiativele publice şi private, pentru a creşte capacitatea de producere a vaccinurilor şi adaptarea lor la noile tuplini.
În schiţa de concluzii, statele membre se angajează să susţină eforturile Comisiei Europene, de a avea cât mai rapid la dispoziţie materiile prime necesare, acorduri între producători pentru lanţuri de aprovizionare şi îmbunătăţirea şi crearea de noi facilităţi de producţie a vaccinurilor. În plus, textul prevede ca furnizorii de vaccinuri să asigure livrări predictibile şi să-şi respecte obligaţiile contractuale cu Uniunea.
Liderii de state cer de la Comisia Europeană, până în luna iunie, un raport privind crearea de rezerve strategice, asigurarea unei producţii adecvate de vaccinuri în Uniune, diversificarea şi rezistenţa la vulnerabilităţi a lanţurilor globale de aprovizionare în domeniul medical.
În text există şi o scurtă referire la implemntarea rapidă a planului de relansare economică a Uniunii. Recent, Comisia Europeană s-a arătăt nemulţumită de rimtul lent în care este ratificat Mecanismul de Redesare şi Rezilitenţă în parlamentele naţionale. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)