Ce s-a întamplat în plenul Parlamentului European (11-14 martie 2019)
Publicat de nicolaetomescu, 20 martie 2019, 10:50
Săptămâna trecută, europarlamentarii au aprobat în plen măsurile de urgență pentru Brexit, noi reguli de îmbunătățire a accesibilității și noul act privind securitatea cibernetică.
Ca urmare a respingerii acordului Brexit de către parlamentul britanic, deputații europeni au cerut ca Westminster să clarifice ce-și dorește. De asemenea, Parlamentul European a aprobat măsurile de urgență ce vor fi aplicate în cazul ieșirii Regatului Unit din UE fără acord, pentru a limita efectul negativ asupra oamenilor și afacerilor.
Produsele și serviciile importante pentru viața de zi cu zi, precum mașinile de vânzare a biletelor, telefoanele inteligente și bancomatele vor deveni mai accesibile pentru persoanele cu handicap și cele în vârstă. Parlamentul a aprobat actul european de accesibilitate.
Europarlamentarii au susținut, de asemenea, noile reguli ce facilitează depunerea cu succes a unor inițiative din partea cetățenilor.
În contextul alegerilor europene din 23-26 mai 2019, Parlamentul European a aprobat noi norme de sancționare a partidelor politice europene ai căror membri încalcă deliberat protecția datelor personale pentru a influența rezultatul alegerilor. Deputații au solicitat, de asemenea, Uniunii Europene să răspundă mai ferm la propaganda ostilă. Citiți mai multe în interviul cu președinta subcomisiei pentru apărare, Anna Fotyga.
În vederea asigurării unei reacții mai bune la provocările legate de securitate și migrație, europarlamentarii au aprobat reformele sistemului de informații privind vizele din UE.
„Este evident că izolaționismul, protecționismul și naționalismul nu sunt o soluție pentru a avansa în UE”, a declaratpremierul slovac, Peter Pellegrini, în timpul discuției cu europarlamentarii despre viitorul Europei. Dumnealui este cel de-al 18-lea lider european ce s-a adresat deputaților cu privire la viitorul Europei.
Marți, 12 martie, europarlamentarii au aprobat o nouă directivă care va asigura protecția tuturor agricultorilor și a întreprinderilor mici și mijlocii din UE împotriva practicilor de rea credință din partea partenerilor de afaceri mari, precum supermarketurile sau comercianții cu amănuntul.
Deputații europeni au adoptat, de asemenea, actul UE privind securitatea informatică, care reprezintă prima schemă de certificare a securității informatice la nivel UE. Aflați mai multe din infograficele noastre.
Marți, 12 martie, Parlamentul a votat asupra noilor priorități pentru programul Corpul european de solidaritate pentru perioada 2021-2027.
În aceeași zi, europarlamentarii au convenit că UE trebuie să rămână deschisă pentru a impune sancțiuni suplimentare dacă Rusia continuă să încalce legea internațională.
Joi 14 martie, Parlamentul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că guvernele naționale UE au sabotat planul Comisiei Europene de a adăuga țări la lista neagră UE pentru spălarea de bani.