China: peste 120 de dispăruți în urma unei alunecări de teren
Publicat de , 24 iunie 2017, 15:29
Cinci cadavre au fost scoase de sub moloz și dărâmături, însă alte peste 120 de persoane rămân dispărute după o alunecare de teren care a distrus, sâmbătă, un sat din sud-vestul Chinei, unde echipele de intervenție continuă să caute supraviețuitori, informează AFP.
Xinmo, un sat izolat, a fost acoperit de pământ și noroi la ora locală 05.45, după prăbușirea unui versant muntos în provincia Sichuan, au anunțat autoritățile chineze.
Cadavrele aparținând unui număr de cinci persoane au fost recuperate, a declarat pentru televiziunea publică CCTV Wu Xiaobin, coordonatorul local al pompierilor, în fața unui peisaj dezolant, compus din roci gri.
Un cuplu și bebelușul lor în vârstă de o lună au fost salvați și conduși la spital, au precizat pe o rețea de socializare autoritățile din orașul apropiat Maoxian. Un alt supraviețuitor a fost reperat și operațiunile de salvare sunt în plină derulare la ora transmiterii acestor informații.
Televiziunea chineză difuzează imagini în direct cu membrii echipelor de salvare și cu civili care poartă pelerine și umbrele, în picioare, pe stânci uriașe, în timp ce mai multe escavatoare vopsite în portocaliu și galben încearcă să îndepărteze dărâmăturile.
Peste 120 de persoane sunt încă date dispărute și 62 de case au fost înghițite de această alunecare de teren, potrivit unui bilanț al autorităților. Un bilanț precedent al presei oficiale chineze vorbea despre 141 de dispăruți și 46 de localnici răniți.
Peste 300 de polițiști, militari și pompieri sunt prezenți în Xinmo, potrivit agenției oficiale China Nouă. Aproximativ alți 500 de pompieri se îndreaptă spre acea regiune, însoțiți de 15 câini special antrenați și de medici legiști. Mai multe elicoptere vor transporta, de asemenea, material medical la fața locului.
Aceeași agenție de presă a difuzat o înregistrare video ce arată echipele de intervenție care încearcă să deplaseze o stâncă cu ajutorul unei coarde și cu forța brațelor.
Operațiunile de căutare se anunță complicate, deoarece ploaia va continua să cadă până sâmbătă seară, au anunțat serviciile meteorologice. În plus, fragmente de stânci și de moloz au ajuns în lunca unui râu și au blocat pe o distanță de doi kilometri drumul spre această zonă în care accesul se face cu dificultate, potrivit autorităților chineze.
O altă dificultate: victimele sunt acoperite de „mai multe zeci de tone de stânci”, a estimat Chen Tiebo, căpitanul poliției militare din prefectura autonomă tibetană din Aba, unde s-a produs acest dezastru natural.
El consideră că precipitațiile care au căzut în ultimele zile în această regiune muntoasă se află la originea alunecării de teren.
Președintele chinez Xi Jinpingg și-a îndemnat compatrioții „să depună toate eforturile posibile pentru reducerea numărului de morți și de răniți”, într-un discurs transmis de CCTV.
Autoritățile locale au publicat pe internet un montaj emoționant ce arată în partea stângă a ecranului imagini din satul Xinmo înainte de dramă, cu casele sale tradiționale albe, construite pe poalele unei coline, iar în dreapta ecranului imagini cu același sat, complet distrus în urma avalanșei de stânci uriașe.
„Este cea mai mare alunecare de teren care s-a produs aici după seismul din Wenchuan din urmă cu nouă ani”, a declarat Wang Yongbo, un coordonator local al echipelor de salvare.
Sichuan, a patra provincie a Chinei prin prisma populației, cu 80 de milioane de locuitori, situată la limita platoului tibetan, a fost afectată în mai 2008 de un seism de o amploare istorică. Cutremurul a făcut peste 87.000 de morți în regiunea Wenchuan, aflată la câteva zeci de kilometri de satul afectat de alunecarea de teren produsă sâmbătă dimineață.
„După acel seism, masivul muntos a fost fragilizat. O ploaie slabă este capabilă (în aceste condiții) să provoace o mare catastrofă geologică”, a declarat pentru CCTV Tao Jian, directorul biroului local de meteorologie. (Agerpres/FOTO arhiva agerpres)