Ciclonul Pam în Vanuatu: Una din ‘cele mai grave catastrofe’ din istoria Pacficiului
Publicat de Andreea Drilea, 14 martie 2015, 06:43
Ciclonul tropical Pam, care a lovit arhipelagul Vanuatu şi Insulele Solomon, ar putea fi una dintre cele mai grave catastrofe naturale din istoria Pacificului, a declarat sâmbătă UNICEF Noua Zeelandă, potrivit AFP.
‘Deşi este prea devreme ca să fim siguri, primele informaţii indică faptul că această catastrofă naturală ar putea fi una din cele mai greve din istoria Pacificului’, a scris într-un comunicat Vivien Maidaborn, directoarea UNICEF Noua Zeelandă.
Amploarea distrugerilor era sâmbătă în continuare greu de stabilit, comunicaţiile fiind întrerupte pe o mare parte a teritoriului, după ce ciclonul a lovit direct Vanuatu în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă cu vânturi de 330 de kilometri la oră.
Chloe Morrison, o lucrătoare umanitară care s-a aflat în capitala Port Vila, a povestit că a petrecut noaptea într-un adăpost, îngrozită.
‘Sunt informaţii de la colegii noştri despre sate întregi care au fost complet distruse în cursul nopţii’, a declarat ea pentru agenţia australiană de presă AAP. ‘Casele localnicilor şi colibele au fost transformate în confetti’, a adăugat ea.
Trecerea ciclonului Pam, de categoria 5 (cea mai ridicată), a reprezentat ’15 până la 30 de minute de teroare absolută’, a mai spus Chloe Morrison.
Biroul australian de meteorologie, care observă ciclonul, a anunţat că o mare parte a arhipelagului Vanuatu a fost afectată. Ciclonul şi-a schimbat direcţia în ultimul minut, trecând mult mai aproape de capitala Port Vila decât era prevăzut.
Sâmbătă dimineaţă, energia electrică şi comunicaţiile erau întrerupte aproape peste tot în Vanuatu.
Agenţiile umanitare speră să poată începe livrarea prin avion a ajutoarelor de urgenţă cu începere de duminică, după ce aeroportul din Port Vila va fi redeschis.
Serviciul meteorologic din Vanuatu a anunţat pentru toată ziua de sâmbătă vânturi ‘foarte distrugătoare’ de forţa unui uragan, ploi torenţiale şi viituri.
Patru provincii ale acestui arhipelag sărac cu o populaţie de 270.000 de locuitori au fost plasate în alertă roşie de Biroul pentru catastrofe naturale.
(Agerpres/FOTO 24horas.cl)