Ciucă: Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea României cu privire la Schengen
Publicat de gabrielarotaru, 26 octombrie 2022, 15:00
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut, miercuri, la Bruxelles, o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu care a discutat despre aderarea României la Spaţiul Schengen, stadiul îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi al implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
De asemenea, au fost abordate temele legate de răspunsul Uniunii Europene la războiul Rusiei în Ucraina şi Republica Moldova.
‘Guvernul României apreciază susţinerea Comisiei Europene pentru extinderea Spaţiului Schengen şi contribuţia esenţială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea ţării noastre cu privire la acquis-ul Schengen şi ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de ţară’, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat al Executivului.
Premierul a menţionat stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiţiei, subliniind că progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene.
Şeful Executivului a dat asigurări cu privire la angajamentul Guvernului României pentru implementarea coerentă şi cuprinzătoare a ţintelor şi jaloanelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Referitor la ţintele şi jaloanele care mai trebuie îndeplinite, premierul a exprimat disponibilitatea continuării discuţiilor tehnice cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru închiderea lor la termen. El a arătat că sunt în curs de pregătire propuneri de ajustare a Planului, atât în contextul RePower EU – care prioritizează răspunsul la criza energetică, dar şi al economiilor necesare urmare modificării valorii grantului alocat României.
‘Aceste ajustări vor fi operate fără a fi afectată menţinerea concentrării pe obiectivele de tranziţie digitală, ecologică şi consolidarea rezilienţei’, arată sursa citată.
Nicolae Ciucă a menţionat că sunt importante şi ajustări ale unor ţinte şi jaloane pentru a răspunde nevoilor actuale. El a arătat că Romania va insista şi va continua discuţiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9,4% din PIB cu un alt mecanism de referinţă, pe menţinerea în rezervă a producţiei de energie bazată pe cărbune şi pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.
Premierul a subliniat importanţa acordării de către Uniunea Europeană a unui sprijin consistent pentru Republica Moldova, în particular prin ajutoare financiare nerambursabile, măsuri suplimentare de facilitare a accesului pe piaţa UE a produselor din această ţară şi eliminarea tarifelor de roaming.
Şeful Executivului a reiterat angajamentul României pentru susţinerea Ucrainei, inclusiv prin sprijinirea şi integrarea refugiaţilor, respectiv a tranzitului de cereale. Totodată, a notat cu satisfacţie recunoaşterea de către preşedintele Comisiei Europene a eforturilor autorităţilor şi cetăţenilor români pentru sprijinirea şi integrarea refugiaţilor din Ucraina, respectiv susţinerea consistentă a tranzitului de cereale din Ucraina.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă se află miercuri şi joi într-o vizită de lucru la Bruxelles. AGERPRES
Experţii Comisiei Europene şi ai ţărilor membre ale UE vor prezenta astăzi, la Bruxelles, Grupului de lucru pentru Schengen raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare din România şi Bulgaria. Raportul este unul pozitiv pentru România – au declarat surse guvernamentale.
Olanda nu şi-a trimis experţii invocând faptul că această misiune nu a fost suficient de largă, că nu a cuprins mai multe domenii – au afirmat sursele oficiale. De aceea, România a propus Olandei o misiune separată suplimentară, invitaţie la care nu a primit până acum niciun răspuns.
De asemenea, ministrul de interne din România a convenit cu omologul său olandez o vizită la Haga, urmând să fie stabilită data când va avea loc. Sursele au precizat şi că referirea la crima organizată din Rezoluţia adoptată de Parlamentul de la Haga cu privire la Schengen se referă la Bulgaria, nu la România. Una peste alta, problema Olandei în chestiunea Schengen este de politică internă pentru că în această seară urmează să fie organizate alegeri în curând – mai susţin sursele.
Vizita misiunii voluntare de evaluare în România şi Bulgaria s-a încheiat pe 15 octombrie, iar astăzi vor fi prezentate grupului de lucru pentru chestiuni Schengen raportul şi concluziile. Chestiunea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen ar putea fi inclusă pe agenda Consiliului justiţie şi afaceri interne din 8-9 decembrie.
Decizia finală cu privire la extinderea Spaţiului Schengen este luată în unanimitate de membrii UE care fac parte din acest spaţiu de liberă circulaţie. În prezent, dintre ţările membre, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din Schengen. Altfel, spaţiul include state ce nu sunt membre ale blocului comunitar: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Lichtenstein. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)