Comisarul european pentru sănătate cere statelor UE să impună restricţii populaţiei
![Comisarul european pentru sănătate cere statelor UE să impună restricţii populaţiei Comisarul european pentru sănătate cere statelor UE să impună restricţii populaţiei](https://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/2020/10/europa-covid-19.jpg)
Publicat de , 31 octombrie 2020, 07:19
Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a cerut astăzi statelor membre ale Uniunii Europene să impună restricţii populaţiei pentru a combate răspândirea coronavirusului pe continent.
Ea a avertizat că măsurile care afectează călătoriile sunt atât de divergente încât nu sunt eficiente.
Comisarul a cerut statelor membre să se coordoneze mai bine în ce priveşte restricţiile de călătorie, testele şi carantina şi a făcut un apel la solidaritate, astfel încât ţările în care sistemele de sănătate riscă să fie sufocate de numărul mare de bolnavi să primească ajutor de la alte ţări membre, cu o situaţie mai bună.
Comisarul european Stella Kyriakides le-a reproşat miniştrilor sănătăţii din statele membre, reuniţi în videoconferinţă, că modurile în care cele 27 de ţări membre se raportează la pandemie şi la combaterea ei sunt prea diferite şi lipseşte previzibilitatea necesară pentru a câştiga încrederea oamenilor.
Comisarul pentru sănătate a remarcat că în continuare unele ţări cer teste negative ca o condiţie la intrarea pe teritoriul lor, dar nu acceptă toate tipurile de teste.
De asemenea, e diferită şi durata perioadelor de carantină la venirea din zone cu risc epidemiologic ridicat.
Stella Kyriakides a explicat că în Europa este nevoie de restricţii care afectează viaţa de zi cu zi, pentru că numai aşa poate fi rupt, a spus ea, lanţul transmiterii virusului COVID-19, în schimb, a atras atenţia comisarul, restricţiile de călătorie între statele europene, potrivit specialiştilor, nu au avut până acum un impact semnificativ de scădere a numărului de îmbolnăviri.
Stella Kyriakides a cerut statelor membre să intensifice testarea, să îmbunătăţească identificarea contacţilor celor bolnavi şi să extindă capacitatea sistemelor sanitare în condiţiile în care valul de îmbolnăvire a făcut ca, în multe ţări europene, să scadă drastic numărul de locuri în spitale, mai ales la terapie intensivă. (Rador/FOTO radioiasi.ro)