Comisia Europeană a propus măsuri în sprijinul fermierilor
Publicat de gabrielarotaru, 31 ianuarie 2024, 18:39 / actualizat: 31 ianuarie 2024, 19:47
Comisia Europeană a propus azi măsuri care vin în sprijinul fermierilor, în contextul extinderii protestelor agricultorilor din spaţiul comunitar.
În Franţa, de pildă, fermierii continuă să rămână mobilizaţi, menţin blocate numeroase autostrăzi şi principalele rute de acces în Paris şi în multe alte oraşe din ţară.
Agricultorii revoltaţi au crescut astăzi numărul punctelor de blocaj, în pofida încercărilor guvernului de a pune capăt acestei mişcări, a cărei furie este îndreptată tot mai mult împotriva politicii dictate de Uniunea Europeană pentru sectorul agricol.
Organizaţi în grupuri, protestatarii au continuat şi acţiunile în hipermarketuri, ale căror rafturi au fost golite de toate produsele agroalimentare de import, dar şi pe şosele, oprind camioanele străine încărcate cu alimente sau materii prime agricole, din care au descărcat toată marfa.
Astăzi a mai avut loc un incident: unul dintre comvoaiele venite din sudul Franţei s-a confruntat cu poliţiştii ce protejau cu blindate intrarea în marea piaţă agroalimentară angro Rungis, din apropiere de Paris, una dintre cele mai mari din Europa. 15 manifestanţi mai agresivi au fost reţinuţi de poliţie, după care a venit reacţia dură a ministrului de interne. Acesta a amintit că, până acum, protestatarii au fost lăsaţi să îşi desfăşoare acţiunile, dar fără să treacă o cunoscută linie roşie: să nu blocheze piaţa Rungis şi nici aeroporturile şi să nu intre cu tractoarele în oraşe. Apeluri la calm au venit şi din partea liderilor sindicali, care au avut din nou astăzi discuţii cu premierul Gabriel Attal. De cealaltă parte, automobiliştii au fost în mare dificultate, mai ales în cursul dimineţii, să ajungă la destinaţie, după ce au stat blocaţi în trafic şi peste două ore pe rutele pe care este deviată circulaţia. În această seară, se vor confrunta cu aceeaşi situaţie. Cu toate acestea, populaţia continuă să susţină revoltele agricultorilor francezi.
Rămâne de văzut ce ecou vor avea măsurile anunţate de Bruxelles, care trebuie acum să fie aprobate de Parlamentul şi Consiliul Uniunii Europene. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)