Comisia Europeană a stabilit un portofoliu de 10 mijloace terapeutice care ar putea fi eficiente în tratamentul împotriva COVID-19
Publicat de gabrielarotaru, 25 octombrie 2021, 19:38
Comisia Europeană a stabilit un portofoliu de 10 mijloace terapeutice care ar putea fi eficiente în tratamentul împotriva COVID-19. Acestea vor fi disponibile cât mai rapid posibil în întreaga Uniune Europeana, cu condiţia ca siguranţa şi eficacitatea lor să fie confirmate de Agenţia Europeană pentru Medicamente.
Lista este stabilită pe baza unor avize ştiinţifice independente şi cuprinde, în principal, medicamentele care au şanse mari să fie autorizate şi, prin urmare, să fie disponibile curând pe piaţă europeană.
Comisia precizează în continuare că vaccinarea este cea mai bună protecţie împotriva infecţiei, dar în parale se depun eforturi pentru a fi disponibile cele mai bune mijlocie terapeutice împotriva COVID-19.
Cele 10 medicamente sunt împărţite în trei categorii: anticorpii virali monoclonali, care sunt cei mai eficienţi în stadiile timpurii ale infecţiei, antivirale orale pentru utilizare cât mai rapidă după infectare şi imunomodulatori pentru tratarea pacienţilor spitalizaţi.
Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că a semnat deja patru contacte de achiziţii publice comune, vizând diferite tratamente împotriva COVID, iar obiectivul este de a autoriza cel puţin trei în săptămânile următoare şi încă două până la sfârşitul anului.
Luna viitoare va fi organizat un eveniment pan-eurpean de stabilire de contacte pentru producţie industrială de mijloace terapeutice pentru a contribui la urgentarea dezvoltării unor medicamente noi, precum şi pentru a mobiliza capacitatea de producţie farmaceutică a Uniunii Europene. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)