Comisia Europeană vrea să majoreze ajutoarele de stat ce pot fi acordate companiilor afectate de sancţiunile impuse Rusiei
Publicat de Andreea Drilea, 12 iulie 2022, 10:04
Companiile din UE afectate de sancţiunile impuse Rusiei, în contextul războiului din Ucraina, ar putea beneficia de o majorare de 25%, până la 500.000 de euro, a ajutoarelor de stat, în ideea de a le ajuta să facă faţă impactului invaziei ruseşti şi crizei energetice, potrivit unui proiect al Executivului comunitar consultat de Reuters.
Comisia Europeană a anunţat anterior că va solicita puncte de vedere de la statele membre UE cu privire la propunerea sa de modificare a Cadrului temporar de criză pentru a sprijini economia în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, înainte de a lua o decizie finală.
În luna martie a acestui an, Comisia Europeană a relaxat deja prevederile referitoare la ajutoarele de stat pentru a permite ţărilor membre UE să acorde firmelor un sprijin de până la 400.000 de euro şi compensaţii pentru până la 30% din costurile cu energia.
Acum, Executivul comunitar vrea să majoreze, încă o dată, limita maximă a ajutoarelor de stat până la 500.000 de euro, iar aceste ajutoare vor putea lua forma granturilor directe, facilităţilor la plata taxelor şi alte forme precum avansuri rambursabile, garanţii, împrumuturi şi equity.
Companiile din sectorul agricol ar putea să primească sprijin de la stat în valoare de până la 62.000 de euro iar cele din sectorul pescuitului şi acvaculturii de până la 75.000 de euro, faţă de limita actuală de 35.000 de euro.
De asemenea, Comisia vrea să reducă obstacolele care stau în calea guvernelor care vor să investească în energii regenerabile, inclusiv biogaz şi biometan, precum şi în producţia de energie termică regenerabilă, în conformitate cu obiectivul său de reducere a dependenţei de combustibilii fosili din Rusia şi diversificare a surselor de energie.
‘Propunem o ajustare a Cadrul temporar privind ajutoarele de stat astfel încât acesta să reflecte şi să sprijine obiectivele importante şi urgente din planul REPowerEU privind accelerare diversificării surselor de energie pentru a deveni şi mai rapid independenţi de combustibilii fosili’, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Cadrul temporar de criză privind ajutoarele de stat, instituit pentru a sprijini economia în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), vine în completarea numeroaselor posibilităţi oferite statelor membre de a lua măsuri care sa fie conforme cu normele UE existente privind ajutoarele de stat.
Comisia Europeană a adoptat un cadru temporar şi în 2008, ca răspuns la criza financiară mondială.AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă