Coronavirus: Comisia Europeană aderă la mecanismul pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX)
Publicat de Andreea Drilea, 31 august 2020, 13:46
Comisia Europeană şi-a confirmat luni interesul de a participa la mecanismul COVAX care vizează accesul echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19, disponibile peste tot în lume la preţuri accesibile, pentru toate persoanele care au nevoie de acestea, şi a anunţat o contribuţie de 400 de milioane de euro sub formă de garanţii, menită să sprijine mecanismul COVAX şi obiectivele acestuia în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar.
‘Cooperarea la nivel mondial este singura modalitate de a combate o pandemie mondială. În cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus şi al campaniei ‘Obiectivul nostru mondial: Uniţi pentru viitor’ am văzut că actorii pertinenţi din toată lumea şi-au unit eforturile. Până în prezent aceştia s-au angajat să aloce aproape 16 miliarde de euro, iar organizaţiile şi cercetătorii cei mai talentaţi îşi unesc eforturile pentru a furniza vaccinuri, teste şi tratamente, care vor fi bunuri universale, comune. Astăzi (luni – n.r.), Comisia anunţă o contribuţie în valoare de 400 de milioane de euro la mecanismul COVAX, contribuţie care vizează colaborarea în vederea achiziţionării de viitoare vaccinuri în beneficiul ţărilor cu venituri mici şi medii. Sunt convinsă că aceste eforturi ne vor aduce mai aproape de obiectivul nostru, şi anume acela de a combate, împreună, acest virus’, a declarat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a afirmat la rândul său că este nevoie de o abordare internaţională favorabilă incluziunii, în timp ce comisarul pentru parteneriate internaţionale, Jutta Urpilainen, şi-a exprimat opinia că numai prin asigurarea accesului echitabil, în întreaga lume, la un vaccin împotriva COVID-19 se va pune capăt pandemiei şi va fi asigurată o redresare durabilă, în acest sens colaborarea cu ţările partenere fiind esenţială.
Mecanismul COVAX, condus de Alianţa pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliţia pentru inovaţii în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) şi OMS, urmăreşte să accelereze dezvoltarea şi fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 şi să garanteze un acces corect şi echitabil pentru fiecare ţară din lume.
În cadrul unui angajament comun al UE (Comisia, statele membre şi instituţiile financiare europene, în special BEI) de a mobiliza resurse pentru răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus, Comisia intenţionează să mobilizeze până la 400 de milioane de euro sub formă de garanţii pentru a sprijini mecanismul COVAX şi obiectivele care stau la baza acestuia, ca parte a unui efort al Echipei Europa. Condiţiile şi modalităţile detaliate privind participarea şi contribuţia UE vor fi detaliate în următoarele zile şi săptămâni.
Participarea UE la mecanismul COVAX va completa negocierile în curs de desfăşurare ale UE cu companiile producătoare de vaccinuri, care au drept scop creşterea capacităţii de producţie a producătorilor de vaccinuri, contribuind astfel la eforturile întreprinse la nivel mondial.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)