Decizia de începere a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea fi amânată
Publicat de gabrielarotaru, 11 decembrie 2023, 07:49
Decizia de începere a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea fi amânată, în condiţiile în care Ungaria se opune aderării Ucrainei, iar cele două ţări sunt votate în bloc.
Votul va avea loc la Summit-ul liderilor europeni de la Bruxelles.
Alte subiecte pe ordinea de zi a consiliului vizează cadrul financiar multianual, războiul din Ucraina şi tensiunile din Orientul Mijlociu.
Şi tot la Bruxelles ar putea începe negocieri pentru organizarea unui consiliu JAI extraordinar pentru tranşarea integrării României şi Bulgariei în Schengen.
Ungaria este singura ţară care se opune invitării Ucrainei în Uniunea Europeană, decizie care va fi votată la sfârşitul săptămânii la Summit-ul de la Bruxelles. Motivele invocate oficial de premierul ungar Viktor Orban ţin de situaţia drepturilor minorităţilor din Ucraina sau de faptul că statele europene nu ar fi avut încă o discuţie strategică despre efectele lărgirii Uniunii. Pe de altă parte însă, Ungaria face presiuni sau, spun oficialii din consiliu, ”Ungaria şantajează Bruxelles-ul cu votul asupra Ucrainei”, pentru că doreşte deblocarea fondurilor europene destinate ei, fonduri blocate pentru că nu au făcut reformele promise, în special în privinţa respectării statului de drept. Acest vot negativ al Ungariei ar putea influenţa şi invitarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, dacă cele două state vor fi tratate la pachet, şi nu separat. Dacă Ungaria nu va ceda, cel mai probabil, Ucraina şi Republica Moldova vor fi tratate la pachet, pentru că invitarea Republicii Moldova, fără Ucraina, ar fi o lovitură de imagine mult prea dură pentru Uniunea Europeană. La pachet însă, Consiliul ar putea găsi o formulă intermediară, cel puţin la nivel declarativ, pentru a merge mai departe cu lărgirea. Un alt subiect al Consiliului este cadrul financiar multianual, unde 50 de miliarde de euro sunt destinate sprijinirii Ucrainei pe termen lung. Din nou, Ungaria este singura voce care se opune pentru aceleaşi motive sau pentru aceeaşi monedă de schimb. În fine, tensiunile dintre Israel şi Hamas vor ocupa o altă parte a discuţiilor. Dincolo de acuzarea Hamas de terorism, Uniunea Europeană a criticat răspicat nu doar bombardarea Fâşiei Gaza de către Israel, sau lipsa accesului suficient pentru a ajuta poporul palestinian, dar şi ultimele acte de violenţă ale coloniştilor israelieni în Cisiordania. Pe termen lung, Uniunea Europeană pledează pentru soluţia celor două state, Israel şi Palestina. Tot săptămâna aceasta, la Bruxelles, ar putea începe negocierile şi pentru organizarea unui Consiliu Extraordinar pentru Justiţie şi Afaceri Interne pentru sfârşitul anului, pentru a tranşa problema integrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Informaţiile în privinţa acestei posibilităţi au circulat la Bruxelles în ultimele 2 săptămâni, iar anunţul făcut de premierul Ciolacu în privinţa îndulcirii poziţiei Austriei pare a confirma această variantă. O a doua variantă ar fi ca subiectul să fie tranşat în COREPER – Reuniunea ambasadorilor statelor membre şi apoi să fie supusă la vot la următorul consiliu. (RADOR/ FOTO radioiasi.ro)