Declaraţie de presă comună a miniştrilor afacerilor externe ai României şi Republicii Moldova, la aniversarea a 5 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova
Publicat de Lucian Bălănuţă, 27 aprilie 2015, 12:44
Se împlinesc astăzi, 27 aprilie 2015, cinci ani de la semnarea, la Bucureşti, de către Preşedinţii României şi Republicii Moldova, a Declaraţiei Comune privind Instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Moldova pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova – document ce fixează cadrul şi priorităţile de dezvoltare, pe termen mediu, a relaţiei privilegiate dintre cele două state.
La momentul semnării sale, Declaraţia Comună a reprezentat expresia cea mai elocventă a transformărilor democratice din Republica Moldova, care au imprimat un suflu nou, dinamic şi proaspăt, în relaţia bilaterală, reconstruită din acel moment în jurul idealului comun al reintegrării depline şi definitive a Republicii Moldova în familia europeană. Documentul a răspuns în egală măsură aşteptărilor cetăţenilor de pe cele două maluri ale Prutului, de revenire a dialogului politic în albia sa firească, încadrată de reperele esenţiale ce definesc patrimoniul cultural şi civilizaţional comun.
Primul bilanţ de etapă al Parteneriatului Strategic bilateral, la cinci ani de la instituire, este extrem de rodnic. În acest scurt răstimp, Republica Moldova a negociat, a semnat şi a început deja să aplice Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană – document care pune bazele unei integrări aprofundate, politice şi economice, în spaţiul comunitar. Fonduri sporite devin disponibile pentru modernizarea economiei, pentru investiţii în infrastructură şi servicii publice, pentru conservarea tradiţiilor şi patrimoniului, pentru o viaţă mai bună pentru fiecare cetăţean. Producătorii agricoli din Republica Moldova pot de acum înainte vinde fructe şi legume pe piaţa Uniunii, într-o perioadă în care accesul acestora pe unele din pieţele tradiţionale este blocată de decizii motivate politic. Noile standarde şi reglementări economice care vor fi aplicate în Republica Moldova vor ajuta la atragerea de investiţii, la crearea de locuri de muncă, la consolidarea prosperităţii la nivelul întregii societăţi. Cetăţenii Republicii Moldova circulă, de un an deja, fără vize în spaţiul european – o reuşită încă neegalată în rândul partenerilor estici ai Uniunii Europene. Inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni la 27 august 2014 este o probă grăitoare în plus a dinamismului cooperării bilaterale, un pas spre racordarea strânsă a Republicii Moldova la spaţiul european, în beneficiul cetăţenilor de pe cele două maluri ale Prutului.
Toate aceste rezultate se datorează angajamentului comun din partea Chişinăului şi Bucureştiului, muncii neobosite a experţilor din ambele state, sprijinului cetăţenilor Republicii Moldova.
Aceste energii comune au fost catalizate şi puse în valoare de spiritul de parteneriat care a ghidat în aceşti ultimi cinci ani cooperarea României cu Republica Moldova. De o parte, sprijinul politic şi tehnic al României s-a dovedit decisiv, în multe momente-cheie, pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova. De cealaltă parte, acţiunea hotărâtă a Chişinăului în urmărirea obiectivelor sale europene a oferit României argumente solide, convingătoare pentru susţinerea idealului european al Republicii Moldova.
Reuşitele obţinute pe traseul european au plasat Republica Moldova în poziţia de fruntaş al Parteneriatului Estic.
Acest bilanţ pozitiv reprezintă un motiv de firească bucurie, dar mai ales un îndemn la acţiune neîncetată, la eforturi reînnoite, pentru consolidarea drumului care duce spre confirmarea aşteptărilor europene ale cetăţenilor Republicii Moldova. Acest drum include, ca etape esenţiale, aprofundarea reformelor democratice, garantarea libertăţilor fundamentale, consolidarea statului de drept, edificarea unei justiţii independente şi funcţionale, modernizarea instituţiilor statului în spiritul respectului faţă de cetăţean, construirea unui mediu economic competitiv, echitabil şi transparent, care să răsplătească munca şi inovaţia.
La împlinirea a cinci ani de Parteneriat Strategic, reafirmăm angajamentul nostru deplin şi neabătut pentru atingerea acestor obiective comune, pentru promovarea cursului european al Republicii Moldova şi obţinerea unei perspective clare de aderare la Uniunea Europeană.