Din această noapte Marea Britanie iese oficial din UE
Publicat de , 31 decembrie 2020, 08:07
Marea Britanie se desparte definitiv, după aproape 50 de ani, de UE.
Momentul rupturii este ora 1:00, ora României, dar nu va fi o despărţire cu tensiuni, aşa cum se temeau mulţi, ci una care va lăsa de o parte şi de alta a Canalului Mânecii vecini prietenoşi – aşa s-a exprimat chiar premierul Boris Johnson, în Camea Comunelor, unde a fost aprobat acordul comercial post-Brexit cu UE. Printr-un vot istoric, parlamentul britanic a aprobat cu o largă majoritate, 521 la 73, acordul comercial de liber schimb, convenit cu UE.
Boris Johnson: Acum, cu această lege, o să fim un vecin prietenos, cel mai bun prieten şi aliat pe care UE îl poate avea, cooperând strâns împreună ori de câte ori interesele noastre coincid.
Principalul partid de opoziţie, Partidul Laburist, a decis să susţină şi el acordul pe motiv că alternativa, ieşirea din Uniune în mod haotic, fără un acord ar fi fost dezastruoasă.
Keir Starmer, preşedintele Partidului Laburist: După patru ani şi jumtătate de dezbateri şi de dezbinări, avem finalmente o înţelegere cu UE. Este imperfectă, este subţire şi este consecinţa deciziilor persoanale ale primului-ministru, dar cu o zi înaintea încheierii perioadei de tranziţie este singurul acord pe care îl avem.
Împotriva acordului au votat parlamentarii liberal-democraţi, parlamentarii din Irlanda de Nord şi Partidul Naţional Scoţian. Scoţia, care a votat masiv în favoarea rămânerii în UE, a cerut un nou referendum de independenţă faţă de Marea Britanie ca urmare a Brexit.
Ce schimbări aduce ziua de mâine pentru românii care trăiesc, învaţă sau intenţionează să călătorească în Regatul Unit, redactorul RRA Carmen Gavrilă are răspunsul.
Până pe 30 septembrie, anul viitor, românii încă mai pot intra doar cu buletinul în Marea Britanie, dar ulterior acestei date o pot face numai pe baza paşaportului.
În ceea ce priveşte vizele, românii de exemplu, vor putea intra şi sta fă viză în Marea Britanie pentru o perioadă de până la şase luni într-un an, însă români care vor să muncească în Regatul Unit în acele şase luni au nevoie de viză.
De asemenea, chiar de la 1 ianuarie, românii care vor dori să muncească sau să studieze mai mult de şase luni în Regatul Unit vor avea nevoie de viză.
Autorităţile britanice au prevăzut două modalităţi pentru obţinerea vizei.
Persoanele care posedă un paşaport biometric vor putea complecta cererea, inclusiv confirmarea identităţii, utilizând o aplicaţie pentru telefoane inteligente.
Atenţie însă, solicitările pentru obţinerea vizei nu se pot depune în baza cărţii de identitate.
Românii care nu au paşaport simplu electronic şi aplică în baza unui paşaport simplu temporar, trebuie să depună documentaţia personal la centrul regional pentru vize din România, care se află la Bucureşti.
(Rador/FOTO radioiasi.ro)