După opt ani de recesiune, economia Greciei revine la normal
Publicat de , 29 ianuarie 2019, 07:11
După opt ani de recesiune şi după o serie de reforme dure, economia Greciei revine pe creştere.
Autorităţile de la Atena s-au angajat ca şi anul acesta să atingă un excedent primar de 3,5% din PIB.
Activarea majorărilor de politică contingentă convenite ca parte a pachetului semnificativ de măsuri privind datoria Greciei, aprobat în cadrul reuniunii Eurogrupuli din 22 iunie 2018, este condiţionată de o evaluare pozitivă în al doilea raport efectuat în cadrul dispozitivului de supraveghere consolidată, menit să sprijine finalizarea şi punerea în aplicare a reformelor în curs şi de a identifica la timp eventualele riscuri într-un stadiu incipient.
Acest raport urmează să fie publicat la finele lunii februarie după ce, săptămâna trecută, reprezentanţii creditorilor s-au aflat la Atena cu scopul de a verifica implementarea reformelor postprogram.
Reprezentanţii creditorilor au aprobat deja majorarea salariului de bază minim brut pe ţară după opt ani de recesiune, ceea ce denotă că raportul concluzionează că refeormele implementate până acum de Grecia asigură conformitatea cu angajamentul său de a atinge un excedent primar de 3,5% din PIB şi în cursul anului 2019.
Pe fondul acestor evoluţii, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, Valdis Dombrovskis, a susţinut un interviu pentru agenţia ateniană de ştiri, prilej cu care a ţinut să remarce că actuala situaţie a Greciei este cu totul diferită de aceea cu un an în urmă.
Grecia revine la creştere, a spus oficialul european.
Este greu să se găsească un domneiu în care nu s-au făcut reforme. Aceste au contribuit la consolidarea competitivităţii şi au pus bazele economiei greceşti. În mod evident riscuri mai există. În acelaşi timp, Grecia trebuie să revină pe pieţele financiare după aproape nouă ani, iar acest lucru este un exerciţiu foarte delicat. Nu există loc pentru manevre sau greşeli. Grecia trebuie să rămână pe calea convenită în ceea ce priveşte obiectivele bugetare şi agenda reformelor, fapt ce va spori încrederea în economia elenă. Desigur că există încă multe de făcut. Creditele neperformante sunt o sursă de instabilitate pentru sistemul bancar elen, care nu poate fi finanţa normal economia Greciei. Problema trebuie să o rezolve Guvernul de la Atena, împreună cu creditorii europeni cât mai curând posibil, dar imaginea actuală a economiei Greciei arată că putem spune cu certitudine că ţara se ridică în picioare – a conchis demnitarul european, dorind să lanseze un mesaj pozitiv şi din partea Comisiei Europene.
(Rador/FOTO capital.ro)