Epidemie de Ebola în RDC: ultimul bilanţ indică 55 de decese; Guvernul a decretat asistenţă medicală gratuită în 3 provincii
Publicat de Andreea Drilea, 21 august 2018, 10:19
Cel mai recent focar de febră hemoragică Ebola a lăsat în urmă 55 de morţi în estul Republicii Democrate Congo (RDC) unde Guvernul a decretat gratuitate la îngrijirile medicale pe o perioadă de trei luni, au anunţat autorităţile citate de AFP.
Cinci noi decese au fost înregistrate în Mabalako-Mangina, în apropiere de Beni, epicentrul epidemiei care afectează provincia Nord Kivu, conform celui mai recent buletin epidemiologic emis luni seara de Ministerul Sănătăţii.
‘În total, 96 de cazuri de febră hemoragică au fost semnalate în regiune, dintre care 69 au fost confirmate, iar 27 sunt probabile’, a precizat Direcţia generală de luptă contra bolii.
Ministerul Sănătăţii a decretat asistenţă medicală gratuită în trei zone cele mai afectate de epidemie, Mabalako, Oicha şi Beni’, se arată în buletinul zilnic privind monitorizarea epidemiei.
‘Este vorba despre înlăturarea barierei financiare care i-ar putea împiedica pe oameni să se adreseze centrului medical’, a declarat dr. Bathé Ndjoloko Tambwe, coordonatorul răspunsului la epidemie.
Venitul mediu a celor aproximativ 80 de milioane de congolezi este estimat la 1,25 dolari americani pe zi.
Focarul a fost declarat pe 1 august în Mangina din provincia Nord Kivu.
O campanie de vaccinare vizată este în desfăşurare, aşa cum s-a întâmplat în timpului focarului anterior de Ebola din provincia Equateur, în nord-vestul ţării, care a fost declarat încheiat la 24 iulie şi a lăsat în urmă 33 decese din 54 de cazuri în total.
‘De la debutul vaccinării, la 8 august 2018, au fost vaccinate 1.273 de persoane’, a anunţat luni Ministerul Sănătăţii.
Echipele medicale ‘au început să utilizeze molecula terapeutică Mab114 ca parte a tratamentului pacienţilor din Beni şi Mangina, epicentrul epidemiei’, a precizat instituţia.
Republica Democrată Congo (fostul Zair) a cunoscut zece epidemii de Ebola începând din 1976. Însă, aceasta este prima dată când virusul a izbucnit într-o zonă de conflict armat dens populată şi cu o importantă mişcare a locuitorilor.
(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)