Etichetele alimentelor care indică activităţile fizice necesare arderii caloriilor, o strategie contra obezităţii (studiu)
Publicat de Andreea Drilea, 11 decembrie 2019, 12:53
Informaţiile de pe ambalaje referitoare la exerciţiile fizice necesare pentru arderea caloriilor conţinute de alimente şi băuturi ar putea fi mai eficiente pentru încurajarea alegerilor sănătoase în comparaţie cu cele privind conţinutul caloric, conform unui studiu realizat în Marea Britanie, citat miercuri de Press Association.
Cheltuiala calorică prin activităţi fizice (Pace) de pe etichete îi informează pe consumatori cu privire la minutele sau kilometri necesari pentru arderea caloriilor conţinute de un anumit produs.
Societatea Regală pentru Sănătate Publică (RSPH) din Marea Britanie susţine înlocuirea cu etichetarea Pace a sistemului actual în care este afişat conţinutul caloric.
Autorii studiului susţin că sistemul actual are un efect limitat asupra schimbării comportamentelor de cumpărare şi de consum deoarece numeroase persoane nu cunosc înţelesul caloriilor sau al nivelului de grăsimi din punct de vedere al echilibrului energetic.
Un grup de cercetători de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie estimează că noul sistem ar putea elimina până la 200 de calorii pe zi pe persoană dacă ar fi aplicat pe scară largă. Acest lucru ar putea contribui la prevenirea obezităţii la nivel de populaţie, au subliniat specialiştii.
Oamenii de ştiinţă au analizat 14 studii randomizate controlate, care au comparat impactul etichetării Pace cu alte tipuri de etichetare în ceea ce priveşte selecţia, cumpărarea şi consumul alimentelor şi băuturilor (cu excepţia alcoolului). Ei au descoperit că au fost achiziţionate mai puţine grame de alimente şi băuturi, au fost selectate produse cu mai puţine calorii şi au fost ingerate mai puţine calorii atunci când a fost utilizată etichetarea Pace, în comparaţie cu alte tipuri de etichete sau fără etichete.
Potrivit rezultatelor analizei, la fiecare masă au fost selectate produse cu aproximativ 65 de calorii mai puţin. De asemenea, au fost ingerate cu 80-100 mai puţine calorii în cazul utilizării etichetării Pace ajungându-se chiar până la aproximativ 200 de calorii.
Totuşi, specialiştii au atras atenţia că multe dintre studii nu au fost realizate în situaţii prezente în viaţa de zi cu zi, cum ar fi în restaurante şi supermarketuri.
”Etichetarea Pace este o strategie simplă ce ar putea fi uşor adoptată de producători în ambalajele alimentelor/băuturilor, pe etichetele cu preţurile de pe rafturile supermarketurilor şi/sau în meniurile restaurantelor/fast-food-urilor. Agenţiile pentru sănătate publică ar putea să ia în calcul posibilitatea includerii politicilor pentru promovarea (acesteia) ca strategie ce contribuie la prevenirea şi tratamentul obezităţii şi afecţiunilor asociate”, au notat cercetătorii.
Duncan Stephenson, director executiv adjunct în cadrul RSPH, a declarat: ”Salutăm această nouă cercetare care susţine introducerea echivalentului în activitate fizică pe etichetele alimentare. Cercetările noastre au demonstrat că utilizarea acestui tip de etichetare i-a făcut pe oameni să se gândească de două ori la caloriile pe care le consumau, iar în comparaţie cu alte tipuri de etichetare oamenii s-au arătat de peste trei ori mai dispuşi să întreprindă activităţi fizice”.
”Deşi diferenţa pe care o face etichetarea Pace poate părea mică, aceste mici modificări pot însemna mult în general în ceea ce priveşte consumul de calorii şi, în final, creşterea în greutate”, a adăugat Stephenson.
Analiza a fost publicată în Journal of Epidemiology and Community Health.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)