Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru: „Războiul din Siria nu s-a încheiat”
Publicat de nicolaetomescu, 14 februarie 2019, 12:54
Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru, vicepreședintele Grupului S&D pentru politică externă, a atras atenția că războiul din Siria nu s-a încheiat, nu s-au făcut progrese privind încălcările flagrante ale drepturilor omului iar pacea este încă departe de a fi atinsă. Declarația eurodeputatului român a fost făcută în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în contextul celei mai recente dezbateri privind situația din Siria, în prezența Comisarului european pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere, Johannes Hahn.
Conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Unii spun că războiul din Siria s-a încheiat. Cred că o astfel de afirmație este total greșită! Deși putem observa o scădere aparentă a schimburilor de focuri, nu s-au făcut progrese asupra cauzelor care stau la baza conflictului, iar pacea este încă departe de a fi atinsă.
Da, alianța militară ruso-siriană-iraniană a recuperat teritoriile deținute de forțele de opoziție, inclusiv grupuri teroriste, însă doar ca urmare a atacurilor nediscriminatorii care au implicat bombardamente aeriene și arme interzise.
Războiul se va sfârși doar atunci când vom găsi o cale de a merge spre o adevărată tranziție politică, cu o responsabilitate deplină și o justiție de tranziție credibilă, atunci când putem asigura că cei 6 milioane de refugiați și cei 4 milioane de sirieni strămutați intern au o casă la care să se întoarcă și vor fi protejați de represalii. Numai atunci reconstrucția poate începe!
Justiția rămâne un cuvânt cheie: conflictul sirian este marcat de crime de război, de la tortura sistematică și detenția de către serviciile de securitate din Siria, la guvernul care împiedică ajutorul umanitar să ajungă la populația civilă înfometată și la utilizarea nediscriminatorie a armelor interzise de către armata ruso-siriană. Dacă sistemul de justiție sirian nu este capabil să ofere anchete independente vom găsi o soluție internațională!
Mesajul meu către Comisia Europeană, domnule Comisar Hahn, este că Uniunea Europeană nu poate accepta situația fait accompli impusă de Bashar al-Assad.”
Intervenția eurodeputatului Victor Boștinaru este disponibilă la acest link: https://youtu.be/bXGRnJbdgjE
*
Totodată,
Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru, vicepreședintele Grupului S&D pentru politică externă, a atras atenția că un dialog constructiv între Statele Unite și Federația Rusă, în ceea ce privește Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF) încă este posibil și absolut necesar. Declarația eurodeputatului român a fost făcută în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, în contextul dezbaterii privind viitorul Tratatului INF și impactul său asupra Uniunii Europene, în prezența Ministrului delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba. Conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Trăim într-o nouă eră nucleară caracterizată de dezvoltarea de focoase nucleare, lansatoare și rachete hipersonice de nouă generație, ca parte a noii realități. Ce rămâne de făcut? Chiar dacă în mai puțin de 6 luni, Statele Unite se vor retrage din Tratatul INF, ca urmare a încălcărilor repetate a acestuia din partea Federației Ruse, un dialog constructiv încă este posibil și absolut necesar! Europa este beneficiarul principal și singura țintă a sistemelor INF și iată de ce trebuie să insiste și să lucreze cu aliații săi – Statele Unite fiind cel mai important -, astfel încât să garanteze reîntoarcerea la negocieri ale celor două tabere semnatare, SUA și Federația Rusă. Toate eforturile trebuie, de asemenea, concentrate pentru consolidarea acordului START care se va afla în aceeași situație ca INF. Aceste acorduri trebuie adaptate cu mecanisme care să permită monitorizarea necesară.” Eurodeputatul Victor Boștinaru i-a răspuns eurodeputatului german din partea grupului PPE, Elmar Brok, după ce acesta a afirmat că problema Federației Ruse o constituie scuturile defensive din România și Polonia. Conform eurodeputatului român: „Domnule Brok, așa cum știți, Germania fiind țară membră NATO, sistemul de la Deveselu este parte a NATO, iar autoritățile germane au acces complet la toate capabilitățile care sunt acolo. Iată de ce vă invit pe toți să fiți atenți când faceți aceste afirmații!”