Europol va crea o unitate de poliţie pentru combaterea propagandei jihadiste pe reţelele de socializare
Publicat de Andreea Drilea, 22 iunie 2015, 16:26
Europol a anunţat luni că luna viitoare va fi creată o unitate de poliţie la nivel european cu scopul de a închide conturile de pe reţelele de socializare online folosite de reprezentanţi ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI) pentru a face propagandă şi a recruta străini pentru cauza lor, informează Reuters.
Această mică unitate de poliţie va monitoriza internetul şi va încerca să închidă conturile activiştilor Statului Islamic în câteva ore de la detectarea lor, într-un efort de a combate maşinăria de propagandă, care ar lansa zilnic circa 100.000 de tweet-uri.
‘Este o estimare rezonabilă şi indică amploarea problemei cu care ne confruntăm’, a declarat, la Radio BBC, Rob Wainwright, directorul Europol, agenţia de poliţie cu sediul la Haga ce va coordona noua unitate.
Aproape 5.000 de persoane din vestul Europei ar fi plecat în Siria şi Irak, majoritatea pentru a se alătura Statului Islamic, stârnind îngrijorare în rândul statelor europene că cetăţenii lor s-ar putea întoarce radicalizaţi şi pregătiţi să comită atacuri.
Wainwright a spus că gruparea Statul Islamic este avansată din punct de vedere tehnologic şi că activează pe reţelele de socializare cum nicio altă organizaţie teroristă nu a mai făcut până acum.
Noua unitate de poliţie, care va fi formată iniţial din 10/20 de specialişti din întreaga Europă, va colabora cu reţelele de socializare pentru a putea viza conturile folosite de figuri proeminente ale SI în mai multe limbi.
Un raport din martie realizat de think-tank-ul Brookings Institution estima la un minim de 46.000 şi un maxim de 90.000 numărul conturilor de Twitter care susţin Statul Islamic. Wainwright a recunoscut că va fi imposibil să se închidă toate conturile de pe internet de acest fel.
‘În cele din urmă, ceea ce sperăm este să existe un impact strategic împotriva acestei probleme ca întreg, nu doar să ne jucăm cu cifre’, a spus el.
Peter Neumann, directorul Centrului Internaţional pentru Studiul Radicalizării şi Violenţa Politică de la Londra, care a studiat cu atenţie folosirea internetului de către luptătorii europeni în regiune, a spus că această nouă unitate ar trebui să aibă un impact, dar că va depinde foarte mult de cooperarea companiilor de social media.
‘Nu este vorba doar de reducerea furnizării de materiale extremiste pe internet, ci şi de înmulţirea numărului de mesaje contrateroriste care atacă direct discursul extremist. Trebuie să acceptăm că nu vom putea niciodată să închidem totul’, a declarat el pentru Reuters.
(Agerpres/FOTO arhivă eurojust.ro)