(EXCLUSIV) Mario Monti, fost premier al Italiei: Valorile europene merită orice sacrificiu economic
Publicat de gabrielarotaru, 17 martie 2022, 20:19
Statele membre ale Uniunii Europene s-ar putea confrunta cu o mărire a ratei inflației și cu diminuarea creșterii economice ca urmare a sancțiunilor impuse Federației Ruse. Declarația a fost făcută de economistul Mario Monti, fostul prim-ministru al Italiei, într-un interviu acordat colegului nostru Lucian Bălănuță.
Actualmente senator pe viață al Senatului italian, Mario Monti a precizat că sprijină măsurile întreprinse de Uniunea Europeană pentru că atunci când valorile europene sunt în joc, prețul nu mai contează.
Mario Monti a mai spus că nu se poate anticipa o durată obiectivă de recuperare economică.
Lucian Bălănuță: S-a afirmat că sancțiunile economice ale Uniunii Europene care au vizat Rusia după invazia Moscovei în Ucraina îi vor remodela prioritățile. Cum vedeți această imagine?
Mario Monti: În mod evident sancțiunile sunt un instrument costisitor de politică publică. Este costisitor atât pentru țările care le impun cât și pentru țările asupra cărora sunt direcționate. Mai ales acum când economiile occidentale sunt lovite de stagflație (n.r. fenomen economic care se manifestă prin coexistența stagnării economiei, inflației și șomajului.), iar acest aspect aduce complicații suplimentare. Pe de altă parte, înțeleg și sprijin deciziile Uniunii Europene, Statelor Unite și a altor actori de a adopta aceste sancțiuni pe fondul comportamentului inacceptabil al Rusiei în acest caz.
Lucian Bălănuță: Care ar putea fi riscurile imediate asupra economiei europene?
Mario Monti: Luând în considerare sancțiunile și contramăsurile Rusiei acest lucru ar putea însemna mai puțină creștere economică și mai multă inflație în țările europene. Acesta este un cost plătit din motive politice sistemice și de morală, dacă vrem să fim fermi față de neacceptarea conflictelor armate.
Lucian Bălănuță: FMI a declarat că o intrare în incapacitate de plată a Rusiei nu mai este „improbabilă”. În ce măsură putem vedea un sfârșit al acestui război și ca efect al sancțiunilor economice?
Mario Monti: Sancțiunile trebuie privite la pachet cu instrumentele diplomatice care sunt derulate insistent de o serie de state în încercarea de a media. La fel și presiunea și izolarea crescândă a Rusiei. Sigur că sunt și alte variabile în joc.
Lucian Bălănuță: Am trecut printr-o pandemie mondială și acum suntem în plin război. Cât timp ar putea resimți cetățenii europeni aceste constrângeri economice?
Mario Monti: Nimeni nu știe. Nu știm dacă va fi o recrudescență a pandemiei Covid-19. Sperăm că nu. Dar în orice caz, lumea trebuie să fie pregătită din punct de vedere structural pentru o luptă viitoare cu alte forme de pandemii. Sistemele noastre de sănătate trebuie îmbunătățite, modernizate. De asemenea, războiul din Ucraina este o complicație groaznică din toate punctele de vedere. Întrebați când vor obosi cetățenii europeni de toate acestea. Cred că sunt deja obosiți. Dar ei știu că miza în acest caz este enormă, este vorba despre libertate pe tot cuprinsul Europei, despre persistența valorilor europene, iar aceste aspecte merită orice sacrificiu.
Mario Monti a fost invitat la al VIII-lea forum privind coeziunea care are loc în aceste zile la Bruxelles despre perspectivele economice de după pandemia Covid-19. (Lucian Bălănuță/ Radio Iași)