Externalizarea serviciilor de securitate IT, o soluţie la criza de experţi; CE estimează 500.000 de posturi vacante, până în 2020 (analiză)
Publicat de Andreea Drilea, 21 august 2019, 07:09
Externalizarea serviciilor de securitate IT ar fi o cale de urmat, în condiţiile în care există prea puţine şcoli şi instituţii de formare care se concentrează pe pregătirea unor experţi, se arată într-o analiză realizată de producătorul de soluţii de securitate Eset, şi postată pe blogul din România al companiei.
‘Date pe care ne putem baza arată că Uniunea Europeană se confruntă cu o criză critică de specialişti IT. Comisia Europeană se aşteaptă ca piaţa muncii să înregistreze până la 500.000 de posturi vacante din sectorul IT, până în 2020. Putem confirma existenţa acestei probleme, este o provocare întâmpinată de companiile cu care avem relaţii de afaceri şi este o concluzie inclusiv a cercetării noastre de piaţă, aflată în curs de desfăşurare. O altă problemă care a ieşit la iveală este legată de numărul scăzut al experţilor în securitate, din rândul specialiştilor IT. Să găseşti nişte specialişti IT talentaţi este o sarcină grea, însă cu atât mai dificil este să găseşti nişte experţi în securitate’, subliniază Michal Jankech, manager de produs la Eset.
Experţii Eset oferă, în acest sens, şi un exemplu, comparând ‘neurochirurgii’ din tagma specialiştilor IT cu cei din domeniul sănătăţii.
‘Presupunem că un specialist în IT este echivalentul unui medic generalist, iar un expert în securitate cibernetică reprezintă un neurochirurg. Specialiştii IT sprijină în primul rând activitatea unei organizaţii, dar ajută, de asemenea, la protejarea reţelelor corporative prin configurarea hardware-ului şi verificarea setărilor de bază, funcţiilor şi alertelor automate. Cu toate acestea, există multe situaţii în care poate apărea o nevoie tehnică sau de business ce poate avea un impact asupra securităţii, iar aceasta trebuie evaluată de un expert în securitate. Astfel de nevoi includ: setările avansate de securitate, care permit accesul şi gestionarea de la distanţă a sistemelor informatice, utilizarea instrumentelor de colaborare, accesibilitatea în cloud, utilizarea criptării şi/sau autentificarea prin doi factori, precum şi gestionarea şi securizarea datelor colectate. E ca atunci când un medic generalist trimite un pacient la un neurolog, apoi la un neurochirurg, care apoi examinează o tomografie a creierului şi decide dacă obiectul suspect este, de fapt, un vas de sânge sau ceva mai grav’, menţionează Jankech.
În viziunea specialiştilor, externalizarea serviciilor de securitate ar fi o cale de urmat, în condiţiile în care există prea puţine şcoli şi instituţii de formare profesională care se concentrează pe pregătirea unor experţi în securitate.
‘Lipsa de pe piaţa muncii a unor persoane care să deţină un astfel de set de aptitudini se explică prin faptul că, la nivel mondial, sistemele de învăţământ nu au reuşit să se adapteze la acest prag imens dintre oferta şi cererea unor astfel de abilităţi specializate. În trecut, multe ţări au oferit educaţie de nivel superior în diferite discipline inginereşti, însă acum piaţa IT are nevoie de specialişti de top cu educaţie avansată în securitatea IT’, explică reprezentantul Eset.
Pe fondul acestui trend negativ, Eset anunţă investiţii într-o ofertă extinsă de servicii de securitate pentru companii şi organizaţii. Acestea includ servicii de specialitate precum Threat Hunting, care analizează datele primite de la Eset Endpoint Protection prin instrumentul de detecţie şi răspuns, Eset Enterprise Inspector.
Eset a fost fondată în anul 1992, în Bratislava (Slovacia), şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutului malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)