(FOTO) Emoţie puternică în Europa după publicarea fotografiei unui băieţel sirian înecat
Publicat de Andreea Drilea, 3 septembrie 2015, 14:21 / actualizat: 3 septembrie 2015, 16:28
Europa, unde cresc tensiunile ca urmare a afluxului zecilor mii de refugiaţi şi imigranţi, a trăit un şoc după publicarea unei fotografii cu trupul unui băieţel de trei ani pe o plajă din Turcia, care s-a înecat în naufragiul în Mediterana a două ambarcaţiuni ce transportau sirieni, relatează AFP.
ATENŢIE! Fotografie cu un puternic impact emoţional.
Cele două ambarcaţiuni au dispărut în noaptea de marţi spre miercuri în largul oraşului Bodrum de pe coasta turcă în timp ce se îndreptau spre insula greacă Kos, unul dintre punctele de trecere maritime între Turcia şi Europa, atunci când s-au scufundat, potrivit Gărzii de coastă turceşti.
Alertaţi rapid de ţipetele celor naufragiaţi, echipele de salvare au recuperat 12 cadavre, inclusiv al lui Aylan Kurdi, în vârstă de trei ani, şi al fratelui său Galip, de cinci ani, care de asemenea a pierit în naufragiu, potrivit mass- media de la Ankara.
Fotografiile celor doi fraţi şi cu trupul neînsufleţit al lui Aylan, în tricou roşu şi pantaloni scurţi de culoare albastră, cu faţa la pământ, pe o plajă din staţiunea Bodrum au invadat reţelele sociale sub hashtag-ul #KiyiyaVuranInsanlik (‘umanitate eşuată’).
‘Dacă nici aceste imagini extraordinar de puternice ale unui copil sirian aruncat pe o plajă nu va schimba atitudinea Europei faţă de refugiaţi, ce se va întâmpla?’, se întreabă The Independent.
Familia copilului sirian de numai trei ani, găsit mort pe o plajă din Turcia, încercase să imigreze în Canada după ce părăsise oraşul sirian Kobani, devastat de război, a declarat una dintre rudele familiei pentru ziarul canadian Ottawa Citizen, relatează joi Reuters.
O fotografie în care apărea Aylan Kurdi, adus de mare pe o plajă staţiunea Bodrum de la Marea Egee, a circulat pe reţelele de socializare, provocând compasiune, dar şi indignare faţă de lipsa de acţiune a statelor dezvoltate în problema refugiaţilor.
Fratele său, un băieţel de cinci ani Galip, şi mama lor Rehan, 35 de ani, au murit şi ei înecaţi după ce ambarcaţiunea în care se aflau s-a răsturnat în timp ce încercau să ajungă pe insula grecească Kos. Tatăl celor doi băieţi, Abdullah, a fost găsit în stare de semiconştienţă şi dus la spital, în apropiere de Bodrum, potrivit ziarului turc Sabah.
‘Am ascultat ştirile de la cinci dimineaţa’, a declarat Teema Kurdi, sora lui Abdullah, care locuieşte în Vancouver, citată de ziarul National Post din Canada. Teema a fost contactată de soţia unuia dintre fraţii lui Abdullah. ‘Ea a primit un telefon de la Abdullah şi tot ce a spus acesta a fost că soţia şi cei doi fii ai săi sunt morţi’, a povestit Teema.
Abdullah, soţia lui şi cei doi copii depuseseră o cerere de azil, cu sponsorizare privată, la autorităţile canadiene care a fost respinsă în iunie din cauza complicaţiilor legate de solicitările provenite din Turcia, a menţionat ziarul, citând-o pe Teema. ‘Am încercat să-i sponsorizez şi am prieteni şi vecini care m-au ajutat cu depozitele bancare, dar nu am reuşit să-i scoatem de acolo şi de aceea au mers cu barca’, a afirmat ea. ‘Am plătit chiar chirie pentru ei în Turcia, însă modul în care sirienii sunt trataţi acolo este oribil’, a mărturisit femeia.
Turcia a primit laude la nivel internaţional pentru că a primit două milioane de refugiaţi de la declanşarea războiului civil din Siria, în martie 2011, cheltuind şase miliarde de dolari pentru îngrijirea acestora şi primind numai 400 milioane de dolari sub formă de ajutor extern. Dar Turcia a atras atenţia că a ajuns la limita capacităţii de primire a refugiaţilor, în condiţiile în care mii de imigranţi îşi riscă viaţa îmbarcându-se la bordul unor ambarcaţiuni nesigure, din Turcia către Grecia pentru a ajunge în Europa.
La Kobani, oraş în nordul Siriei, în apropierea graniţei cu Turcia, au avut loc în urmă cu câteva săptămâni lupte intense între insurgenţi ai Statului Islamic şi forţele regionale kurde. Zeci de mii de sirieni care fug din Siria din cauza războiului au ajuns pe coasta Turciei de la Marea Egee în această vară în încercarea de a se îmbarca şi a ajunge în Grecia. Armata turcă a anunţat că echipele sale de salvare au recuperat sute de imigranţi din apele mării, între insulele dintre Turcia şi Grecia, în ultimele zile.
Familia lui Abdullah s-a numărat printre cei cel puţin 12 refugiaţi sirieni care au murit înecaţi încercând să ajungă la Kos după ce două ambarcaţiuni transportând în total 23 de persoane au naufragiat în noaptea de marţi spre miercuri în largul oraşului de coastă turc Bodrum.
(Agerpres/FOTO reuters.com)