Franţa, Germania, Italia şi România susţin acordarea imediată a statutului de candidată la Uniunea Europeană pentru Ucraina
Publicat de gabrielarotaru, 17 iunie 2022, 07:58
Franţa, Germania, Italia şi România susţin acordarea imediată a statutului de candidată la Uniunea Europeană pentru Ucraina.
Liderii celor patru state au făcut ieri o vizită comună la Kiev, unde s-au întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski. Ei au discutat despre sprijinul pe care îl vor oferi în continuare ţării vecine pentru a rezista invaziei ruseşti şi despre eforturile de reconstrucţie după încheierea războiului.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat că încă de la începutul războiului, ţara sa şi-a respectat angajamentele şi a sprijinit Ucraina pe toate palierele. El a mai spus că alături de ceilalţi lideri, susţine ca Ucraina să primească statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană.
Emmanuel Macron: Acest război va schimba istoria Europei. Noi vom rămâne alături de Ucraina pentru a o acompania în această perspectivă europeană, aşa cum am făcut-o toţi cei 27 de membri la summitul de la Versailles. În câteva zile, Comisia Europeană va relua această discuţie şi se vor lua decizii majore săptămâna viitoare, la Bruxelles, la Consiliul Uniunii Europene. Toţi patru sprijinim statutul de candidat imediat al Ucrainei la Uniunea Europeană. Acest statut va fi însoţită de o foaie de parcurs şi va lua în considerare situaţia Balcanilor de Vest şi a vecinătăţii Republicii Moldova.
Premierul italian, Mario Draghi, a declarat că principalul său mesaj pentru preşedintele Volodimir Zelenski a fost că Italia doreşte să vadă Ucraina în Uniunea Europeană. El şi-a exprimat sprijinul pentru anchetarea presupuselor crime de război din Ucraina.
La rândul său, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat că ţara sa va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar, în special pe drumul către Uniunea Europeană.
Prezent la Kiev, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România participă activ la facilitarea tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina.
Klaus Iohannis: De la începutul invaziei ruseşti, Portul Constanţa a asigurat tranzitul a peste 1 milion de tone de cereale din Ucraina. Depunem eforturi pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, precum şi pentru reabilitarea liniilor de cale ferată cu ecartament larg de pe teritoriul României. În plus, România face apel pentru implicarea tuturor actorilor relevanţi pentru convenirea unei coaliţii de state care să sprijine efortul internaţional de creare a unor coridoare albastre pentru transportul maritim în siguranţă prin Marea Neagră.
Intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană ar putea fi una dintre cele mai importante decizii ale începutului de secol 21, a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a dat asigurări că ţara asta este pregătită să facă tot ceea ce este necesar pentru a atinge acest obiectiv la care tot poporul ucrainean aspiră. (Rador/ FOTO Agenția UNIAN)