Franţa va aplica de săptămâna viitoare noi măsuri de combatere a epidemiei de coronavirus
Publicat de gabrielarotaru, 11 septembrie 2021, 10:47
Franţa, care se află printre ţările europene fruntaşe la vaccinare, cu peste 80% din populaţia de peste 12 ani vaccinată, se pregăteşte să aplice de săptămâna viitoare noi măsuri de combatere a epidemiei.
Franţa mai are foarte puţin până să atingă cifra de 50 de milioane de cetăţeni vaccinaţi împotriva COVID-19, dintr-un total de 67 de milioane de locuitori.
În lunile de vacanţă, iulie şi august, vaccinarea s-a menţinut la cote destul de importante, în jurul la 400 – 500 de mii de injecţii administrate zilnic, odată cu introducerea obligativităţii de a prezenta permisul sanitar la intrarea în majoritatea locurilor publice, inclusiv restaurante şi terase, unele centre comerciale mari, transportul intern pe distanţe lungi, cu avionul trenul sau autocarul. De curând, ritmul a încetinit, situându-se la aproximativ 100.000 de persoane pe zi. De săptămâna viitoare, mai exact din 13 septembrie, începe campania de vaccinare cu cea de a treia doză, mai întâi în centrele pentru vârstnici, rezidenţii de acolo fiind de altfel primii care au fost vaccinaţi la începutul anului.
Personalul sanitar şi de îngrijire din sistemul de sănătate public şi privat, precum şi din căminele pentru vârstnici, are mai puţin de o săptămână pentru a se vaccina anti-COVID.
Începând cu 15 septembrie vor fi declanşate controale, iar cei care nu au făcut-o încă riscă să fie suspendaţi fără plată şi să le fie interzis să mai vină la serviciu timp de două luni, după care riscă să-şi piardă definitiv locul de muncă. Potrivit ultimelor date, peste 90% din personalul medical s-a vaccinat deja, dar tot mai rămân 300.000 care nu au făcut nici măcar prima injecţie.
Până la 1 octombrie încep să revină treptat în bănci şi studenţii, în funcţie de calendarul fiecărei universităţi. Ei nu vor fi obligaţi să prezinte permisul sanitar pentru a fi prezenţi la cursuri, în schimb vor trebui să o facă pentru a participa la orice alt eveniment de socializare sau petrecere a timpului liber organizat în perimetrul universităţilor sau al campusurilor. Ministrul pentru învăţământul superior a anunţat că în zona fiecărui mare centru universitară va funcţiona cel puţin un centru de vaccinare. În cazul depistării unor studenţi infectaţi, aceştia vor intra în izolare şi vor urmări cursurile online, obiectivul Guvernului fiind ca facultăţile să rămână deschise cu studenţii în săli şi amfiteatre în noul an universitar.
În Franţa, de la sfârşitul lunii august numărul de cazuri nou depistate zilnic este în scădere constantă, ca şi numărul pacienţilor COVID internaţi în spitale sau al deceselor. De remarcat că peste 90% dintre cei care ajung la urgenţă cu COVID sunt nevaccinaţi.
Autorităţile sanitare fac apeluri repetate de vigilenţă şi de respectarea măsurilor de prevenţie, odată cu reluarea activităţii economice şi deschiderea şcolilor şi universităţilor, pentru că acum există un risc mai mare de recrudescenţă a contaminărilor. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)