Globurile de Aur 2022: ‘The Power of the Dog’, ‘West Side Story’, ‘Succession’, marii câştigători ai galei
Publicat de Andreea Drilea, 10 ianuarie 2022, 08:45
Filmele ‘The Power of the Dog’ şi ‘West Side Story’ şi serialul de televiziune ‘Succession’ au câştigat duminică seară principalele premii atribuite la cea de-a 79-a ediţie a galei de decernare a Globurilor de Aur, o ceremonie în mare parte ignorată de Hollywood şi ai cărei laureaţi au fost anunţaţi exclusiv online, în absenţa unei transmisiuni televizate şi a tradiţionalului covor roşu, informează agenţiile de presă internaţionale.
‘The Power of the Dog’, un western cu accente sumbre regizat de Jane Campion, a devenit cel de-al doilea lungmetraj regizat de o femeie care a câştigat Globul de Aur pentru cel mai bun film dramatic, după victoria repurtată anul trecut de Chloe Zhao cu ‘Nomadland’. Filmul ‘The Power of the Dog’ s-a impus şi la categoriile ‘cea mai bună regie’ (Jane Campion) şi ‘cel mai bun actor în rol secundar’ (Kodi Smith-McPhee).
‘West Side Story’, un remake regizat de Steven Spielberg, a fost recompensat cu Globul de Aur pentru cel mai bun film de comedie sau musical, iar Rachel Zegler a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, în timp ce Ariana DeBose a obţinut trofeul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar. Acest musical prezintă povestea de dragoste dintre doi tineri care provin din două bande rivale.
Will Smith a câştigat Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un film dramatic datorită rolului din pelicula ‘King Richard’, în care starul hollywoodian îl interpretează pe Richard Williams, tatăl jucătoarelor de tenis Serena şi Venus Williams.
Nicole Kidman a triumfat la categoria ‘cea mai bună actriţă într-un film-dramă’ graţie interpretării sale din filmul ‘Being the Ricardos’, iar Andrew Garfield s-a impus la categoria ‘cel mai bun actor într-un film de comedie/musical’ cu rolul interpretat în ‘Tick, Tick… Boom!’.
Lungmetrajul japonez ‘Drive My Car’ a fost desemnat cel mai bun film străin, Kenneth Branagh a câştigat premiul pentru scenariu cu pelicula ‘Belfast’, iar la categoria ‘cel mai bun lungmetraj de animaţie’ s-a impus filmul ‘Encanto’.
Filmul SF ‘Dune’ a câştigat şi el un premiu, la categoria ‘cea mai bună coloană sonoră’ datorită partiturilor compuse de Hans Zimmer, iar cel mai bun cântec original a fost ales ‘No Time to Die’, tema muzicală a filmului omonim, cel mai recent opus din franciza ‘James Bond’.
În ceea ce priveşte producţiile de televiziune, ‘Succession’ a câştigat trei trofee, după ce s-a impus la categoriile ‘cel mai bun serial TV – dramă’, ‘cel mai bun actor într-un serial – dramă’ (Jeremy Strong) şi ‘cea mai bună actriţă într-un rol secundar dintr-un serial, miniserie sau lungmetraj TV’ (Sarah Snook).
‘Hacks’ a fost desemnat cel mai bun serial – comedie/musical, iar Jean Smart a câştigat datorită rolului interpretat în această producţie Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă într-un serial de comedie/musical.
Premiile de interpretare într-o miniserie/lungmetraj TV au revenit în acest an unor actori celebri: Michael Keaton, pentru rolul din ‘Dopesick’, respectiv Kate Winslet, pentru interpretarea unei poliţiste tenace din ‘Mare of Easttown’.
Printre victoriile notabile de duminică seară se numără şi cea obţinută de una dintre vedetele serialului ‘Pose’, Michaela Jae Rodriguez, care a devenit prima actriţă transgen recompensată cu un Glob de Aur, după s-a impus la categoria ‘cea mai bună actriţă într-un serial – dramă’. De asemenea, O Yeong-su, distribuit în serialul ‘Squid Games’, a devenit primul actor sud-coreean care a câştigat un Glob de Aur, impunându-se la categoria ‘cel mai bun actor într-un rol secundar dintr-un serial, miniserie sau lungmetraj TV’.
Actorii, regizorii şi marile studiouri de film şi televiziune de la Hollywood au ignorat gala Globurilor de Aur din acest an după criticile aduse în 2021 organizatorilor acesteia, Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA), acuzată că nu avea membri de culoare în rândurile sale, de lipsă de transparenţă şi că a utilizat practici caracterizate printr-o etică îndoielnică.
Postul de televiziune NBC, partener oficial al galei de foarte mulţi ani, a ales să nu mai difuzeze gala din 2022.
HFPA, care şi-a extins şi diversificat structura membrilor săi cu drept de vot în ultimele luni, modificându-şi totodată regulamentele şi practicile, a anunţat câştigătorii Globurilor de Aur din 2022 într-o ceremonie organizată cu uşile închise în hotelul Beverly Hilton din Los Angeles. Unii dintre beneficiarii donaţiilor filantropice oferite de HFPA au fost prezenţi în acea sală de conferinţe şi au anunţat câştigătorii. Gala nu a fost difuzată nici în livestreaming pe internet, iar numele laureaţilor au fost publicate doar pe site-ul HFPA şi pe canalele deţinute de această organizaţie pe reţelele de socializare.
Singurele vedete care au participat în mod indirect la gala din acest an au fost Jamie Lee Curtis şi Arnold Schwarzenegger. Organizatorii evenimentului au difuzat pe site-ul oficial al Globurilor de Aur un mesaj preînregistrat al actriţei Jamie Lee Curtis, care a ţinut să salute finanţările oferite de HFPA de-a lungul anilor unor organizaţii de caritate care sprijină creatori de conţinuturi audiovizuale, programe educative şi iniţiative de conservare a unor filme.
‘Sunt mândră să colaborez cu HFPA în aceste proiecte’, a declarat actriţa americană în acel mesaj video.
Organizatorii galei au distribuit apoi şi un mesaj transmis de Arnold Schwarzenegger, care a lăudat ‘incredibilele programe de caritate sprijinite de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood în ultimii 27 de ani’.
De obicei, gala Globurilor de Aur atrage milioane de telespectatori în faţa micilor ecrane printr-o ceremonie marcată de prezenţa unui număr mare de celebrităţi pe covorul roşu şi care asistă apoi la un eveniment desfăşurat într-o atmosferă mult mai relaxată în comparaţie cu gala de decernare a premiilor Oscar, punctul culminant al sezonului premiilor decernate la Hollywood.
(AGERPRES/Foto radioiasi.ro)