Grecia: Alexis Tsipras a fost învestit în funcția de premier
Publicat de Andreea Drilea, 21 septembrie 2015, 17:38 / actualizat: 22 septembrie 2015, 0:03
UPDATE ora 21:00 – Liderul stângii radicale Syriza, Alexis Tsipras, a depus jurământul de învestitură în funcția de premier al Greciei luni seară, după victoria categorică a partidului său în alegerile legislative anticipate, care i-a adus un al doilea mandat în fruntea guvernului.
ntr-o ceremonie transmisă de posturile locale de televiziune, Tsipras a depus jurământul pe Constituție, în prezența președintelui țării, Prokopis Pavlopoulos. Liderul Syriza se distanțează astfel, pentru a doua oară după succesul de la alegerile din ianuarie, de tradiția conform căreia premierul depune jurământul în prezența liderilor religioși.
El s-a angajat ‘pe onoarea și conștiința’ sa ‘să slujească poporul grec’.
Syriza este marele câștigător al scrutinului legislativ anticipat de duminică, obținând 35,46% din voturi, un procentaj care îi va aduce 145 din cele 300 de locuri din parlament.
Rivalii conservatori de la Noua Democrație au primit 28,10% din voturi, urmând să beneficieze de 75 de locuri în legislativ.
În vârstă de 41 de ani, Tsipras a anunțat deja că va reface coaliția de guvernare dintre Syriza și Grecii Independenți (partid de dreapta naționalist), care va beneficia de o majoritate de 155 de parlamentari.
El ar urma să anunțe marți componența noului executiv, care va avea ca sarcină să pună în practică prevederile acordului în valoare de 86 de miliarde de euro încheiat în luna august, după luni de negocieri dure, cu creditorii internaționali — Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional.
Tsipras și-a anunțat demisia în luna august și a forțat astfel organizarea alegerilor anticipate, în speranța de a-și reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului.
Înțelegerea, care prevede reforme economice profunde și continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci în ultimii cinci ani, a fost inițial respinsă categoric la un referendum organizat la începutul lunii iulie.
Fostul premier Alexis Tsipras, liderul partidului radical de stânga Syriza, a câştigat lejer alegerile legislative anticipate de duminică din Grecia, devansându-l cu peste şapte puncte procentuale pe principalul contracandidat de dreapta, Vangelis Meimarakis, liderul partidului Noua Democraţie (ND).
Conform rezultatelor parţiale după numărarea a peste 53% din buletinele de vot, Syriza a obţinut 35,5% din voturi, în timp ce pentru Noua Democraţie au votat 28% dintre cei care s-au prezentat la urne.
Vangelis Meimarakis şi-a recunoscut imediat înfrângerea în faţa lui Tsipras, spunând că prioritatea ţării este acum formarea unui guvern. ‘Îl felicit şi îi urez să formeze un guvern, de care este nevoie, şi să vină în parlament’, a spus liderul Noii Democraţii.
Prima reacţie a lui Alexis Tsipras a venit pe Twitter. ‘În faţa noastră se deschide calea muncii şi a luptelor’, a postat fostul premier pe contul său în limba greacă pe reţeaua de socializare, citat de presa locală. ‘Prin muncă şi perseverenţă, vom merge înainte’, a mai transmis el într-o postare ulterioară pe contul de Twitter în limba engleză.
Potrivit unei surse din cadrul Syriza citate de Reuters, Tsipras va încerca să formeze o coaliţie cu partidul suveranist de dreapta Grecii Independenţi (ANEL), fostul său partener de guvernare.
În urma calculelor realizate pe baza rezultatelor oficiale parţiale, Syriza ar urma să obţină 145 din cele 300 de locuri din parlament, iar Noua Democraţie – 75. Grecii Independenţi ar beneficia de 10 locuri, ceea ce ar oferi unei alianţe Syriza-ANEL o majoritate absolută de 155 de mandate.
Liderul partidului Grecii Independenţi, Panos Kammenos, a declarat de altfel presei duminică seară că se va alia cu Syriza pentru a forma o coaliţie de guvernământ.
Partidul de extremă dreapta şi anti-imigraţie Zorii Aurii, situat pe poziţia a treia, se află aproape de cel mai bun rezultat al său la alegerile generale, cu peste 7% din voturi, ceea ce i-ar oferi 19 locuri în parlament, cu două mai multe decât la precedentul legislativ, dar mai puţine decât cele 21 obţinute la scrutinul din mai 2012, când a atras 6,97% din sufragii.
Pe următoarele locuri se află PASOK (socialişti, 6,42% din voturi şi 17 deputaţi), partidul comunist KKE (5,48% din voturi şi 15 aleşi), partidul centrist Potami (3,93% din sufragii şi 10 parlamentari), partidul suveranist de dreapta Grecii Independenţi (3,68% şi 10 deputaţi) şi Uniunea Centriştilor (3,43% şi 10 aleşi).
Partidul Unitatea Populară, fondat de deputaţii Syriza care s-au opus planului de ajutor cu creditorii, pare să nu beneficieze de niciun loc în parlament, deoarece se află sub pragul electoral de 3%.
Prezenţa la urne a fost de 55,4%, mai scăzută decât la scrutinul de la începutul anului (63,6%), pe fondul oboselii electoratului. Este a treia oară când grecii au fost chemaţi la urne în acest an, după alegerile legislative din ianuarie, câştigate categoric de Syriza (36,3% din voturi), şi după referendumul de la începutul lunii iulie privind acordul cu creditorii internaţionali.
Tsipras şi-a anunţat demisia în luna august şi a forţat astfel organizarea alegerilor anticipate, în speranţa de a-şi reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului cu creditorii internaţionali.
Acest acord, care prevede reforme economice profunde şi continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci în ultimii cinci ani, a fost iniţial respins categoric la un referendum organizat la începutul lunii iulie.
Duminică seară, o purtătoare de cuvânt a Syriza a declarat pentru Reuters că partidul lui Tsipras va implementa acordul convenit cu creditorii internaţionali. ‘Va exista un guvern cu un mandat de patru ani şi cu o majoritate puternică, ce va implementa programul aşa cum a promis’, a spus purtătoarea de cuvânt.
(Agerpres/FOTO arhivă publika.md)