Gruparea teroristă Statul Islamic controlează oraşul antic Palmira, din Siria
Publicat de gabrielarotaru, 22 mai 2015, 07:29
Gruparea teroristă Statul Islamic controlează oraşul Palmira, din deşertul sirian, fapt care a declanşat deja teama că jihadiştii ar putea distruge comorile antice.
Palmira este denumit drept „cel mai frumos sit arheologic din Siria” pentru coloanele romane cu torsade şi turnurile funerare. Înainte de declanşarea crizei siriene, aceste ruine erau vizitate, în medie, de 150.000 de turişti în fiecare an. Deja UNESCO trage semnale de alarmă, avertizând că distrugerea cetăţii antice Palmira ar fi o imensă pierdere pentru omenire, în timp ce alte voci susţin eşecul coaliţiei americane care nu a reuşit deloc, în cele nouă luni de la înfiinţare, să oprească avansul ISIS.
Organizaţia teroristă Statul Islamic controlează mai mult de jumătate din teritoriul sirian, după ce a înaintat spre vestul Siriei şi a ocupat oraşul Palmira. Forţele regimului Assad deţin controlul asupra unei treimi din teritoriul sirian, iar restul este disputat între grupări rebele şi miliţii pro-guvernamentale. Într-un mesaj postat pe Twiter, Statul Islamic confirmă că, sub controlul jihadiştilor, se află tot oraşul, inclusiv o bază militară modernă şi închisoarea, după ce armata s-a retras, cedând în faţa teroriştilor. Este pentru prima oară când Statul Islamic preia controlul unui oraş, direct de la forţele siriene şi aliate.
Gruparea musulmană sunită extremistă a distrus antichităţi în Irakul vecin şi este de aşteptat să devasteze Palmira din Siria, unul din cele mai importante centre ale patrimoniului mondial, cultural, din Orientul Mijlociu.
Situat la aproximativ 130 km de Damasc, oraşul antic Palmira datează din neolitic. În ebraică, denumirea este Tadmor, oraş semitic din timpul Babilonului. Unii analişti estimează că ocuparea oraşului Palmira are un scop strategic bine definit, deoarece coaliţia condusă de SUA nu va putea bombarda. Până în prezent, nu există informaţii despre distrugerea antichităţilor, dar ISIS nu va ezita să sfărâme tot ce reprezintă civilizaţie.
Asaltul major al oraşului a început în urmă cu o săptămână, după ce forţele regimului Assad şi miliţiile proguvernamentale au fost depăşite de situaţie, pierzând controlul unor teritorii în nord-vest şi în sud. Căderea oraşului sirian Palmira în mâinile jihadiştilor intervine la câteva zile după ce teroriştii Organizaţiei Statul Islamic au cucerit oraşul Ramadi, capitala provinciei Anbar din Irakul vecin, sfidând eforturile americanilor de a contracara gruparea radicală care înaintează. Estul Siriei nu prea mai este populat. Principalele oraşe din Siria, între care capitala Damasc, sunt situate spre zona de vest, de-a lungul frontierei cu Libanul şi rămân o prioritate pentru regimul Assad. Televiziunea de stat siriană anunţa încă de ieri seară că forţele proguvernamentale se retrag de la Palmira, după ce au reuşit să evacueze o mare parte a populaţiei civile. Potrivit Agenţiei SANA, teroriştii Organizaţiei Statul Islamic urmăresc, în general, să se răzbune pe societatea siriană şi să distrugă tot ceea ce înseamnă cultură şi civilizaţie. Câteva sute de statui antice au fost evacuate pentru a fi protejate, dar muzeul şi marile monumente ar putea fi dărâmate curând.
Palmira a fost un important centru cultural al lumii antice, situat pe drumul caravanelor de negustori care lega Persia, India, China şi Imperiul Roman. Analistul Yaron Friedman se întreabă de ce Organizaţia Statul Islamic este de neînvins? Fiecare comandant lichidat într-un raid al coaliţiei americane are un înlocuitor. 100 de jihadişti omorâţi sunt înlocuiţi imediat cu 100 de voluntari. Organizaţia teroristă se finanţează serios pe baza exploatărilor petroliere.
Până acum, se poate vorbi mai mult de un eşec al acestei coaliţii aeriene, fără o ofensivă terestră masivă. La nouă luni de la crearea coaliţiei americane, ISIS avansează. (rador/ FOTO obiectivbr.ro)