Guvernul de la Roma impune ca certificatul verde european să fie obligatoriu la intrarea în localurile publice
Publicat de gabrielarotaru, 27 iulie 2021, 07:43
În Italia creşte semnificativ numărul persoanelor care vor să se vaccineze.
Pare să fie rezultatul direct al unei noi legi care extinde utilizarea certificatului de vaccinare pentru accesul în restaurante, teatre, alte locuri publice sau chiar pentru a putea călători cu trenul.
Peste 30.300.000 de cetăţeni s-au vaccinat deja în Italia, practic 56,10% din populaţie, iar la 65.540.000 le-a fost administrată prima doză.
Odată, însă, cu noul decret, denumit Green Pass, aprobat de Guvernul de la Roma, care impune ca certificatul verde european să fie obligatoriu la intrarea în localurile publice, continuă să crească numărul de rezervări ale cetăţenilor pentru a se imunizat de la regiune la regiune. În Lazio, din care face parte şi Roma, s-au înregistrat peste 80.000 de rezervări, un număr aproape dublu numai în 48 de ore.
În Friuli-Veneţia Giulia, în două zile s-a trecut de la o medie de 4.000 de solicitări la 12.500, la fel şi în Emilia-Romagna cu 3.500 de rezervări pe zi, ca şi în regiunea Marche. Noul decret a provocat, aşa cum era de aşteptat, la sfârşitul săptămânii trecute, numeroase proteste în peste 80 de oraşe din peninsulă împotriva obligativităţii de a prezenta acest certificat european chiar şi la restaurant, la teatru sau într-o sală de sport. Cu toate acestea, autorităţile italiene nu ezită să anunţe că de la sfârşitul lunii august acest „green pass” va fi obligatoriu chiar pentru a călători cu trenul, cu un vapor sau cu avionul.
Mutaţia Delta a SARS-CoV-2 se răspândeşte rapid în Europa şi a devenit tulpina dominantă în mare parte a continentului, potrivit unor noi date publicate de Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor. În perioada 28 iunie-11 iulie, varianta Delta devenise dominantă în 19 dintre cele 28 de ţări europene care secvenţiază suficient testele. Şi, având în vedere tendinţa actuală, tulpina indiană urmează să devină dominantă în întreaga lume în lunile următoare, aceasta dacă nu apare o mutaţie şi mai contagioasă, spun specialiştii. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)