Guvernul României a trimis o echipă de sprijin psihologic pentru românii răniţi sau sinistraţi în urma cutremurului din 24 august, din Italia
Publicat de Andreea Drilea, 7 septembrie 2016, 05:28 / actualizat: 7 septembrie 2016, 6:44
Pentru prima dată în ultimii 26 de ani România a trimis peste hotare o echipă guvernamentală complexă. Misiunea acesteia este de a-i ajuta pe concetăţenii noştri grav afectaţi de cutremurul din Italia. Numai în Amatrice erau înregistraţi înainte de seism 77 de români. 11 dintre ei şi-au pierdut viaţa, iar 6 au fost răniţi. În ajutorul lor a sosit acolo ca voluntar un medic psihiatru, Gabriel Diaconu. El a găsit oameni puternic afectaţi nu atât fizic, cât mai ales mental, şi consideră că sprijinul oferit, doar câteva zile, de guvern, nu este suficient.
Corespondenţă din Roma – Reporter: Elena Postelnicu – În situaţii de criză, aşa cum a fost recentul cutremur din centrul Italiei, este nevoie şi de asistenţă psihologică. Acesta este motivul pentru care psihologul şi psihoterapeutul Valentin Pescaru a fost trimis special de la Bucureşti pentru a discuta şi a-i sprijini pe românii răniţi sau cei sinistraţi din Amatrice şi Accumoli:
Valentin Pescaru: Am fost desemnat de către Guvernul României, prin primul ministru, ministrul Muncii şi ministrul Sănătăţii, să acord asistenţă psihologică victimelor şi sinistraţilor rămaşi în urma cutremurului din 24 august 2016 din Italia, zona Amatrice.
Reporter: Cu câţi români aţi vorbit?
Valentin Pescaru: Cred că este vorba de peste 50 de familii. Acum, sigur, lucrurile au început să se mai aşeze un pic. Cel mai greu a fost în primele zile. Vă daţi seama că marea lor majoritate sunt în starea de şoc, asta însemnând că prezintă inclusiv simptome ale unui sindrom de stres posttraumatic, cum îi spunem noi. Este greu de evaluat ce se va întâmpla cu ei în timp din punct de vedere psihologic. Mulţi dintre ei probabil vor avea nevoie de asistenţă psihologică şi în viitor şi încercăm să organizăm lucrul acesta. În rest, viaţa încearcă să meargă mai departe zi cu zi. Este foarte greu. Mulţi dintre ei sunt în situaţia de a fi pierdut totul în cele două minute.
Reporter: Sunt persoane care şi-au pierdut chiar rude, mame care şi-au pierdut copiii sau copii care au rămas fără părinţi în urma acestui cutremur? Cât de utilă este asistenţa psihologică în acest moment?
Valentin Pescaru: Este extraordinar de importantă. Sunt într-adevăr persoane care au pierdut – există toate cazurile posibile, părinţi, parteneri, copii, fraţi, rude etc. Este extraordinar de important ca ei să beneficieze de asistenţă psihologică în timp pentru că sunt traume de nedescris şi care vor produce suferinţă şi în viitor.
Reporter: Aceste traume se simt mai ales mai târziu.
Valentin Pescaru: Da, în mod paradoxal există o perioadă de relativă acalmie, cu un aparent calm, tocmai datorită stării de şoc, dar s-a observat că după o lună, o lună şi jumătate apare un vârf al simptotatologiei specifice, pentru că încep să se deruleze fel de fel de situaţii. Oamenii intră în realitate şi atunci văd mult mai repede şi mult mai exact ce se întâmplă, respectiv ceea ce au pierdut. Într-o astfel de situaţie este important ca persoanele sa fie urmărite în timp şi, acolo unde este nevoie, să li se acorde această asistenţă psihologică. Şi, de la caz la caz, vom vedea ce se poate face în fiecare situaţie, pentru că unii dintre români vor rămâne în Italia şi atunci ei vor trebui consiliaţi aici, alţi români se vor întoarce în ţara şi ei vor trebui consiliaţi în ţară de către colegii de-ai mei. În orice caz, face parte din delegaţia pe care am avut-o să punem la punct nişte proceduri astfel încât lucrurile să meargă cumva mai bine şi mai simplu în astfel de situaţii, să se ştie foarte clar în momentul în care există un eveniment de tipul acesta sau de orice alt tip, un fel de criză, să se ştie ce se întâmplă, când, cum, persoanele implicate ş.a.m.d.
(Rador/FOTO arhivă wnep.com)