În Spania începe cea de-a 12-a legislatură a Parlamentului regional catalan
Publicat de Andreea Drilea, 15 ianuarie 2018, 05:46 / actualizat: 15 ianuarie 2018, 7:05
În Spania începe, oficial, miercuri, cea de-a 12-a legislatură a Parlamentului regional catalan, prin sesiunea de constituire şi de semnare a Comisiei permanente. Convocarea, în mod excepţional, a fost făcută de premierul de la Madrid, după alegerile anticipate, provocate de referendumul ilegal de independenţă din 1 octombrie anul trecut.
După alegerile regionale din 21 decembrie, deputaţii îşi vor ocupa locurile în sesiunea de constituire. Cei mai numeroşi, 36, aparţin Partidului Unionist Ciudadanos, iar cei mai puţini sunt de la Partidul Popular.
În sesiunea de miercuri, 17 ianuarie, va fi aleasă Comisia permanentă a noului Legislativ, care se votează în mod secret, cu bileţele. Iar preşedintele va fi persoana care va primi votul a cel puţin 68 de deputaţi din cei 121 aleşi.
Preşedintele se va adresa apoi plenului şi va declara constituit Parlamentul acestei noi legislaturi. După acest moment, în termen de 10 zile, preşedintele Camerei începe consultările cu grupurile parlamentare pentru propunerea unui candidat în funcţia de lider al guvernului regional.
Plenul de învestire trebuie convocat cel târziu la 31 ianuarie, iar candidatul are nevoie de majoritatea absolută. În cazul în care nu obţine sprijinul necesar, votul se poate repeta după două zile, iar învestirea se poate face cu majoritate simplă. Dacă nici cu a doua ocazie nu se îndeplinesc condiţiile, începe o perioadă de consultări, în urma căreia să fie propus un nou candidat sau acelaşi care să repete încercarea.
Termenul maxim pentru alegerea liderului guvernului catalan este de două luni şi dacă parlamentul eşuează în acest demers, Legislativul regional se dizolvă automat şi se convoacă din nou alegeri.
Această ipoteză ar fi o premieră în istoria democraţiei spaniole. Desemnarea candidatului la funcţia de lider al guvernului catalan constituie obiectul negocierilor între partidele cesioniste. Carles Puigdemont, fugit în Belgia pentru că justiţia spaniolă a emis un mandat de arestare pe numele lui, încearcă să forţeze o învestire la distanţă, în timp ce republicanii se tem că aceasta va fi suspendată imediat de Curtea Constituţională.
Între timp, formaţiunile unioniste, Ciudadanos, Partidul Socialist şi Partidul Popular, departe de majoriteatea absolută, par să colaboreze, totuşi, pentru formarea unei alianţe.
(Rador/FOTO arhivă ziare.com)