Incendiile de pădure din zona centralei Cernobîl persistă pentru a şasea zi; temeri privind creşterea radioactivităţii
Publicat de , 9 aprilie 2020, 14:36
Pompierii ucraineni au început joi a şasea zi de luptă împotriva incendiilor de pădure în aşa-numita zona de excludere, cu o rază de 30 de kilometri în jurul centralei de la Cernobâl, pe fondul temerilor de radiaţiile care au rămas în zonă de la dezastrul nuclear în urmă cu peste trei decenii, relatează DPA.
Peste 300 de pompieri, ajutaţi de câteva avioane special dotate pentru stingerea incendiilor, luptă pentru a stinge flăcările, care s-au extins în ultimele zile din cauza rafalelor puternice de vânt.
Autorităţile au sporit de peste două ori numărul pompierilor începând de luni. Amploarea incendiului nu a fost dezvăluită în ultimele două zile.
Kievul a atribuit aceste incendii din zona centralei Cernobâl şi din alte regiuni din Ucraina produse în ultimele săptămâni condiţiilor de secetă după o iarnă cu precipitaţii insuficiente şi lipsită de un strat de zăpadă.
Experţii de mediu se tem că incendiul ar putea lăsa cenuşă radioactivă la sol. Serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă din Ucraina a declarat că nivelurile de radiaţii par să se încadreze în norme acceptabile.
Directorul interimar al inspecţiei ecologice guvernamentale Egor Firsov declarase în weekend că în zonă a fost detectată o radioactivitate de 16 ori mai mare decât nivelurile normale.
Un locuitor de 27 de ani dintr-o comună apropiată zonei de excludere este în prezent anchetat, fiind suspectat că ar fi responsabil de declanşarea cel puţin a unuia dintre incendii.
Tânărul, care riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare, se pare că ar fi dat foc unor ierburi şi deşeuri, nemaiputând apoi să stingă focul din cauza rafalelor de vânt, potrivit unui comunicat al poliţiei.
Explozia produsă în 1986 la reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobâl, situată la 100 km de Kiev, este considerată cel mai grav dezastru nuclear din istorie.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)