Incendiile se extind la Los Angeles; bilanţul a urcat la 16 morţi
Publicat de Andreea Drilea, 12 ianuarie 2025, 10:30 / actualizat: 12 ianuarie 2025, 11:31
Incendiile multiple care fac ravagii în Los Angeles de cinci zile au provocat cel puţin 16 morţi şi s-au extins sâmbătă către zone care până acum fuseseră cruţate, informează duminică AFP.
Asediată de flăcări încă de marţi, metropola americană continuă să îşi numere victimele, cel mai recent bilanţ, de 11 morţi, crescând sâmbătă seara.
‘Este pur şi simplu bulversant’, a mărturisit pentru AFP Dara Danton, o locuitoare a cartierului de lux Pacific Palisades, primul cuprins de flăcări marţi.
‘Toţi prietenii noştri, cei mai buni prieteni ai mei, şi-au pierdut casele, iar noi la fel’, a suspinat ea, privindu-şi cu tristeţe soţul.
Cuplul, care locuia acolo de 25 de ani, face parte din cele peste 150.000 de persoane forţate să fugă din faţa flăcărilor care au cuprins regiunea.
În pofida eforturilor depuse de mii de pompieri, ‘Palisades Fire’ s-a extins sâmbătă spre nord-vestul Los Angeles-ului şi ameninţă în prezent valea dens populată San Fernando, dar şi Muzeul Getty, cu operele sale de artă inestimabile.
Pompierii s-au bucurat de o acalmie a vânturilor în ultimele trei zile, însă rafalele ar urma să se intensifice din nou în acest weekend.
‘Aceste vânturi, combinate cu un aer uscat şi o vegetaţie uscată, vor menţine ameninţarea de incendii la un nivel ridicat în comitatul Los Angeles’, a avertizat Anthony Marrone, şeful pompierilor din comitat.
– Critici –
Metropola retrăieşte scene pe care nu le mai văzuse de la pandemia de COVID-19. Celebrele sale ambuteiaje au dispărut, iar locuitorii care se aventurează afară poartă adesea măşti pentru a se proteja de aerul poluat de fumul toxic.
Mulţi dintre ei au început să pună sub semnul întrebării modul în care autorităţile gestionează situaţia, mai ales pentru că pompierii au fost nevoiţi uneori să se confrunte cu hidranţi goi sau cu o presiune scăzută a apei.
Foarte criticat, primarul Los Angeles-ului, Karen Bass, a dat asigurări sâmbătă că serviciile sale sunt ‘toate pe aceeaşi lungime de undă’. Cu o zi înainte, şefa departamentului de pompieri din oraş vorbise despre bugetul insuficient alocat de municipalitate pompierilor.
Guvernatorul democrat al celui mai populat stat din SUA, Gavin Newsom, a solicitat vineri ‘o revizuire independentă completă’ a serviciilor de distribuţie în al doilea cel mai mare oraş din Statele Unite.
Evacuaţii se confruntă cu dificultăţi în găsirea unui adăpost, deoarece preţurile de închiriere au crescut vertiginos. Sâmbătă, procurorul general al statului a reamintit că umflarea artificială a preţurilor este ‘o infracţiune pasibilă de un an de închisoare şi o amendă de 10.000 de dolari’.
– Restricţii de circulaţie –
Pentru a preveni jafurile din zonele sinistrate sau evacuate, autorităţile au instituit vineri o restricţie de circulaţie, valabilă între orele 18:00 şi 06:00, în sectoarele Pacific Palisades şi Altadena, cele mai afectate.
Până în prezent, flăcările au distrus sau avariat peste ‘12.000’ de structuri. O cifră care include clădiri, dar şi maşini, au precizat sâmbătă autorităţile.
Costurile ar putea să se ridice la zeci de miliarde de dolari, iar unii experţi se tem deja că aceste incendii vor fi cele mai costisitoare înregistrate vreodată.
– Câini salvatori –
Echipele de salvare asistate de câini dresaţi continuă să caute cadavre şi rămăşiţe umane printre dărâmături. Bilanţul ar putea în continuare să crească, potrivit autorităţilor.
Ancheta pentru a determina cauzele acestor multiple incendii, la care participă şi FBI, este în curs de desfăşurare, a reamintit sâmbătă şeriful comitatului Los Angeles, Robert Luna.
‘Nu vom neglija nicio pistă’, a dat asigurări el. ‘Dacă este vorba despre un act criminal – nu spun că este -, (…) trebuie să-i prindem pe cei responsabili’, a adăugat acesta.
Vânturile calde şi uscate Santa Ana, care au intensificat aceste incendii, sunt un fenomen obişnuit al toamnei şi iernii californiene, însă de data aceasta ele au atins o intensitate fără precedent din 2011, cu rafale de până la 160 km/h săptămâna aceasta, potrivit meteorologilor.
Aceasta a permis propagarea rapidă a scânteilor, uneori pe kilometri întregi. Un scenariu de coşmar pentru pompieri, deoarece California a trecut prin doi ani extrem de ploioşi, care au creat o vegetaţie luxuriantă, acum uscată din cauza lipsei acute de ploi în ultimele opt luni. AGERPRES