Ascultă Radio România Iași Live

Incidente la Washington

Incidente la Washington

Publicat de Andreea Drilea, 7 ianuarie 2021, 05:47 / actualizat: 7 ianuarie 2021, 8:22

Patru persoane au decedat şi 52 au fost arestate în timpul protestelor violente desfăşurate miercuri la Capitoliu, unde manifestanţi pro-Trump au reuşit să intre în clădirea care găzduieşte Congresul Statelor Unite, a anunţat şeful poliţiei din Washington DC, Robert Contee, transmite Reuters şi dpa.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri noaptea târziu, Contee a precizat că 47 dintre cele 52 de arestări au legătură cu încălcarea interdicţiei de circulaţie după ora 18:00, decizie impusă de primarul Muriel Bowser.

Alte câteva persoane au fost arestate pentru deţinerea fără permis a unor arme de foc.

Contee a refuzat să ofere detalii despre identitatea femeii împuşcate mortal de poliţia Capitoliului. Celelalte trei persoane au murit din cauza unor urgenţe medicale.

Şeful poliţiei din Washington DC a adăugat că cel puţin 14 ofiţeri de poliţie au fost răniţi, dintre care doi grav, în confruntările cu manifestanţii. Unul dintre aceşti ofiţeri a fost scos din cordonul de securitate de către demonstranţi, după care a fost atacat brutal de aceştia.


Membri ai guvernului american au analizat posibilitatea înlăturării de la putere a lui Donald Trump după lovitura în forţă a partizanilor săi în Congres, au raportat miercuri seară mai multe media, notează AFP.

Discuţiile s-au centrat asupra celui de-al 25-lea amendament la Constituţia americană, care îi autorizează pe vicepreşedinte şi o majoritate a cabinetului să îl declare pe preşedinte ‘inapt’ să îşi exercite funcţiile, potrivit canalelor CNN, CBS şi ABC, care se sprijină pe surse anonime.

Până în prezent însă vicepreşedintelui Mike Pence nu i-a fost prezentată nicio propunere oficială, a precizat CBS.

Mai mulţi congresmeni şi editorialişti ai unor jurnale influente au pledat deschis pentru această opţiune, chiar dacă mai sunt doar două săptămâni până la sfârşitul mandatului lui Donald Trump.

Toţi membrii democraţi ai Comisiei juridice din Camera Reprezentanţilor i-au trimis o scrisoare lui Mike Pence pentru a-i solicita să invoce al 25-lea amendament ‘în interesul democraţiei’.

Pentru aceştia, preşedintele în exerciţiu ‘este bolnav mintal şi incapabil să gestioneze şi să accepte rezultatul alegerilor din 2020’.

Influentul Washington Post a pledat şi el în acest sens într-un editorial sever.

Pentru editorialiştii săi, ‘preşedintele este responsabil de actul de răzvrătire’ survenit la Capitoliu, unde sute de partizani ai lui au pătruns cu forţa, în timp ce congresmenii se aflau la începutul procesului de certificare a victoriei democratului Joe Biden la prezidenţiale.

Donald Trump ‘a dovedit că reprezintă o gravă ameninţare pentru democraţie, el trebuie îndepărtat’, au adăugat ei.

Alţii, ca membra democrată a Congresului, Ilhan Omar, a anunţat miercuri că pregăteşte documentele pentru un impeachment împotriva preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, dar această procedură este mai lungă şi mai puţin susceptibilă să ajungă la final înainte ca Joe Biden să depună jurământul la 20 ianuarie.


Femeia decedată miercuri după a fost rănită de glonţ în sediul Congresului SUA, la Washington, se numea Ashli Babbitt şi era o susţinătoare înfocată a preşedintelui Donald Trump care trăia în sudul Californiei, au informat media americane citând familia ei, scrie AFP.

‘Femeia era Ashli Babbitt, care a fost militar timp de 14 ani şi a efectuat patru desfăşurări cu armata aerului americană’, potrivit canalului de televiziune KUSI care a discutat cu soţul ei.

Ashli Babbitt, care deocamdată nu a fost identificată oficial de poliţie, trăia în regiunea San Diego, în sudul Californiei, cu soţul său care a descris-o ca ‘o partizană hotărâtă a preşedintelui Trump’. În ce îl priveşte, el nu a mers la Washington pentru a manifesta.

Sute de partizani ai lui Donald Trump au trecut de cordoanele de securitate şi au urcat scările istoricei clădiri, oprind o sesiune comună a Congresului în cadrul căreia aleşii urmau să certifice victoria preşedintelui-ales Joe Biden la scrutinul din noiembrie.

În aceste scene de haos, în cursul cărora unii dintre poliţiştii care asigurau protecţia locurilor şi congresmenilor aveau arma în mână, o femei a fost rănită de glonţ în interiorul Capitoliului. Ea a decedat la puţin timp după ce a fost împuşcată, a afirmat şeful poliţiei din Washington fără să ofere vreun detaliu despre circumstanţele tragediei sau autorul focului de armă.

‘Chiar nu ştiu de ce a decis să facă asta’, a declarat soacra lui Ashli Babbitt, citată de o jurnalistă a canalului Fox 5.

Pe contul său de Twitter, Ashli Babbitt se prezenta ca o ‘veterană’ şi ‘libertariană’, afişându-şi dragostea pentru ţara sa. Recent, ea a retransmis numeroase mesaje de pe Twitter ale unor persoane care mergeau la Washington pentru a manifesta la apelul lui Donald Trump.

Marţi, Ashli Babbitt a răspuns uneia dintre ele care se plângea de anularea zborului său: ‘Nimic nu ne va opri. Ei pot încerca, încerca, încerca, dar furtuna este aici şi coboară spre Washington în mai puţin de 24 de ore. De la întuneric la lumină!’.


Senatorul republican Mitt Romney a afirmat miercuri seară că atacul împotriva Capitoliului a fost o ‘insurecţie’ şi a pledat pe lângă colegii săi republicani să îşi abandoneze obiecţiile contra voturilor colegiului electoral şi să îi informeze pe alegătorii lor despre victoria lui Joe Biden la alegerile din 2020, potrivit CNN.

‘Ceea ce s-a întâmplat astăzi aici a fost o insurecţie provocată de preşedintele Statelor Unite’, a declarat senatorul de Utah în plenul Camerei superioare a Congresului SUA.

Mitt Romney i-a avertizat pe colegii săi republicani: ‘Cei care aleg să susţină în continuare acest pariu opunându-se rezultatului unor alegeri democratice legitime vor fi consideraţi de acum încolo complici la un atac fără precedent asupra democraţiei noastre’. 


Liderul minorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, a condamnat cu forţă evenimentele care au avut loc miercuri la Capitoliul SUA şi a imputat responsabilitatea pentru acestea preşedintelui Donald Trump, potrivit CNN.

‘Acest templu al democraţiei a fost profanat’, a spus el, luând cuvântul la câteva minute după reluarea şedinţei Senatului, întreruptă de violenţe. ‘Va fi o pată asupra ţării noastre, nu chiar aşa de uşor de îndepărtat, moştenirea cumplită, de neşters, a celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite. Fără îndoială cel mai prost’, a adăugat senatorul de New York.

Chuck Schumer – care va conduce Senatul cu începere de la 20 ianaurie după victoria a doi democraţi marţi în Georgia – a vorbit apoi despre rolul direct al preşedintelui Trump în atacul mulţimii împotriva Capitoliului.

‘Ziua de 6 ianuarie va fi de acum încolo una din cele mai sumbre ale istoriei americane recente, un ultim avertisment adresat naţiunii noastre în legătură cu consecinţele unui preşedinte demagog’, a adăugat el. 


După Twitter, reţeaua de socializare Facebook a suspendat la rândul său temporar miercuri contul lui Donald Trump, la finalul unei zile de violenţe în Capitoliu, pe care susţinătorii preşedintelui în exerciţiu l-au luat cu asalt în încercarea de a împiedica certificarea victoriei lui Joe Biden în alegeri, relatează AFP.

‘Am identificat două încălcări ale regulilor noastre pe pagina preşedintelui Donald Trump care duc la o suspendare de 24 de ore, ceea ce înseamnă că el pierde capacitatea de a posta pe platformă în această perioadă’, a explicat pe Twitter echipa de comunicare a companiei californiene.

Facebook eliminase deja un video în care republicanul făcea apel la manifestanţi ‘să se întoarcă acasă’, dar în care declara de asemenea, fără probe, că alegerile au fost fraudate.

Anterior, şi Twitter a eliminat înregistrarea video a lui Trump, alături de alte două postări, şi a anunţat că suspendă pentru 12 ore contul preşedintelui în exerciţiu, ameninţând cu eliminarea permanentă în cazul unor noi încălcări ale regulilor sale.


Fostul preşedinte american Bill Clinton (1993-2001) a denunţat într-un comunicat un ‘asalt fără precedent’ împotriva instituţiilor americane, după pătrunderea în forţă, miercuri, a partizanilor lui Donald Trump la Capitoliu, potrivit CNN.

‘Astăzi (miercuri), am fost confruntaţi cu un asalt fără precedent contra Capitoliului, Constituţiei şi ţării noastre’, a declarat Bill Clinton într-un comunicat.

‘Agresiunea a fost alimentată de mai mult de patru ani de politică otrăvită răspândind dezinformare deliberată, semănând neîncredere în sistemul nostru şi opunându-i pe americani unii altora. Fitilul a fost aprins de Donald Trump şi de cei mai fervenţi catalizatori ai săi, dintre care mulţi în Congres, pentru a răsturna situaţia, rezultatul unor alegeri pe care le-a pierdut’, a mai spus fostul preşedinte democrat.

El a continuat spunând că transferul paşnic al puterii trebuie finalizat. 


Vicepreşedintele american Mike Pence a condamnat violenţele susţinătorilor preşedintelui Donald Trump care au invadat miercuri Capitoliul în încercarea de a bloca certificarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale, în contextul în care Senatul şi-a reluat numărarea voturilor după o întârziere de mai multe ore, relatează AFP şi Reuters.

Într-un discurs susţinut în deschiderea şedinţei, Pence şi-a exprimat regretul pentru această ‘zi sumbră’ şi a condamnat ‘violenţele’.

‘Nu aţi câştigat. Violenţa nu învinge niciodată’, a spus vicepreşedintele cu referire persoanele care au răspuns la apelul lui Trump de a protesta faţă pierderea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

‘Chiar şi după acte de violenţă şi vandalism fără precedent în acest Capitoliu, reprezentanţii aleşi ai poporului SUA s-au reunit din nou, în aceeaşi zi, pentru a apăra Constituţia’, a subliniat Pence.

Clădirea Capitoliului a fost securizată, a mai precizat Pence, cerând Senatului să îşi reia munca.


Fostul preşedinte american Barack Obama a afirmat că violenţele de miercuri de la Capitoliu sunt un moment de ‘mare dezonoare şi ruşine’ pentru SUA, dar nu reprezintă o ‘surpriză totală’.

‘Istoria va reţine pe bună dreptate violenţele de astăzi de la Capitoliu, instigate de un preşedinte în exerciţiu (Donald Trump – n.r.) care a continuat să mintă în legătură cu rezultate unor alegeri legitime, ca un moment de mare dezonoare şi ruşine pentru naţiunea noastră’, a transmis Obama printr-un mesaj postat pe reţelele de socializare.

‘Însă ar însemna să ne păcălim singuri dacă le-am trata ca o surpriză totală’, a adăugat fostul preşedinte democrat.

‘De două luni, un partid politic şi ecosistemul media care îl însoţeşte au fost de prea multe ori reticenţi în a le spune susţinătorilor săi adevărul, şi anume că nu au fost alegeri extrem de strânse şi că preşedintele ales (Joe) Biden va fi învestit la 20 ianuarie’, a mai scris Obama.

‘Discursul lor fantezist s-a îndepărtat ca o spirală de realitate şi se bazează pe ani de resentimente sădite. Acum vedem consecinţele, stimulate într-un crescendo violent’, a adăugat el.

Obama a mai precizat că liderii republicani au de ales între ‘a continua să meargă în jos pe acest drum şi să amplifice focurile dezlănţuite’ şi ‘realitate’ şi ‘primii paşi pentru stingerea flăcărilor’.

‘Ei pot alege America’, a subliniat fostul lider de la Casa Albă, în mandatul căruia Joe Biden a fost vicepreşedinte.


Primul secretar al Apărării din administraţia Trump, James Mattis, a apreciat revolta de la Washington ca un ‘asalt violent împotriva Capitoliului nostru, un efort pentru a subjuga democraţia americană prin domnia gloatei’, scrie CNN.

El a mai afirmat că acest atac a fost ‘pus la cale de Donald Trump’.

James Mattis a declarat că Trump a utilizat ‘preşedinţia pentru a distruge încrederea în alegerile noastre, iar otrăvirea respectului nostru pentru concetăţeni a fost făcută posibilă de lideri pseudo-politici ale căror nume vor trăi în infamie ca profiluri de laşitate’.


Congresul Statelor Unite şi-a reluat miercuri seară, în jurul orelor 20.00 (joi, 01.00 GMT) sesiunea consacrată certificării victoriei lui Joe Biden la prezidenţiale, suspendată mai devreme în cursul zilei de pătrunderea în forţă a unor manifestanţi pro-Trump la Capitoliu, scriu agenţiile internaţionale de presă. 


Actuala şefă de cabinet a Primei Doamne Melania Trump, fostă director de comunicare şi ataşat de presă al Casei Albe, Stephanie Grisham, şi-a prezentat demisia miercuri după-amiază, cu efect imediat, ca urmare a violenţelor care au avut loc la Capitoliu, a declarat un responsabil de la Casa Albă, potrivit CNN.

Stephanie Grisham era una din cele mai vechi angajate ale administraţiei Trump.

Ea a început să lucreze pentru candidatul Trump în 2015.


Premierul canadian Justin Trudeau a exprimat miercuri ‘îngrijorarea’ canadienilor faţă de violenţele electorale izbucnite în SUA, pe care le-a calificat drept un ‘atac la adresa democraţiei’, relatează AFP şi DPA.

‘Canadienii sunt profund îngrijoraţi şi trişti în legătură cu atacurile împotriva democraţiei în SUA, cel mai apropiat aliat şi vecin’, a scris Trudeau pe Twitter.

‘Violenţa nu va reuşi niciodată să răstoarne voinţa poporului’, a adăugat el.


Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, i-a numit pe protestatari ‘mari patrioţi’ şi a repetat falsele afirmaţii că a câştigat alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, notează dpa.

‘Acestea sunt lucrurile şi evenimentele care se întâmplă atunci când o victorie sacră în alegeri este îndepărtată nepoliticos şi vicios de la marii patrioţi care au fost trataţi rău şi nedrept atâta timp’, a spus el într-un tweet. ‘Amintiţi-vă această zi pentru totdeauna!’, a adăugat el.

Twitter a restricţionat rapid mesajul ‘din cauza unui risc de violenţă’.

Manifestanţi pro-Trump au pătruns cu forţa miercuri în clădirea Congresului de la Washington într-o încercare de a inversa rezultatul alegerilor prezidenţiale.


Lideri politici din lumea întreagă şi-au exprimat miercuri şocul în urma violenţelor comise de protestatarii pro-Trump care au pătruns în clădirea Congresului SUA, precum şi a încercărilor de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, câştigate de candidatul democrat Joe Biden, notează Reuters.

Poliţia de la Capitoliul SUA a răspuns cu focuri de armă şi gaze lacrimogene după ce sute de protestatari au pătruns cu forţa în clădirea Congresului. Ei au încercat să îi oblige pe parlamentari să anuleze pierderea alegerilor de către preşedintele Donald Trump, la scurt timp după ce unii dintre colegii republicani ai lui Trump lansaseră un ultim efort pentru a răsturna rezultatul.

Câteva reacţii înregistrate pe întreg globul:

Suedia

Premierul suedez, Stefan Lofven, a scris într-un mesaj pe Twitter că incidentele sunt ‘un atac împotriva democraţiei’. ‘Preşedintele Trump şi mai mulţi membri ai Congresului poartă o răspundere importantă pentru ceea ce se întâmplă acum. Procesul democratic de alegere a unui preşedinte trebuie respectat’, a adăugat el.

Regatul Unit

Premierul britanic Boris Johnson a făcut apel miercuri la încetarea ‘scenelor ruşinoase’ de la Washington.

‘Scene ruşinoase în Congresul SUA’, a scris Johnson pe Twitter.

‘Statele Unite apără democraţia în lume, iar acum este vital ca acolo să existe un transfer de putere paşnic şi ordonat’, a adăugat prim-ministrul britanic.

Germania

Ministrului de externe german, Heiko Maas, a apreciat că duşmanii democraţiei se vor înveseli la vederea scenelor de violenţă de pe Capitoliul SUA şi i-a cerut preşedintelui american în exerciţiu, Donald Trump, să accepte decizia alegătorilor americani.

Într-un tweet postat după ce protestatarii au luat cu asalt sediul legislativului american, Maas a declarat că violenţele au fost provocate de o retorică inflamatorie.

‘Duşmanii democraţiei vor fi încântaţi cu aceste imagini teribile din Washington DC. Trump şi susţinătorii săi trebuie să accepte într-un final decizia alegătorilor americani şi să înceteze să mai calce în picioare democraţia’, a scris Maas.

Rusia

‘Imagini asemănătoare celor din timpul Maidanului vin din Washington DC’, a scris pe Twitter ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitry Polyanskiy, referindu-se la protestele de la Kiev care l-au răsturnat pe preşedintele Ucrainei, susţinut de Rusia, Viktor Ianukovici, în 2014.

‘Unii dintre prietenii mei întreabă dacă cineva va distribui biscuiţi protestatarilor cum a fost cazul cu Victoria Nuland’, a spus el, amintind o vizită din 2013 în Ucraina întreprinsă de adjunctul secretarului de stat Victoria Nuland care a oferit mâncare protestatarilor.

NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat miercuri protestele violente de la Washington drept ‘scene şocante’ şi a declarat că rezultatul alegerilor prezidenţiale americane ‘democratice’ trebuie respectat.

Spania

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a scris într-un mesaj pe Twitter: ‘Urmăresc cu îngrijorare ştirile care vin de pe Capitoliul din Washington. Am încredere în forţa democraţiei americane. Noua preşedinţie @JoeBiden va depăşi această perioadă de tensiune, unind poporul american’.

Canada

Premierul canadian, Justin Trudeau, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la violenţele de la Washington. ‘Evident că suntem îngrijoraţi şi urmărim situaţia minut cu minut’, a declarat Trudeau pentru postul de radio News 1130 Vancouver. ‘Cred că instituţiile democratice americane sunt puternice şi sperăm că totul va reveni la normal în scurt timp’.

Turcia

Ministerul de Externe al Turciei a dat publicităţii un comunicat în care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la actele de violenţă şi a îndemnat la calm şi bun-simţ, în timp ce i-a îndemnat pe cetăţenii săi să evite aglomeraţiile şi zona de protest.

Franţa

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a scris pe Twitter: ‘Violenţele contra instituţiilor americane sunt un atac serios împotriva democraţiei. Le condamn. Voinţa şi votului poporului american trebuie să fie respectate’.

UE

Şeful diplomaţiei europene Josep Borell a denunţat miercuri ‘un asalt neobişnuit împotriva democraţiei americane’ şi a făcut apel la respectarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din SUA, câştigate de Joe Biden.

‘A asista la scenele din această seară de la Washington este un şoc. Ne bazăm pe Statele Unite pentru a permite un transfer paşnic al puterii către Joe Biden’, a scris la rândul său pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a apreciat ca ‘profund îngrijorătoare’ scenele care au avut loc la Capitoliu. ‘Votul democratic trebuie respectat’, a adăugat el.

Irlanda

Premierul irlandez, Micheal Martin, a reamintit ‘legăturile profunde’ ale ţării sale cu Statele Unite, subliniind că observă evenimentele de la Washington cu ‘multă îngrijorare şi consternare’.

Olanda

Premierul olandez, Mark Rutte, a apreciat ca ‘oribile’ imaginile de la Washington şi l-a îndemnat pe Donald Trump să îl ‘recunoască viitor preşedinte pe Joe Biden chiar de astăzi’.

Norvegia

‘Ceea ce vedem în acest moment la Washington este un atac total inacceptabil împotriva democraţiei în Statele Unite. Preşedintele Trump are responsabilitatea să oprească asta. Imagini cutremurătoare, de necrezut să fie din Statele Unite’, a reacţionat premeirul norvegian, Erna Solberg.

ONU

Preşedintele Adunării Generale a ONU, Volkan Bozkir, s-a declarat miercuri într-un mesaj pe Twitter ‘profund preocupat’ de ‘întreruperea procesului democratic în ţara-gazdă a Naţiunilor Unite’.


 Ministerul Afacerilor Externe a transmis miercuri noaptea un mesaj pe Twitter în contextul protestelor de la Washington, arătând că ”violenţa de la Capitol Hill este îngrijorătoare şi inacceptabilă”.

”Violenţa de la Capitol Hill din Washington DC este îngrijorătoare şi inacceptabilă. Avem încredere în democraţia SUA, care ar trebui să rămână un model la nivel mondial, şi ne exprimăm încrederea că situaţia va dezescalada în curând pentru a permite reluarea validării voturilor”, arată MAE pe Twitter.

Mii de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, s-au adunat miercuri în faţa Capitolului din Washington şi au dărâmat mai multe bariere de securitate, ceea ce a dus la ciocniri cu poliţia şi la scene haotice în faţa intrării în Congresul SUA, unde congresmenii s-au reunit pentru a valida oficial victoria electorală a democratului Joe Biden. 


(Agerpres)

Etichete:
TikTok urmează să devină inaccesibil în Statele Unite, de mâine, dacă societatea chineză care deţine aplicaţia nu vinde un pachet majoritar de acţiuni unei companii americane
Internaţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:31

TikTok urmează să devină inaccesibil în Statele Unite, de mâine, dacă societatea chineză care deţine aplicaţia nu vinde un pachet majoritar de acţiuni unei companii americane

TikTok urmează să devină inaccesibil în Statele Unite, de mâine, dacă societatea chineză care deţine aplicaţia nu vinde un pachet majoritar...

TikTok urmează să devină inaccesibil în Statele Unite, de mâine, dacă societatea chineză care deţine aplicaţia nu vinde un pachet majoritar de acţiuni unei companii americane
Guvernul israelian a ratificat acordul de încetare a focului în Gaza şi pentru eliberarea ostaticilor
Internaţional sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 06:59

Guvernul israelian a ratificat acordul de încetare a focului în Gaza şi pentru eliberarea ostaticilor

Guvernul israelian a ratificat acordul de încetare a focului din Gaza şi de eliberare a ostaticilor, a anunţat biroul premierului Benjamin...

Guvernul israelian a ratificat acordul de încetare a focului în Gaza şi pentru eliberarea ostaticilor
Israelul şi Hamas au semnat oficial acordul de încetare a focului şi eliberarea ostaticilor din Gaza
Internaţional vineri, 17 ianuarie 2025, 10:03

Israelul şi Hamas au semnat oficial acordul de încetare a focului şi eliberarea ostaticilor din Gaza

Israelul şi Hamas au semnat oficial acordul de încetare a focului şi eliberarea ostaticilor din Gaza, după ce au depăşit disputele de ultim...

Israelul şi Hamas au semnat oficial acordul de încetare a focului şi eliberarea ostaticilor din Gaza
Alertă de furtună în Italia
Internaţional vineri, 17 ianuarie 2025, 06:28

Alertă de furtună în Italia

O alertă de furtună a fost declarată în sudul Italiei, iar într-un oraş de la Marea Ionică au fost luate măsuri preventive pentru siguranţa...

Alertă de furtună în Italia
Internaţional joi, 16 ianuarie 2025, 16:58

Cel puţin doi morţi într-un atac cu cuţitul într-un liceu din nord-estul Slovaciei

Un elev a ucis cel puţin două persoane şi a rănit grav o alta într-un atac cu cuţitul la un liceu din nord-estul Slovaciei, a informat joi...

Cel puţin doi morţi într-un atac cu cuţitul într-un liceu din nord-estul Slovaciei
Internaţional joi, 16 ianuarie 2025, 07:51

Conform înţelegerii dintre Israel şi Hamas, primii trei ostatici vor fi eliberaţi duminică, la prânz

Cel puţin 32 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza într-o serie de lovituri israeliene, care au avut loc după ce s-a anunţat că Hamas-ul...

Conform înţelegerii dintre Israel şi Hamas, primii trei ostatici vor fi eliberaţi duminică, la prânz
Internaţional marți, 14 ianuarie 2025, 06:44

SUA susţin că Israelul şi Hamas sunt aproape de a încheia un acord de încetare a focului

Statele Unite au anunţat că obstacolele rămase în negocierile pentru obţinerea unui acord de încetare a focului în Gaza sunt aproape de a fi...

SUA susţin că Israelul şi Hamas sunt aproape de a încheia un acord de încetare a focului
Internaţional luni, 13 ianuarie 2025, 15:10

UE suplimentează ajutorul umanitar pentru Ucraina şi Republica Moldova cu 148 de milioane de euro

Uniunea Europeană a anunţat luni un nou pachet de ajutor umanitar în valoare de 140 de milioane de euro pentru Ucraina şi un sprijin suplimentar...

UE suplimentează ajutorul umanitar pentru Ucraina şi Republica Moldova cu 148 de milioane de euro