India a pregătit o sesiune de yoga cu participarea a aproximativ 35.000 de persoane
Publicat de Andreea Drilea, 21 iunie 2015, 09:11
Centrul capitalei indiene, New Delhi, găzduieşte duminică o amplă sesiune de yoga în aer liber, de 35 de minute, cu participarea a aproximativ 35.000 de persoane, într-o tentativă de a intra în Guinness Book of Records.
Acţiunea are loc cu ocazia primei celebrări a Zilei Internaţionale a Yoga, după proclamarea ei la 21 iunie de către Naţiunile Unite, în decembrie 2014, la iniţiativa Indiei. Data propusă de India, respectiv 21 iunie, reprezintă data solstiţiului de vară, o sărbătoare cu o semnificaţie deosebită în multe culturi. Adepţii yoga vor sărbători şi în alte ţări această zi.
Şeful executivului indian, Narendra Modi, care este strict vegetarian şi practicant zilnic al yoga, a făcut din această zi internaţională un punct forte al programului politic al guvernului său naţionalist hindus, la 13 luni după preluarea mandatului.
‘Yoga are puterea de a aduna la un loc umanitatea’, a scris el pe Twitter anul trecut în momentul lansării iniţiativei sale la Adunarea Generală a ONU, aminteşte AFP. El a subliniat, cu acest prilej, că ”yoga (..) reprezintă unitatea dintre minte şi trup, gândire şi acţiune, cumpătare şi abundenţă, armonia dintre om şi natură, o abordare holistică a sănătăţii şi a bunăstării”.
La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon afirma: ”Yoga poate îmbunătăţi rezistenţa împotriva bolilor netransmisibile. Yoga poate aduce comunităţile împreună într-o manieră incluzivă, care generează respect. Yoga poate contribui la dezvoltare şi pace” .
Premierul indian doreşte să consolideze locul acestei practici ca element central al culturii indiene, aspect care a fost pierdut în ţările occidentale, unde în general această disciplină este considerată un sport. El a creat un minister pentru a promova yoga, ayrveda (o formă de medicină tradiţională) şi alte practici tradiţionale indiene şi a oferit cursuri gratuite de yoga pentru trei milioane de funcţionari guvernamentali şi familiile lor.
Dar toate aceste demersuri au stârnit controverse în rândul minorităţilor religioase din India care acuză guvernul că impune un program pro-hindus într-o ţară laică. Grupuri musulmane au criticat faptul că anumite elemente din timpul practicii yoga se opun Islamului.
Potrivit specialiştilor, apariţia yoga datează de 5000 ani, în special prin referiri care se fac în vede (scripturi) hinduse. Această disciplină combină poziţii corporale cu tehnici de respiraţie, relaxare şi meditaţie. Experţii în yoga vorbesc despre o ”liniştire a minţii” prin intermediul căreia poate fi înţeleasă adevărata natură a existenţei.
(Agerpres/FOTO Pagina Facebook BBC News)