Indonezia: Bilanţul morţilor a ajuns la 1.558. Căutarea victimelor continuă
Publicat de , 5 octombrie 2018, 09:30
UPDATE – 05.10.2018 ora 9:57 După o săptămână de la producerea unui cutremur puternic şi unui tsunami care au făcut ravagii în insula indoneziană Sulawesi, Hasnah îşi aminteşte cu greu numele tuturor rudelor pe care încearcă să le găsească printre mormanele de noroi şi resturi care au fost, până recent, cartierul ei, relatează vineri Reuters.
În vârstă de 44 de ani, Hasnah este din Petobo, un sat situat la sud de oraşul Palu, unde seismul cu magnitudinea 7,5 produs săptămâna trecută a declanşat un fenomen numit lichefiere, care a transformat pământul într-o mare de noroi.
”Peste jumătate din familia mea a dispărut”, a spus Hasnah pentru Reuters. ”Nici măcar nu pot enumăra câţi. Doi dintre copiii mei s-au dus, verii mei, sora, cumnatul şi copiii lor, totul a dispărut”, a spus ea printre suspine.
Bilanţul oficial al cutremurului şi tsunamiului pe care l-a declanşat este de 1.558 de morţi, însă cifra ar putea creşte pe măsură ce alte trupuri neînsufleţite sunt recuperate din Palu, unde au fost înregistrate cele mai multe victime.
Numărul victimelor din zonele îndepărtate, unele dintre acestea izolate după alunecările de teren şi distrugerea căilor rutiere, abia pot fi cunoscute. Printre aceste regiuni se numără şi Petobo, unde nimeni nu ştie câţi oameni şi-au pierdut viaţa în urma lichefierii pământului. Conform Agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor, 1.700 de locuinţe dintr-un singur cartier ar fi fost înghiţite, iar sute de persoane au decedat.
”Am văzut casa noastră aspirată în pământ. Era ca un mixer care amesteca totul în calea sa”, a povestit Hasnah care, la fel ca mulţi indonezieni, are un singur nume.
”Am noroc pentru că sunt în viaţă, însă mă simt ca şi cum n-aş vrea să fiu”, a mărturisit ea.
Hasnah a adăugat că în prezent are suficientă mâncare şi apă, însă s-a arătat nemulţumită că operaţiunile de căutare şi salvare din zona sa care au început abia joi. ”Sunt atât de dezamăgită. Ei au spus că vor veni cu utilaje grele, însă n-au făcut-o. Au minţit”, a declarat femeia din Petobo.
Sătui să aştepte ajutor, sătenii au început chiar ei operaţiunile de căutare a victimelor. ”Am semnalat posibilele victime cu ajutorul beţelor. Se vedea câte un picior ieşind (dintre dărămături), însă nu era nimeni aici să le scoată”, a relatat Hasnah.
Primele semne de revenire după fenomenele naturale dezastruoase încep să se întrevadă în Palu. Furnizarea energiei electrice a fost restabilită, unele magazine s-au redeschis, iar ajutoarele şi combustibilul sunt pe drum.
Medici din mai multe zone ale Indoneziei au venit în această parte a ţării pentru a-şi oferi ajutorul. Spitalul Budi Agung are o capacitate de 134 de paturi, iar în exterior a fost amenajat cu un cort cu alte circa 20 de paturi. Toate sunt pline.
Potrivit personalului medical, mulţi pacienţi prezintă un risc ridicat de infecţie deoarece au fost îngropaţi în noroi.
”La acest moment, cazurile urgente au fost gestionate. Majoritatea intervenţiilor chirurgicale au vizat fracturi. Însă numărul şi natura leziunilor au fost mult agravate de lichefiere şi noroi”, a declarat unul dintre medici, Muhammad Riendra. ”Toate rănile erau murdare”, a explicat el.
Salvatorii pătrund în districtele în care locuitorii care au supravieţuit au fost nevoiţi să caute nuci de cocos, banane şi manioc pentru a se hrăni. Un elicopter al Crucii Roşii încărcat cu pături şi corturi, care a aterizat vineri pe un câmp din cartierul Sigi, situat în Palu, a fost luat cu asalt de locuitori. Aceştia s-au îmbulzit să ajungă la provizii chiar înainte ca elicele aeronavei să se oprească, potrivit martorilor.
Sulawesi este una dintre cele cinci insule principale ale arhipelagului şi, ca şi celelalte, prezintă un ridicat risc seismic şi de tsunami.
UPDATE – 04.10.2018, ora 11:20 Bilanţul deceselor confirmate de autorităţi pe insula indoneziană Sulawesi în urma puternicului cutremur de săptămâna trecută şi a tsunamiului care i-a urmat a crescut la 1.424 de morţi, conform unui anunţ publicat joi de Agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor, citată de DPA.
Aproape 2.550 de persoane au suferit leziuni grave după producerea, vinerea trecută, a două seisme dintre care cel mai puternic a avut magnitudinea 7,5 şi a declanşat un tsunami, a precizat purtătorul de cuvânt al Agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho.
Autorităţile depun în continuare eforturi pentru a-i găsi şi ajuta pe supravieţuitori.
”Ne aşteptăm ca numărul (victimelor) să crească în continuare”, a declarat miercuri Nugroho.
Bilanţul anterior, comunicat miercuri, indica 1.407 morţi.
Trupurile a 1.411 de persoane care şi-au pierdut viaţa în urma dezastrelor au fost deja înhumate în gropi comune, în cimitirele publice, a indicat şeful comandamentului comun de răspuns la tsunami din provincia Sulawesi (Satgasgab), Tiopan Aritonang, citat joi de Xinhua. Acesta a precizat că înhumările au fost realizate în mod adecvat, după ce trupurile identificate au fost returnate familiilor şi îngropate în cimitirele preferate de acestea.
Cele mai multe victime s-au înregistrat în oraşul Palu, capitala provinciei centrale din Sulawesi.
Preşedintele indonezian Joko Widodo a autorizat luni primirea ajutoarelor internaţionale. Cel puţin 26 de ţări şi-au oferit ajutorul, potrivit oficialilor.
Indonezia este situată în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune cunoscută pentru cutremurele şi erupţiile vulcanice frecvente.
Câteva seisme care au avut loc în luna august au ucis peste 550 de persoane aflate pe insula turistică Lombok. Circa 230.000 de persoane din zeci de ţări şi-au pierdut viaţa după un seism cu magnitudinea de 9,1 produs la 26 decembrie 2004 în largul insulei Sumatra, urmat de un tsunami devastator.
UPDATE – ora 11:05 Bilanţul deceselor confirmate pe insula indoneziană Sulawesi în urma puternicului cutremur de săptămâna trecută şi a tsunamiului care i-a urmat a crescut la 1.407 morţi, a informat miercuri Agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor, citată de Reuters.
Peste 2.500 de persoane au suferit leziuni grave după producerea, vinerea trecută, a două seisme dintre care cel mai puternic a avut magnitudinea 7,5 şi a declanşat un tsunami, a precizat Agenţia.
Autorităţile depun în continuare eforturi pentru a-i găsi şi ajuta pe supravieţuitori.
”Ne aşteptăm ca numărul (victimelor) să crească în continuare”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho, citat de DPA.
Bilanţul anterior, comunicat marţi, indica 1.347 de morţi, cel puţin 113 persoane date dispărute şi peste 61.000 de sinistraţi.
Cele mai multe victime s-au înregistrat în oraşul Palu, capitala provinciei centrale din Sulawesi. Amploarea dezastrului nu a fost încă evaluată în alte zone afectate precum Donggala şi Sigi.
Preşedintele indonezian Joko Widodo a autorizat luni primirea ajutoarelor internaţionale. Cel puţin 26 de ţări şi-au oferit ajutorul, potrivit oficialilor.
Indonezia este situată în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune cunoscută pentru cutremurele şi erupţiile vulcanice frecvente.
O serie de seisme care au avut loc în luna august au ucis peste 550 de persoane aflate pe insula turistică Lombok.
Circa 230.000 de persoane din zeci de ţări şi-au pierdut viaţa după un seism cu magnitudinea de 9,1 produs la 26 decembrie 2004 în largul insulei Sumatra, urmat de un tsunami devastator. (Agerpres/FOTO evz.ro)
UPDATE- 03.10.2018, ora 07:31 Bilanţul victimelor celor două cutremure şi a tsunamiului care au lovit săptămâna trecută insula indoneziană Sulawesi a crescut la 1.347 de morţi, iar autorităţile depun în continuare eforturi pentru a-i ajuta pe supravieţuitori, informează marţi dpa.
Preşedintele Agenţiei naţionale pentru intervenţie în caz de dezastru, Willem Rampangilei, a confirmat bilanţul, adăugând că cel puţin alte 113 persoane sunt date dispărute după dezastrul produs vineri.
Circa 800 de persoane sunt spitalizate cu răni grave şi peste 61.000 au fost nevoie să-şi părăsească locuinţele, a precizat agenţia.
Cele mai multe victime s-au înregistrat în oraşul Palu, capitala provinciei centrale din Sulawesi. Amploarea dezastrului nu a fost încă evaluată în alte zone afectate precum Donggala şi Sigi.
Insula a fost lovită vineri de două seisme. Cel de-la doilea, cu o magnitudine de 7,4, a declanşat un tsunami.
Autorităţile estimează că bilanţul va creşte întrucât mulţi oamenii sunt încă îngropaţi sub dărâmături în două dintre cartierele din Palu.
Supravieţuitorii care nu au primit încă ajutor sunt din ce în ce mai nemulţumiţi.
În satele de coastă din Donggala, casele au fost distruse de seism şi tsunami. Sukri, un rezident din satul Wani II, spune că nu a venit niciun ajutor din exterior pentru comunitate.
‘Sper că cei din presă le pot transmite autorităţilor să vină în satul nostru’, a spus Sukri. ‘Nu avem nevoie doar să ne băgaţi în seamă”, a adăugat acesta, părând că abia îşi stăpâneşte nemulţumirea, potrivit dpa.
‘Noi toţi cei de aici avem nevoie de ajutor. Avem nevoie de alimente, de adăpost, de tratament pentru răniţi’, a mai spus acesta.
Purtătorul de cuvânt al agenţiei pentru intervenţii în caz de dezastru, Sutopo, a recunoscut că multe persoane rămase fără adăpost nu au primit asistenţa necesară.
‘Hrana este limitată, combustibilul este limitat, iar apa curată şi hainele sunt insuficiente’, a spus acesta, adăugând că s-au înregistrat situaţii în care locuitorii au atacat camioanele cu provizii destinate zonelor cel mai sever afectate. Poliţia a primit misiunea de a păzi transporturile cu alimente.
În Palu, s-au înregistrat mai multe jafuri. Cel puţin 45 de persoane au fost arestate pentru furt de televizoare, încălţăminte, un bancomat şi alte bunuri de la centrele de cumpărături din oraş, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei, Dedi Prasetyo.
Preşedintele indonezian Joko Widodo a autorizat luni primirea ajutoarelor internaţionale. Cel puţin 26 de ţări şi-au oferit ajutorul, potrivit oficialilor.
Indonezia este situată pe Inelul de Foc al Pacificului, o regiune cunoscută pentru cutremurele frecvente şi erupţiile vulcanice.
O serie de cutremure care au avut loc în august au ucis peste 550 de persoane aflate pe insula turistică Lombok.
Circa 230.000 de persoane din zeci de ţări şi-au pierdut viaţa după un seism cu magnitudinea de 9,1 produs la 26 decembrie 2004 în largul insulei Sumatra, urmat de un tsunami devastator.
UPDATE – ora 10:46 Bilanţul cutremurului şi valului tsunami care au lovit săptămâna trecută insula indoneziană Sulawesi a ajuns la 1.234 de morţi, faţă de 844 indicaţi anterior, anunţat marţi Agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor, citată de DPA şi AFP.
‘La ora 13:00 ultimul bilanţ disponibil este de 1.234 de morţi’, a declarat Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor în timpul unui briefing de presă.
Cel puţin 799 de persoane au fost rănite, iar alte 99 figurează ca dispărute, a adăugat Sutopo Nugroho, precizând totodată că peste 61.000 de persoane au fost strămutate.
Cele mai multe victime au fost înregistrate în localitatea Palu de pe coasta de vest a insulei Sulawesi, cu o populaţie de 350 000 de locuitori.
Cadavrele a zeci de tineri au fost recuperate dintre ruinele unei biserici distruse de o alunecare de teren pe insula indoneziană Sulawesi, unde se intensifică eforturile internaţionale pentru ajutarea celor circa 200.000 de victime ale cutremurului urmat de tsunami, a informat AFP.
Marţi, Crucea Roşie a anunţat că a făcut o descoperire macabră într-o biserică din centrul insulei: ‘În total, 34 de cadavre au fost descoperite de echipa de salvare’, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Crucii Roşii, Aulia Arriani.
Anterior, 86 de tineri care participau la o tabără de studiere a Bibliei în Centrul de Formare al Bisericii din Jonooge fuseseră daţi dispăruţi. Soarta celor ale căror cadavre nu au fost recuperate nu a fost precizată pe moment. (Agerpres/FOTO ebihoreanul.ro)
UPDATE – 02.10.2018, ora 10:30 În Indonezia numărul persoanelor ucise în urma cutremurului de pământ şi a tsunamiului provocat de acesta a crescut la peste 1.200, a anunţat agenţia indoneziană pentru dezastre.
Anterior, se confirmase moartea a 844 de oameni. Seismul, care a avut o magnitudine de 7,5 grade, s-a produs în largul insulei Sulawesi, generând un tsunami care a lovit oraşul de coastă Palu.(Rador/FOTO ebihoreanul.ro)
UPDATE – ora 12:38 Bilanţul cutremurului şi tsunami-ului produse vineri în insula indoneziană Sulawesi a ajuns la 844 de morţi, a anunţat luni Agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor, citată de DPA şi Reuters.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenţiei, Sutopo Nugroho, relatările potrivit cărora bilanţul ar fi ajuns la 1.203 de morţi nu sunt oficiale şi se bazează pe o estimare. ‘Cifrele pe care le avem sunt valabile pentru victimele care au fost identificate’, a precizat acesta.
Cel puţin 90 de persoane sunt date dispărute, iar 48.000 au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele, a adăugat oficialul citat.
Zeci de persoane au rămas prinse sub dărâmături după ce un mall şi mai multe hoteluri s-au prăbuşit în Palu, o aglomerare de 350.000 de locuitori situată pe coasta de vest a insulei Sulawesi, la 1.500 kilometri nord-est de Jakarta, şi alte câteva sute ar fi îngropate sub alunecările de teren care au înghiţit satele din zonă.
Autorităţile şi organizaţiile non-guvernamentale şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la situaţia regiunii Donggala, la nord de Palu, cu o populaţie de 300.000 de persoane, aflată în apropierea epicentrului cutremurului.
Cu o magnitudine de 7,5, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), cutremurul care s-a produs vineri în Sulawesi, cu puţin înainte de ora 11:00 GMT, a fost mai puternic în comparaţie cu seria de cutremure care au lovit Indonezia în august şi care au lăsat în urmă peste 500 de morţi şi aproximativ 1.500 de răniţi pe insula Lombok, în vecinătatea micii insule turistice Bali.
Indonezia, un arhipelag alcătuit din 17.000 de insule, s-a format la convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiatică) şi se află în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune marcată de o puternică activitate seismică.(Agerpres/FOTO ebihoreanul.ro)
Bilanţul cutremurului urmat de tsunami, fenomene produse vineri în insula indoneziană Sulawesi, a ajuns la 832 de morţi, a anunţat duminică Agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor care a adăugat că suprafaţa afectată ar fi mai mare decât cea estimată iniţial, relatează Reuters.
Numeroase persoane au rămas prinse sub dărâmături după ce mai multe clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurului de vineri, cu magnitudinea de 7,5, care a declanşat valuri tsunami de până la şase metri, a indicat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho.
Cel mai recent bilanţ, furnizat de responsabilul agenţiei, citat de Antara, indica 420 de morţi.
Majoritatea victimelor au fost identificate în Palu, o aglomerare de 350.000 de locuitori situată pe coasta de vest a Sulawesi. Autorităţile şi organizaţiile non-guvernamentale şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la situaţia regiunii Donggala, situată spre nord, afectată la rândul său de fenomenele naturale.
Spitalele, dintre care unele au fost distruse, se luptă să facă faţă afluxului de victime, iar numeroşi răniţi primesc îngrijiri medicale sub cerul liber.
Vicepreşedintele indonezian, Jusuf Kalla, a declarat că bilanţul victimelor ar putea ajunge la ”una sau mai multe mii”, afirmaţii bazate pe dezastrele anterioare.
Echipele de salvatori purtând costume portocalii căutau printre ruinele unui hotel în care s-ar fi putut afla până la 150 de persoane, şi ale unui centru comercial prăbuşit. ‘Noaptea trecută, am reuşit să scoatem din hotelul Roa-Roa o femeie care trăia’, a indicat pentru AFP Muhammad Syaugi, şeful serviciilor de intervenţii de urgenţă. ‘Am auzit chiar şi oameni care strigau după ajutor’.
Agenţia pentru gestionarea dezastrelor s-a arătat îngrijorată şi pentru situaţia a câteva sute de persoane care lucrau la pregătirea unui festival pe o plajă din Palu, cu puţin timp înainte de tsunami.
Preşedintele Indoneziei, Joko Widodo, sosit la faţa locului, a anunţat că armata va interveni pentru a ajuta la eforturile de căutare a supravieţuitorilor. Avioanele încărcate cu echipament şi alimente au reuşit să aterizeze în Palu, multe piste ale aeroportului din localitate fiind inutilizabile.
În Palu, caroserii de maşini, clădiri reduse la grămezi de resturi şi copaci doborâţi pe liniile înaltă tensiune rupte stau mărturie ale violenţei şi şocului produse de puternicul impact al seismului resimţit chiar şi la câteva sute de kilometri de epicentru şi ale valului de 1,5 metri care s-a abătut asupra coastei.
Înspăimântaţi de replicile cutremurului, numeroşi locuitori din Palu au dormit în adăposturi improvizate din bambus sau pe terenuri de fotbal.
Multe persoane au aşteptat la cozi lungi pentru a se aproviziona cu apă potabilă şi cu alimente.
Cu o magnitudine de 7,5 potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), cutremurul care s-a produs vineri în Sulawesi, cu puţin înainte de ora 11:00 GMT, a fost mai puternic în comparaţie cu seria de cutremure care au lovit Indonezia în august şi care au lăsat în urmă peste 500 de morţi şi aproximativ 1.500 de răniţi pe insula Lombok, în vecinătatea Bali.
BMKG, Agenţia de meteorologie şi geofizică din Indonezia, a emis o alertă de tsunami după seismul de vineri, însă aceasta a fost anulată după 34 de minute. Agenţia a fost aspru criticată sâmbătă pentru faptul că nu a informat populaţia că un tsunami a lovit Palu, deşi reprezentanţii ei au spus că valurile înalte s-au năpustit asupra acestui oraş în intervalul în care alerta era încă în vigoare.
Indonezia, un arhipelag alcătuit din 17.000 de insule, s-a format la convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiatică) şi se află în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune marcată de o puternică activitate seismică.
Pe 26 decembrie 2004, Indonezia a fost lovită de o serie de seisme devastatoare, inclusiv de un cutremur cu magnitudinea 9,1, produs pe insula Sumatra. Acel seism a provocat un tsunami puternic, care a ucis 220.000 de persoane în regiune, din care 168.000 în Indonezia.
În 2006, aproape 6.000 de persoane au murit în urma unui violent seism care a lovit insula Java. Acel cutremur, ce a avut magnitudinea de 6,3 potrivit USGS, s-a produs într-o zonă populată la sud de marele oraş universitar Yogyakarta. Catastrofa a făcut aproximativ 38.000 de răniţi. (Agerpres/FOTO ebihoreanul.ro)