Întrevederea lui Călin Popescu-Tăriceanu cu un grup de înalți reprezentanți ai Adunării Parlamentare Paritare Africa, Caraibi, Pacific – Uniunea Europeană
Publicat de nicolaetomescu, 15 martie 2019, 11:52
Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere protocolară, joi, 14 martie a.c., cu un grup de înalți reprezentanți ai Adunării Parlamentare Paritare Africa Caraibi Pacific – Uniunea Europeană (ACP-UE), a cărei a 37-a sesiune are loc la București în perioada 13-20 martie a.c., la invitația Senatului României, sub egida dimensiunii parlamentare a președinției române a Consiliului UE.
La întrevedere au participat Joseph Owona Kono, deputat în Parlamentul Republicii Camerun, președintele Adunării Parlamentare ACP și co-președintele Adunării Parlamentare ACP-UE, Lucie Milebou-Aubusson Mboussou, președintele Senatului Republicii Gabon, Chafo Tagesse, președintele Camerei Reprezentanților Poporului din Republica Federală Democratică Etiopia, Sir Louis Straker, viceprim-ministru și ministru de externe și al comerțului din Saint Vincent și Grenadine și Michael Peyrefitte, procurorul general și ministrul afacerilor juridice din Belize.
Călin Popescu-Tăriceanu a exprimat satisfacția pentru oportunitatea oferită de exercitarea de către România a președinției rotative a Consiliului UE pentru a găzdui un eveniment inter-regional de calibrul Adunării Parlamentare Paritare ACP-UE, având astfel un prilej special de a demonstra disponibilitatea și capacitatea de a contribui activ, prin mijloacele diplomației parlamentare, la consolidarea relațiilor UE cu statele din Africa, Pacific și Caraibi. Domnia sa a trecut succint în revistă relațiile de cooperare între România și statele africane, evidențiind contribuția universităților românești în formarea de specialiști în diferite industrii care au sprijinit dezvoltarea țărilor independente de pe continent în cursul procesului de emancipare post-colonială. De asemenea, înaltul demnitar român a subliniat importanța acordată de România relațiilor cu CARICOM (Comunitatea și Piața Unică a Statelor Caraibiene – Comunitatea Caraibiană), menționând realizarea primelor trei proiecte de asistență tehnică dedicate de către România regiunii Caraibilor în 2018, prin intermediul RoAid.
Interlocutorii au discutat, de asemenea, despre stadiul actual si perspectivele dinamizării cooperării în plan multilateral, rolul diplomației multilaterale si importanta dialogului parlamentar pentru promovarea multilateralismului, în contextul priorității pe care președinția română a Consiliului UE o acordă consolidării sistemului multilateral, respectării dreptului internațional și dinamizării cooperării dintre UE și ACP.
*
Adunarea Parlamentară Paritară Africa, Caraibi, Pacific – Uniunea Europeană a luat ființă din dorința comună de a-i reuni pe reprezentanții aleși ai Comunității Europene – membrii Parlamentului European – și reprezentanții aleși ai statelor din Africa, Caraibi și Pacific („țările ACP”) care au semnat Acordul de la Cotonou, aceasta fiind singura instituție de acest gen pe plan mondial.
Este singurul for parlamentar internațional în care reprezentanții diferitelor țări se întrunesc cu regularitate pentru a promova interdependența între Nord și Sud. După intrarea în vigoare a Tratatului privind Uniunea Europeană și după extinderea UE, a dobândit o importanță sporită. Un capitol important al activității Adunării Parlamentare Paritare este promovarea drepturilor omului și valorile partajate ale umanității, activitate care a generat responsabilități comune asumate în cadrul conferințelor ONU.
Reprezentanții celor 78 de state care în conformitate cu Acordul de la Cotonou trebuie să fie membri ai parlamentelor naționale, se reunesc cu 78 de omologi din Parlamentul European în sesiuni plenare pe durata unei săptămâni, de două ori pe an. Adunarea Parlamentară Paritară se întrunește, alternativ, într-o țară ACP și într-o țară din UE.
Cei doi co-președinți și 24 de vicepreședinți (12 din ACP și 12 europarlamentari) sunt aleși de delegații ACP-UE. Co-președintele ACP este Joseph Owona Kono, deputat în Parlamentul Republicii Camerun, european și co-președintele european este Louis Michel, europarlamentar belgian (2009- prezent), fost ministru de externe al Belgiei (1999-2004), fost comisar european pentru cercetare (2004) și fost comisar european pentru dezvoltare și ajutor umanitar (2004-2009).