Inundaţii în Spania/Proteste faţă de răspunsul autorităţilor la inundaţii perturbă vizita regelui; bilanţul creşte la 217 morţi
4 noiembrie 2024, 05:13 / actualizat: 4 noiembrie 2024, 6:38
UPDATE, 4 nov, ora 6:00 – Sute de locuitori ai unei suburbii din Valencia, grav afectată de inundaţiile mortale recente, au protestat duminică în timpul unei vizite a regelui Felipe al VI-lea al Spaniei şi a premierului Pedro Sanchez, unii dintre cei prezenţi aruncând cu noroi în oficialităţi, transmite Reuters.
Scandând ‘Criminalilor, criminalilor!’, cei prezenţi şi-au exprimat furia reprimată faţă de alertele emise asupra pericolelor furtunii de marţi, considerate de locuitori tardive, dar şi faţă de reacţia ulterioară a serviciilor de urgenţă, după ce dezastrul a lovit.
‘Se ştia şi nimeni n-a făcut nimic pentru a se evita asta’, i-a spus un tânăr regelui, care a insistat să rămână pentru a discuta cu oamenii în ciuda protestelor, în timp ce prim-ministrul s-a retras.
La un moment dat, în timpul vizitei în suburbia calamitată Paiporta, regele Felipe l-a susţinut pe un bărbat care a plâns pe umărul lui.
Guvernul central a declarat că emiterea alertelor către populaţie este responsabilitatea autorităţilor regionale. Autorităţile din Valencia au declarat că au acţionat cât de bine au putut pe baza informaţiilor pe care le-au avut la dispoziţie.
Sanchez a declarat sâmbătă că orice posibilă neglijenţă va fi investigată ulterior.
Bilanţul celor mai grave inundaţii din istoria modernă a ţării a crescut duminică la 217 de morţi – aproape toate decesele au fost înregistrate în regiunea Valencia, cu peste 60 dintre acestea numai în Paiporta. Agerpres
UPDATE, 3 nov 2024, ora 10:20 – Regele Spaniei, Felipe al VI-lea şi prim-ministrul Pedro Sanchez vizitează duminică sud-estul ţării, unde inundaţii de o violenţă fără precedent au lăsat în urmă cel puţin 214 de morţi, cel mai grav dezastru natural din istoria spaniolă recentă, conform guvernului, relatează duminică agenţiile AFP şi Reuters.
Sâmbătă, premierul Sanchez a anunţat că executivul său va trimite încă 5.000 de militari pentru a ajuta victimele şi a participa la căutarea persoanelor dispărute, numărul efectivelor implicate în operaţiunile de salvare ajungând astfel la 7.500, ‘cea mai mare desfăşurare de forţe armate din Spania pe timp de pace’, potrivit spuselor sale.
La aceşti militari se vor adăuga 5.000 de poliţişti şi personal din Garda Civilă care vor suplimenta numărul celor 5.000 de colegi ai lor aflaţi deja la faţa locului, potrivit premierului, întăririle fiind aşteptate cu nerăbdare în unele localităţi care se confruntă cu o situaţie haotică.
Autorităţile regionale din Valencia au anunţat sâmbătă noapte că numărul total al victimelor din regiune era de 211, la care se adaugă două persoane decedate în Castilla La Mancha şi una în Andaluzia, potrivit Reuters. AFP a anunţat 213 victime, citând un bilanţ provizoriu emis sâmbătă seară de autorităţi.
Ploile diluviene au căzut în sud-estul ţării în noaptea de marţi spre miercuri. Conform agenţiei spaniole de meteorologie (Aemet), în unele localităţi, în doar câteva ore a căzut o cantitate de precipitaţii echivalentă ‘ploii dintr-un an’.
Acest potop – asociat cu un fenomen cunoscut sub denumirea populară de ‘gota fria’ (‘picătură rece’), o depresiune izolată la mare altitudine (depresión aislada en niveles altos – DANA), destul de comun în această perioadă a anului pe coasta mediteraneană spaniolă, probabil agravat de încălzirea globală, potrivit oamenilor de ştiinţă – a provocat ieşirea din matcă a mai multor râuri şi a condus la formarea bruscă a unor imenşi torenţi de noroi.
– Căutări în epavele maşinilor –
Acesta este ‘cel mai mare dezastru natural din istoria recentă a ţării noastre’, a declarat premierul Sanchez. Regele Felipe al VI-lea şi regina Letizia, alături de Pedro Sanchez, efectuează duminică o vizită în regiunile afectate.
Potrivit guvernului, în portul Valencia este aşteptată o navă amfibie a marinei spaniole, care are la bord blocuri operatoare şi transportă elicoptere şi vehicule.
Autorităţile preconizează că bilanţul victimelor va creşte în timp ce epavele maşinilor îngrămădite în tuneluri şi parcări subterane din zonele cele mai afectate sunt examinate metodic.
În condiţiile în care şansele de a găsi supravieţuitori se diminuează, prioritatea soldaţilor şi poliţiştilor rămâne, potrivit executivului, căutarea celor dispăruţi, dar şi eliberarea căilor de acces pentru livrarea de ajutoare şi restabilirea serviciilor esenţiale.
Potrivit autorităţilor, peste 2.000 de maşini şi camioane avariate au fost deja îndepărtate. Electricitatea a fost restabilită pentru 94% dintre locuitorii afectaţi de pene de curent, iar telecomunicaţiile sunt refăcute treptat.
– ‘N-a mai rămas nimic’ –
În suburbiile oraşului Valencia, operaţiunile de căutare şi de curăţenie au continuat sâmbătă, într-o atmosferă apăsătoare.
‘N-a mai rămas nimic’, a declarat pentru AFP Mario Silvestre, un locuitor din Chiva ‘resemnat’ la vederea pagubelor.
În comuna sa, unde locuiesc circa 17.000 de locuitori, nu sunt militari, ci numeroşi membri din Garda Civilă responsabili cu patrularea străzilor unde numeroase case au fost distruse. ‘Politicienii promit multe, dar ajutorul vine când vine’, a spus octogenarul.
Sâmbătă seara, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele conservator al regiunii Valencia, Carlos Mazon, a anunţat asistenţă financiară şi a promis restabilirea ordinii, în timp ce în mai multe magazine au fost semnalate jafuri, ducând la arestarea a 82 de persoane.
‘Sunt oameni care, poate, s-au simţit singuri, neajutoraţi, neprotejaţi şi înţeleg asta’, a recunoscut alesul. Dar ‘vreau să transmit un mesaj clar, vom ajuta toate gospodăriile’ care au nevoie, a continuat el. ‘Ne confruntăm cu provocarea vieţii noastre şi vom găsi soluţiile’, a dat asigurări Mazon.
Guvernul regional din Valencia, şi în special Carlos Mazon, fac subiectul criticilor fiind acuzaţi că au trimis un SMS de alertă rezidenţilor marţi seară, cu toate că serviciile meteorologice plasaseră regiunea sub ‘cod roşu’ în cursul dimineaţii.
Mazon a respins criticile, declarând că a respectat protocolul în vigoare şi a evidenţiat sâmbătă ‘spiritul de solidaritate al populaţiei’ din regiunea sa în faţa adversităţii. AGERPRES
Bilanţul furtunii din estul Spaniei a crescut la 205 morţi, dintre care 202 în regiunea Valencia, a anunţat vineri Centrul pentru Situaţii de Urgenţă al Generalitat Valenciana (guvernul regional), transmite agenţia EFE.
Tragedia reprezintă cel mai grav dezastru asociat inundaţiilor din istoria modernă a Spaniei. Bilanţul victimelor este în prezent cel mai mare înregistrat într-o singură ţară din Europa de la inundaţiile din România, care au ucis 209 persoane în 1970, notează Reuters.
În Valencia, regiunea estică cea mai afectată de dezastru, 500 de soldaţi au fost desfăşuraţi pentru a căuta persoanele încă date dispărute şi pentru a ajuta supravieţuitorii furtunii.
A fost emisă o nouă alertă meteorologică, valabilă pentru Huelva, în sud-vestul Spaniei.
Bilanţul victimelor va continua probabil să crească, zeci de persoane nefiind încă găsite, a declarat joi seara, într-o conferinţă de presă, Angel Victor Torres, ministrul responsabil cu cooperarea cu regiunile Spaniei.
Aproximativ 75.000 de locuinţe sunt private în continuare de electricitate, iar pompierii au scos combustibil din maşinile abandonate în timpul inundaţiilor pentru a alimenta generatoarele şi a restabili alimentarea cu energie electrică.
‘Mergem din maşină în maşină, căutând orice (sursă de) benzină pe care o putem găsi’, a declarat un pompier care s-a deplasat la Valencia din regiunea sudică Andaluzia pentru a ajuta la eforturile de salvare.
În doar opt ore a plouat cât într-un an, în noaptea de marţi spre miercuri, apa distrugând drumuri, căi ferate şi poduri după ce râurile au ieşit din matcă.
Mii de hectare de terenuri agricole au fost, de asemenea, distruse de inundaţii în regiune, care produce aproape două treimi din citricele din Spania – primul exportator mondial de portocale.
În Alfafar, o suburbie din afara oraşului Valencia, al treilea oraş ca mărime din Spania, echipele de salvatori au fost nevoite să meargă pe maşinile şi rulotele îngrămădite pe străzile înguste, în timp ce locuitorii trăgeau după ei, prin noroi, cărucioare de cumpărături, trecând pe lângă o barcă adusă de ape la un colţ de stradă.
‘Totul este distrus, magazine, supermarketuri, şcoli, maşini’, a declarat Patricia Villar, o locuitoare din zonă.
Voluntari înarmaţi cu mături, mopuri, lopeţi şi găleţi au pornit în întreaga regiune pentru a ajuta la curăţarea cartierelor acoperite de noroi şi resturi. Alţii, cu sacoşe de cumpărături, căutau alimente şi apă.
Pe măsură ce numărul morţilor a crescut a fost înfiinţată o morgă temporară la centrul de convenţii Feria Valencia de la periferia oraşului, au anunţat serviciile de urgenţă, iar primele cadavre au început să fie aduse vineri dimineaţă.
Bilanţul deceselor a stârnit furie, dar şi durere în Spania, unele persoane acuzând autorităţile că nu au fost suficient de bine pregătite şi că nu au avertizat populaţia suficient de repede cu privire la pericolele reprezentate de furtună.
Un locuitor din Valencia, Hector Bolivar, în vârstă de 65 de ani, se întreba de ce a fost trimisă o alertă prin SMS abia la ora 20:00, în condiţiile în care ploaia torenţială începuse cu câteva ore mai devreme.
O altă locuitoare din zonă, Carmen Molina, de 55 de ani, a declarat în timp ce lacrimile îi curgeau pe obraji: ‘Pot să fiu recunoscătoare pentru că sunt în viaţă, dar asta nu înlătură responsabilitatea acelor oameni care pentru a obţine voturi ne spun că vor fi alături de noi, pentru că adevărul e că nu sunt’.
Carlos Mazon, preşedintele guvernului regional din Valencia, a declarat că au fost respectate toate protocoalele pentru gestionarea dezastrelor şi că autorităţile au început să avertizeze populaţia de duminică.
(AGERPRES/FOTO radioiasi.ro)