Iohannis, la Bruxelles: Mă aştept la negocieri destul de complicate; România are o şansă mare să obţină o finanţare consistentă
Publicat de Andreea Drilea, 17 iulie 2020, 11:27
UPDATE ora 11:30 – Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România are o şansă mare să obţină o finanţare consistentă pentru următorii ani din partea Uniunii Europene.
‘În total, se negociază sume foarte mari astăzi, poate şi mâine (n.r. – sâmbătă), aici, la Consiliul European. Eu sunt foarte hotărât să mă bat pentru interesul României în aşa fel încât să obţinem un rezultat consistent. Întreaga echipă care mă însoţeşte şi întreaga echipă şi de la Reprezentanţă şi cei din ministere au pregătit materiale suficiente. Sunt relativ optimist că în final pentru România sumele vor fi rezonabile, vor fi consistente, dar dacă m-aţi întreba dacă vom finaliza discuţiile astăzi şi mâine, cred că nimeni nu poate să răspundă. Este un scenariu optimist să finalizăm negocierile astăzi şi mâine. În Consiliu, părerile sunt încă împărţite. Se ştie că nu toată lumea este încă convinsă că propunerea care este pe masă e cea mai bună. Mă aştept la negocieri destul de complicate. Este chiar posibil să trebuiască după un timp să revenim să finalizăm aceste negocieri. Important este de ştiut: sunt bani mulţi pe care îi discutăm şi pentru România este o şansă mare să obţinem o finanţare consistentă pentru următorii ani cu care vom reuşi cu siguranţă să rezolvăm foarte multe din problemele de la noi de acasă’, a spus şeful statului, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European care se desfăşoară la Bruxelles.
Şeful statului a vorbit de aşteptările privind negocierile pe pachetul destinat revigorării economice.
‘Este un pachet pe care contăm, sunt bani pe care îi vom folosi pentru revigorarea economică, pentru refacerea economiei după criza cauzată de COVID-19. Noi dorim să obţinem sume consistente. Aici avem, pe de o parte, bani care se dau sub formă de împrumuturi, o parte, sperăm şi mai mare, vor fi bani care nu trebuie returnaţi, sunt aşa numite granturi, bani pe care îi vom folosi pentru revigorarea economică şi pentru firme şi pentru modernizări, pentru digitalizare. De asemenea, sperăm pentru modernizarea întregului sistem educaţional, pentru fondul social şi multe altele’, a punctat Iohannis.
În contextul negocierilor pe bugetul multianual UE, Iohannis a subliniat importanţa fondurilor de coeziune şi a celor cuprinse în Politica Agricolă Comună, pentru ţara noastră.
‘Pentru România sunt două chestiuni foarte importante – noi ţinem neapărat să avem o sumă suficient de mare pe Coeziune şi o sumă suficient de mare pe Politică Agricolă. Noi avem nevoie de aceşti bani, avem planuri mari, avem nevoie de bani europeni pentru spitale, pentru şcoli, pentru autostrăzi, pentru căi ferate şi multe alte programe care pot fi acoperite din aceste sume. Evident, pentru agricultură dorim să folosim sume cât se poate de consistente, pentru a moderniza agricultura şi pentru a obţine rezultate bune’, a afirmat Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis va participa, vineri şi sâmbătă, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles.
Reuniunea va fi dedicată negocierii bugetului multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027 şi Planului european pentru relansare economică.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis va susţine principalele obiective pe care România le are în cadrul acestui proces de negociere, acţionând, în acelaşi timp, pentru ajungerea cât mai curând posibil la un acord final.
Referitor la viitorul buget al Uniunii, şeful statului va reafirma obiectivul major al României, şi anume obţinerea unor alocări cât mai importante pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, în măsură să asigure îndeplinirea principalelor obiective de dezvoltare a ţării.
Preşedintele Klaus Iohannis va pleda în ceea ce priveşte Politica de Coeziune pentru alocări adecvate, în special pentru regiunile mai puţin dezvoltate ale Uniunii Europene, precum şi pentru o flexibilitate sporită în absorbţia sumelor alocate acestei politici.
Referitor la Politica Agricolă Comună, şeful statului va susţine continuarea procesului de convergenţă externă a plăţilor directe, astfel încât sumele acordate fermierilor români din bugetul Uniunii să fie cât mai apropiate de cele din statele Europei de Vest.
Totodată, Iohannis va pleda pentru alocări suplimentare pentru dezvoltarea rurală, având în vedere că zonele rurale necesită investiţii sporite pe termen lung.
În ceea ce priveşte posibila introducere a unor resurse proprii noi pentru finanţarea bugetului Uniunii, şeful statului va reitera faptul că România este în favoarea oricăror resurse care pot genera venituri suplimentare la bugetul UE, cu condiţia existenţei unui mecanism clar pentru a se evita impactul excesiv asupra contribuţiilor naţionale.
Preşedintele Iohannis va susţine cu privire la Planul de redresare economică opţiunea unei ponderi mai mari a componentei de granturi comparativ cu cea de împrumuturi în totalul sumelor alocate, pentru a se putea asigura resursele financiare necesare pentru procesul de redresare economică în întreaga Uniune.
Şeful statului se va pronunţa şi pentru o perioadă cât mai lungă în ceea ce priveşte implementarea noului instrument de redresare economică, astfel încât sumele alocate statelor membre să poată fi absorbite integral şi eficient.
‘Preşedintele României va susţine asigurarea unei perioade de rambursare adecvate pentru fondurile alocate pentru redresarea economică, pentru a permite punerea în aplicare a angajamentelor pe termen mediu şi lung asumate la nivelul Uniunii Europene şi evitând, totodată, presiuni suplimentare asupra bugetelor naţionale’, mai arată Administraţia Prezidenţială.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)