ITALIA: Certificatul sanitar COVID-19 devine obligatoriu la locul de muncă
Publicat de gabrielarotaru, 15 octombrie 2021, 08:04
În Italia au loc proteste în primele ore de la impunerea paşaportului de vaccinare la locul de muncă.
Majoritatea populaţiei susţine obligativitatea aşa-numitul permis verde, pe fodul unei rate de vaccinare de peste 80%, dar angajaţii din porturi sau transporturi rutiere ameninţă cu blocarea activităţii şi a căilor de acces. Sunt două sectoare în care numărul vaccinaţilor este redus, iar cei fără paşaport riscă amenzi de până la 1500 de euro şi suspendarea fără salariu.
Prima zi cu obligaţia prezentării certificatului digital COVID la locurile de muncă a început încă de la 5:00 dimineaţa, cu un protest în portul din Trieste, urmând ca pe parcursul zilei să se organizeze demonstraţii şi pe autostrăzile din Peninsulă.
La Milano, unde numeroşi angajaţi din transporturile publice nu s-au vaccinat, ar putea fi astăzi o zi neagră pentru călătorii care trebuie să se deplaseze cu autobuze, trenuri sau metrou. Potrivit organizaţiilor Coms Transporto, Coms Comercio, în Italia, numai 2,5 milioane de lucrători, majoritatea din sistemul privat, nu au aderat încă la campania de vaccinare. Cei mai mulţi sunt angajaţii firmelor navale, 40%, urmaţi de transportatorii rutieri, 30%. Există însă şi menajere, infermiere sau bone care au rămas deja fără loc de muncă deoarece nu vor să se vaccineze, aşa cum este şi Maria Negulici Turcu, originară din Suceava, de 21 de ani la Roma:
Maria Negulici Turcu: Din cauză că am refuzat să fac vaccinul, patronii mei m-au dat afară. Cred că e mai bine să plec în România decât să stau aici, să nu beneficiez de nimic. Din două în două zile nu vreau să fac testul, nu îmi convine. 30 de euro la săptămână, deci 120 de euro pe lună.
De la mijlocul lunii septembrie, când Guvernul de la Roma a decis introducerea obligatorie a certificatului digital la locurile de muncă, primele doze de vaccin au crescut cu 46%, în vreme ce media testelor de diagnosticare a coronavirusului este cuprinsă între 250.000 şi 300.000 pe zi. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)