Italia, nemulţumită de procesul de selectare a procurorului general UE, în care Kovesi este favorită de PE
Publicat de , 13 martie 2019, 08:22
Italia a contestat procedura de selecţie a viitorului procuror general al Parchetului European, considerând că aceasta este netransparentă.
Ministrul de justiţie, Alfonso Bonafede, a contestat la Bruxelles procedura de selecţie a procurorului şef european, nemulţumit fiind de faptul că niciunul din cei patru candidaţi italieni nu a fost ales, deoarece s-a optat pentru o listă scurtă de trei nume.
‘Mi-am exprimat deja public toate perplexităţile mele şi ţara noastră a cerut explicaţii la toate sediile oficiale’, a comentat ministrul Bonafede, amintind că, de exemplu, magistratura italiană are în lupta contra terorismului o competenţă la nivel înalt. ‘Procurorul public european reprezintă o oportunitate fundamentală pentru dezvoltarea cooperării judiciare la nivel european, dar dorim să fie respectate toate procedurile şi normele care duc la identificarea numelor care ocupă roluri importante şi, în acest sens, am solicitat o mai mare transparenţă şi vom continua să facem aceasta, pentru ca procuratura europeană să fie un pas înainte, nu unul înapoi. Am fi preferat să existe o listă mai mare şi o mai mare transparenţă în selecţie’, a mai declarat ministrul justiţiei Alfonso Bonafede
Parlamentul European o susţine pentru această funcţie pe fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, iar Consiliul Uniunii Europene pe Jean-François Bohnert, candidatul Franţei.
Viitorul procuror european va fi stabilit în urma unor negocieri între Parlament şi Consiliu.
Parchetul European, care ar urma să fie operaţional în 2020, va fi un birou însărcinat cu investigarea şi aducerea în faţa justiţiei a celor care fraudează bugetul Uniunii Europene.
(Rador/FOTO monitoruljustitiei.ro)