Kosovo: Un nou protest cu gaze lacrimogene în parlament, pentru a denunţa un acord cu Serbia
Publicat de Andreea Drilea, 15 octombrie 2015, 13:08 / actualizat: 15 octombrie 2015, 14:12
Deputaţi de opoziţie, care sunt împotriva oricărei normalizări a relaţiilor cu Serbia, au lansat joi gaze lacrimogene în parlamentul kosovar, pentru a doua oară într-o săptămână, pentru a împiedica deschiderea unei sesiuni a legislativului, relatează AFP şi Reuters.
Opoziţia a anunţat că va împiedica funcţionarea parlamentului până la abandonarea unui acord încheiat în 2013 şi care vizează normalizarea relaţiilor între Kosovo şi Serbia, dar şi a unei înţelegeri care prevede demarcarea graniţei cu Muntenegru.
Înţelegerea cu Serbia acordă zonelor cu etnici sârbi din Kosovo puteri locale mai mari şi posibilitatea de a primit finanţare din partea Belgradului.
Imediat după incident, preşedintele parlamentului, Kadri Veseli, a făcut apel la aleşi să părăsească sala plină de fum şi a convocat o reuniune de urgenţă a conducerii parlamentului şi a şefilor grupurilor parlamentare.
O sută de simpatizanţi ai mişcării Vetevendosje (Autodeterminare), principala formaţiune de opoziţie kosovară, reuniţi în faţa clădirii parlamentului i-au aplaudat pe deputaţii care părăseau incinta.
Opoziţia, şi în principal Vetevendosje, este ostilă dialogului desfăşurat sub egida Uniunii Europene cu Serbia, susţinând că acesta compromite independenţa proclamată unilateral în 2008 de fosta provincie sârbă.
Joia trecută, două deputate kosovare au leşinat după ce aleşi ai opoziţiei au lansat pentru prima dată gaze lacrimogene în parlament.
Guvernul kosovar a denunţat ‘comportamentul violent’ şi contrar regulilor democratice al deputaţilor opoziţiei, iar Washingtonul şi Londra au condamnat ferm respectivul incident.
La 22 septembrie, opoziţia a aruncat cu ouă înspre premierul Isa Mustafa, împiedicându-l să susţină un discurs privind dialogul cu Serbia menit a normaliza relaţiile între cei doi foşti inamici.
Serbia, care nu a recunoscut independenţa Kosovo, o consideră în continuare una dintre provinciile sale.
În 2013, Priştina şi Belgradul au semnat un acord de normalizare sub egida UE, care a deschis calea, un an mai târziu, pentru decizia de a începere a discuţiilor pentru aderarea Serbiei la UE.
În pofida progreselor înregistrate, Serbia şi Kosovo întreţin relaţii dificile după conflictul armat din 1998-1999 între forţele Belgradului şi gherila separatistă din Kosovo, determinând NATO să intervină în primăvara lui 1999.
(Agerpres/FOTO bbc.com)