La Bruxelles s-a încheiat Consiliul Uniunii Europene
Publicat de Andreea Drilea, 15 decembrie 2023, 19:09
La Bruxelles s-a încheiat Consiliul Uniunii Europene, ultimul gestionat de preşedinţia spaniolă.
Şefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a spus că invitarea Ucrainei şi a Republicii Moldova, precum şi deciziile în privinţa Bosniei şi a Georgiei au făcut din acest summit un punct de reper în istoria recentă a Uniunii Europene.
Ursula von der Leyen a făcut, astăzi, şi un bilanţ al dosarelor negociate şi finalizate în timpul preşedinţiei spaniole a Consiliului.
Bogdan Isopescu relatează:
Decizia de lărgire a Uniunii Europene cu cele patru state cap de listă este cel mai important dosar finalizat de liderii europeni şi de cele trei instituţii europene fundamentale. Dincolo de acestea, bilanţul succeselor din ultimele şase luni vizează actul pentru inteligenţa artificială, legea pentru materialele critice, pactul pentru migraţie – cel care aşteaptă acordul până la sfârşitul anului, dar şi legea industriei fără emisie, dosar care însă trebuie finalizat de preşedinţia următoare, cea a Belgiei. Decizia de ieri pentru Ucraina este văzută ca o promisiune şi o obligaţie strategică ce a fost onorată.
Ursula von der Leyen: Este o investiţie în stabilitate, în securitate, dar şi în prosperitatea continentului, însă, dincolo de toate acestea, este o investiţie în democraţiile europene care rămân unite.
Revizuirea bugetului multianual este un minus al Consiliului, în condiţiile în care Ungaria s-a opus adoptării, forţând o discuţie pentru ianuarie, în ciuda acordului tuturor celorlalte 26 de state membre. Cât despre situaţia din Gaza, preşedintele Comisiei condamnă continuarea ostilităţilor de ambele părţi şi înmulţirea victimelor în rândul civililor palestinieni, atât în Gaza, cât şi în Cisiordania. Ea anunţă încă cinci zboruri cu ajutoare umanitare.
Ursula von der Leyen: Până acum, Uniunea Europeană a livrat 28 de zboruri umanitare care au dus 1.200 de tone de ajutoare către Gaza şi plănuim încă cinci zboruri până la sfârşitul anului.
Pe fond, liderii europeni spun că pacea nu va fi atinsă până când nu va fi instituită soluţia celor două state, Israel şi Palestina. Iar până să ajungă acolo, Uniunea Europeană cere ca palestinienii să nu fie forţaţi să-şi părăsească teritoriile şi respinge ideea unei prezenţe militare israeliene pentru securitate în Gaza.
(RADOR/FOTO – imagine ilustrativă)