La Chişinău se deşfăşoară Forumul economic moldo-rus
Publicat de gabrielarotaru, 22 septembrie 2018, 07:37
La Chişinău se deşfăşoară un Forum economic moldo-rus la care participă, potrivit organizatorilor, peste 500 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din cele două ţări. Relaţiile comerciale cu Rusia au scăzut în ultimii ani pentru Republica Moldova. Această ţară a ajuns pe locul patru ca destinaţie a exporturilor moldoveneşti, fiind depăşită de trei state membre ale Uniunii Europene şi, în primul rând, de România.
Forumul economic este organizat de mai multe companii şi instituţii din Federaţia Rusă.
Potrivit organizatorilor, la acesta participă aproximativ 200 de oameni de afaceri din Rusia şi peste 350 din Republica Moldova.
Reuniunea îşi pune drept scop să devină o platformă de discuţii privind dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice cu Federaţia Rusă, care au scăzut semnificativ în ultimii ani. Astfel, Rusia, din principala destinaţie a exporturilor moldoveneşti care deţinea o pondere de aproape 60% până la sfârşitul anilor ’90 a ajuns pe locul patru, după România, Germania şi Italia. Exporturile, în Federaţia Rusă, au scăzut de aproape trei ori în ultimii ani, de la peste 650 de milioane de dolari în 2012, la 250 de milioane anul trecut, când au deţinut o pondere de 10% din total. Exporturile spre Rusia continuă trendul de scădere şi în acest an, potrivit datelor statistice oferite pentru primele şapte luni. Principalele mărfuri exportate în Rusia sunt fructele, mai ales merele. Rusia rămâne, însă, principalul importator în Republica Moldova, dar peste jumătate din produse sunt cele energetice, în special, gazul natural. Republica Moldova trebuie să-şi diversifice destinaţia exporturilor sale, spune expertul Veaceslav Ioniţă, care vorbeşte totodată şi despre necesitatea de menţinere şi pe piaţa rusă. Expertul apreciază că România, o ţară mult mai mică decât Rusia, ar putea depăşi chiar maximul istoric de importuri din Republica Moldova.
Veaceslav Ioniță: Exporturile Federaţiei Ruse a atins maximul lor în 2014 – 150 de milioane de dolari. Până atunci, nici într-o ţară noi n-am exportat atât. Anul acesta, România va bate acest record şi vom avea prima dată export în România. Cred că vom avea aproape 750 de milioane de dolari.
În acelaşi timp, analistul economic,Viorel Gârbu, aminteşte că Rusia a impus de-a lungul anilor mai multe embargo-uri asupra produselor moldoveneşti care au avut substrat politic.
Viorel Gârbu: /…/ influenţată prin implicarea excesivă a factorului politic. Am avut foarte multe experienţe negative în acest sens, începând cu anul 2005, atunci când /…/ embargo-uri şi aşa mai departe.
Totuşi, expertul consideră că politicienii de la Chişinău trebuie să găsească soluţii pentru a menţine piaţa rusă pentru mărfurile moldoveneşti. În primele şapte luni ale acestui an, volumul relaţiilor comerciale dintre Republica Moldova şi Rusia a fost de aproximativ jumătate de miliard de dolari, de aproape două ori mai puţin decât volumul relaţiilor comerciale cu România. (Rador/ FOTO radiochisinau.md)