Lansarea ofensivei pentru recucerirea Mosul, principalul bastion al Statului Islamic în Irak
Publicat de , 17 octombrie 2016, 07:29
Operațiunea pentru recucerirea orașului Mosul, aflat sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic, a fost lansată, a anunțat în noaptea de duminică spre luni primul ministru irakian Haider al-Abadi, în timp ce ONU și-a exprimat îngrijorarea pentru securitatea celor 1,5 milion de locuitori rămași în acest oraș, principalul bastion al SI în Irak, potrivit AFP.
„A venit vremea victoriei și operațiunile pentru eliberarea Mosul au început„, a declarat premierul Haider al-Abadi, într-o alocuțiune rostită la televiziunea oficială irakiană.
Adresându-se locuitorilor din regiunea Mosul, al doilea oraș ca mărime al Irakului (nord), Abadi a spus: „Declar astăzi începerea acestor operațiuni victorioase pentru a vă elibera de violența și de terorismul Daesh” (acronimul arab al grupării Statul Islamic).
Secretarul american al apărării, Ashton Carter, a estimat că operațiunea constituie „un moment decisiv în campania noastră pentru a aplica Statului Islamic o înfrângere durabilă”.
„Avem încrederea că partenerii noștri irakieni îl vor învinge pe inamicul nostru comun și vor elibera Mosul și restul Irakului de ura și de brutalitatea Statului Islamic”, a spus Carter.
Șeful guvernului irakian nu a făcut precizări despre operațiunile militare lansate în noaptea de duminică spre luni. Ele ar viza într-o primă etapă încercuirea orașului, urmând ca apoi să se treacă la lupte de stradă.
Puternic înarmați, jihadiștii, cu un efectiv de aproximativ 5.000 de oameni, au avut la dispoziție mai mulți ani pentru a-și pregăti riposta la acest asalt.
Secretarul general adjunct al Națiunilor Unite pentru probleme umanitare și ajutor de urgență, Stephen O’Brien, și-a exprimat „extrema preocupare pentru securitatea a circa 1,5 milion de persoane care trăiesc în Mosul și care ar putea fi afectate de operațiunile militare”.
Potrivit lui, „familiile sunt expuse unui risc extrem de a fi supuse unui tir încrucișat sau chiar luate drept ținte de către lunetiști”.
Forțele guvernului irakian, asistate de diverse alte forțe, și-au întărit de căteva luni dispozitivul în jurul Mosul. Ele au recucerit recent poziții-cheie în apropiere de Qayyarah, un oraș situat la aproximativ 60 km sud de Mosul, unde și-au pregătit ofensiva finală.
Premierul irakian a precizat că doar armata și poliția irakiană vor intra în Mosul, în timp ce numeroase alte forțe sunt desfășurate în vederea ofensivei, între care combatanți peshmerga kurzi și miliții sunnite și șiite.
„Forța care conduce operațiunile de eliberare este curajoasa armată irakiană împreună cu poliția națională și acestea sunt cele care vor intra în Mosul, nu alții„, a declarat Abadi.
Mosul, oraș cu populație majoritar sunnită, fusese cucerit cu o relativă ușurință în iunie 2014 de către jihadiștii sunniți ai Statului Islamic, în parte și datorită profundei neîncrederi a populației locale față de forțele de securitate irakiene, dominate de șiiți.
Înaintea lansării ofensivei, gruparea paramilitară Hachd al-Chaabi, dominată de miliții șiite susținute de Iran, și-a declarat intenția de a participa la operațiune. Kurzi peshmerga s-au deplasat de asemenea dinspre est în direcția Mosul.
Coaliția internațională antijihadistă condusă de SUA furnizează sprijin aerian și terestru operațiunii. Iar Turcia, care are frontieră comună cu Irakul în nord, și-a oferit de asemenea sprijinul.
Înainte de anunțul lansării operațiunii, armata irakiană indicase că a aruncat din aer zeci de mii de manifeste deasupra Mosul, unele dintre ele făcând recomandări de securitate locuitorilor în perspectiva ofensivei.
Mosul este orașul în care liderul SI, Abu Bakr al-Baghdadi, proclamase public un califat, instituit în iunie 2014 pe teritoriile cucerite de către jihadiști în Irak și Siria.
Înainte de începerea operațiunii, președintele rus Vladimir Putin a invitat coaliția internațională condusă de SUA să facă maximum pentru a evita victime civile.
„Sperăm că partenerii noștri americani și partenerii noștri francezi de asemenea vor acționa cu precizie și vor face tot posibilul pentru a minimiza sau și mai bine a exclude orice victimă în rândurile populației civile”, a spus Putin, în cadrul unei conferințe de presă în marja summitului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) din Goa, în India.
„Noi nu vom stârni isterie pe acest subiect, cum fac partenerii noștri occidentali, pentru că înțelegem că avem nevoie să combatem terorismul și că pentru aceasta nu există alte mijloace decât luptele ofensive„, a adăugat el.
Aceste declarații intervin în timp ce Occidentul acuză Rusia de comiterea unor „crime de război” împotriva civililor din partea de est a Alepului, controlată de rebeli și supusă unor intense bombardamente din partea regimului și a aliatului său rus.
(agerpres/ FOTO stiripesurse.ro)