Liderii ţărilor NATO şi ai statelor partenere se întâlnesc pentru două zile în capitala Lituaniei
Publicat de gabrielarotaru, 11 iulie 2023, 18:43
UPDATE – Liderii statelor membre ale NATO, reuniţi marţi la un summit la Vilnius, au convenit să adreseze Ucrainei invitaţia de adera la Alianţă atunci ‘când condiţiile vor fi întrunite’, a anunţat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează agenţiile AFP şi EFE.
‘Am indicat în mod clar că vom invita Ucraina să se alăture Alianţei când aliaţii vor fi de acord şi când condiţiile vor fi întrunite’, a precizat Stoltenberg la o conferinţă de presă.
Întrebat despre o declaraţie de mai devreme a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a considerat ‘absurd’ ca ţara sa să nu primească la acest summit o dată precisă pentru invitaţia de a adera la NATO, Stoltenberg a răspuns că aliaţii ‘au decis astăzi un mesaj puternic, unit şi pozitiv faţă de Ucraina pentru un sprijin durabil, dar şi un mesaj pozitiv asupra parcursului către aderare’.
Referitor la acest parcurs, el a confirmat simplificarea procesului de aderare a Ucrainei prin renunţarea la Planul de Acţiune pentru aderarea la NATO (Membership Action Plan – MAP). Aceasta înseamnă că guvernul ucrainean nu va mai fi obligat să participe la un program întins pe mai mulţi ani şi la finalul căruia ar fi trebuit să demonstreze că a efectuat reforme politice, economice şi militare necesare aderării la NATO. Astfel, procesul alcătuit ‘din doi paşi’ va avea un singur pas, a rezumat Stoltenberg.
Totuşi, declaraţia emisă la summit menţionează că Ucraina va trebui să desfăşoare ‘reforme democratice suplimentare şi în sectorul securităţii’; de asemenea, reafirmă că ‘viitorul Ucrainei este în NATO’.
Statele membre au aprobat şi un nou program multianual de asigurare a deplinei inter-operabilităţi a armatei ucrainene cu NATO. Au fost de asemenea anunţate la summitul de la Vilnius noi ajutoare militare occidentale destinate Ucrainei pentru a o sprijini în continuare în războiul cu Rusia. Urmează să fie creat şi un Consiliu NATO-Ucraina, un cadru de consultări între Kiev şi Alianţă.AGERPRES
Secretarul general al NATO s-a declarat încrezător că Alianţa va transmite Ucrainei un semnal pozitiv pentru parcursul aderării Kievului.
Jens Stoltenberg a afirmat azi la Vilnius, cu câteva ore înaintea reuniunii anuale a NATO, că Ucraina s-a apropiat tot mai mult de Alianţă şi că este timpul ca toate deciziile să reflecte această situaţie. Liderii ţărilor NATO şi ai statelor partenere se întâlnesc pentru două zile în capitala Lituaniei, pentru a întări capacitatea de apărare a Alianţei, după invazia Rusiei din Ucraina, inclusiv prin majorarea cheltuielilor militare. Definirea relaţiei cu Ucraina este, de asemenea, un punct principal pe agendă.
Trimisul Radio România, Oana Bâlă: Discuţiile din prima zi a summitului se vor concepe agenda curentă a Alianţei, inclusiv pe evaluarea mediului de securitate şi apărare, marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Un alt subiect abordat va fi consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO, dar şi adaptarea şi modernizarea Alianţei în contextul de securitate actual. Liderii aliaţi vor vorbi inclusiv despre angajamentul privind creşterea investiţiilor în apărare. Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia în cadrul discuţiilor importanţa fundamentală a continuării implementării deciziilor de la summitul de an trecut de la Madrid, privind consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe flancul estic, astfel încât să fie realizată în mod unitar şi coerent o veritabilă apărare înaintată de-a lungul întregului flanc. Va puncta, totodată, importanţa deciziilor reuniunii aliate în ceea ce priveşte adoptarea unui pachet de întărire a posturii aliate pe flancul estic pe termen lung, în măsură să ofere ţării noastre un grad superior de securitate şi apărare. De asemenea, va reitera susţinerea robustă pentru Ucraina, inclusiv în ceea ce priveşte concretizarea aderării sale la NATO, precum şi pentru partenerii cei vulnerabili, în special Republica Moldova. Pe de altă parte, preşedintele României va susţine reflectarea în documentele şi deciziile aliate ce vor fi adoptate a importanţei regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)