Los Angeles a depăşit punctul critic în lupta împotriva celui mai mare incendiu din istoria sa
Publicat de Andreea Drilea, 4 septembrie 2017, 12:39
O ploaie uşoară şi scăderea temperaturilor i-au ajutat pe cei peste 1.000 de pompieri care se luptă cu cel mai mare incendiu de vegetaţie din istoria oraşului Los Angeles să depăşească punctul critic al catastrofei, duminică seară, însă oficialii americani avertizează că fenomenul continuă să rămână periculos, informează Reuters.
‘Am depăşit punctul critic, dar încă nu s-a terminat’, a declarat Eric Garcetti, primarul din Los Angeles, în faţa jurnaliştilor americani. ‘Când vânturile sunt atât de puternice, orice se poate întâmpla’, a adăugat el.
Schimbările de direcţie ale vântului pot să determine apariţia unor noi focare, care pot să răspândească incendiul în noi regiuni din nordul oraşului Los Angeles, a mai spus primarul Eric Garcetti.
Incendiul din La Tuna, răspândit pe o suprafaţă de 2.400 de hectare în canionul omonim, a izbucnit vineri. Trei locuinţe au fost complet distruse şi o a patra a fost avariată. Peste 700 de familii au fost evacuate în contextul în care flăcările continuau să avanseze prin vegetaţia densă din acea zonă, care nu a mai arsă de flăcări de câteva decenii.
Dintre cele 1.400 de persoane evacuate, 90% s-au întors în locuinţele lor până duminică după-amiază şi aproape toate urmau să se întoarcă acasă până la sfârşitul zilei, a spus primarul Garcetti.
Acesta este cel mai mare incendiu in istoria oraşului Los Angeles, prin prisma suprafeţei de teren afectată de flăcări. Până duminică seară, 30% din totalul focarelor de incendiu erau controlate. Sâmbătă, aceste procent era de doar 10%.
‘Nu am reuşit încă să controlăm în totalitate incendiul, dar sperăm că în ziua următoare sau în următoarele două zile vom reuşi să stingem aceste flăcări’, a adăugat Eric Garcetti.
Flăcările se întind de-a lungul autostrăzii 210, o arteră de circulaţie majoră, care a fost închisă timp de mai multe zile. Potrivit primarului din Los Angeles, autostrada urma să fie redeschisă în noaptea de duminică spre luni sau cel mai târziu luni dimineaţă.
Los Angeles County, în care locuiesc 10 milioane de persoane, a avut de suferit în trecut din cauza unor incendii ample, care au continuat să ardă timp de mai multe săptămâni.
Jerry Brown, guvernatorul statului american California, a decretat stare de urgenţă în Los Angeles County, o procedură ce facilitează alocarea unor fonduri federale suplimentare pentru a întări lupta împotriva incendiului.
Temperaturile din regiune au fluctuat în jurul valorii de 38 de grade Celsius în ultimele zile. Mercurul din termometre a scăzut la 32 de grade Celsius în cursul zilei de duminică, iar meteorologii se aşteaptă ca temperaturile să fie moderate şi umiditatea să crească în zilele următoare, fapt îmbucurător pentru echipele care luptă cu flăcările, a spus Ralph Terrazas, directorul Brigăzii de Pompieri din Los Angeles.
Potrivit primarului Eric Garcetti, patru pompieri au fost afectaţi de deshidratare şi au suferit arsuri minore.
La 644 de kilometri în nord, incendiul din Ponderosa a distrus 1.620 de hectare. După ce a izbucnit marţi în Butte County, acel incendiu a distrus 32 de case şi a determinat evacuarea a peste 500 de familii. Duminică seară, incendiul era controlat într-un procent de 64%, au transmis autorităţile locale.
(Agerpres/FOTO latimes.com)