Maia Sandu, la bilanţul de 100 de zile: Scoatem Republica Moldova din criză, din izolare şi corupţie
Publicat de , 2 aprilie 2021, 19:19
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi-a publicat vineri raportul de activitate pentru cele 100 de zile care s-au scurs de la învestirea sa în funcţie, în care menţionează că, deşi atribuţiile preşedintelui sunt limitate, a reuşit să redeschidă şi să intensifice cooperarea cu cei mai importanţi parteneri internaţionali ai Chişinăului şi să obţină sprijin susţinut pentru Republica Moldova, potrivit IPN.md.
‘Este nevoie de multă muncă şi de eforturi conjugate din partea mai multor instituţii pentru a realiza modernizarea Republicii Moldova – de un guvern stabil şi profesionist, de o majoritate de deputaţi responsabili, de o procuratură funcţională, de instituţii de drept eficiente şi independente. Preşedinţia a pornit pe această cale – a dezvoltării şi a bunăstării’, apreciază Maia Sandu.
Ea susţine că în această perioadă a venit cu soluţii anticriză şi a găsit sprijin internaţional în lupta cu pandemia. A demarat procesul de vaccinare şi a obţinut resurse financiare şi donaţii din străinătate pentru a ajuta sistemul sanitar, agricultorii şi economia.
Campania de vaccinare în Republica Moldova a început datorită donaţiei oferite de România în urma discuţiilor avute cu preşedintele Klaus Iohannis, subliniază Sandu.
După discuţiile purtate cu conducerea companiei Pfizer, la 19 martie în Republica Moldova au ajuns alte 24 570 de doze de vaccin împotriva COVID-19, prin intermediul platformei COVAX.
Maia Sandu mai spune că a reuşit să reactiveze, cu sprijinul liderilor UE, Mecanismul de protecţie civilă al UE, prin care s-au putut obţine donaţii semnificative de echipamente medicale şi de protecţie pentru spitale şi personal medical.
Chişinău a obţinut un ajutor umanitar din partea României pentru agricultorii care au suferit în urma secetei din 2020, constând din 6 000 de tone de motorină şi a pornit creditarea dedicată a producătorilor agricoli de către unele bănci, în urma discuţiilor organizate pe platforma prezidenţială cu reprezentanţii sistemului bancar şi ai agricultorilor din Republica Moldova.
O altă acţiune punctată de Maia Sandu este scoaterea Republicii Moldova din izolarea internaţională şi începerea restabilirii relaţiilor cu partenerii externi ai Moldovei. În acest sens, ea menţionează vizitele efectuate la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, la Paris, dar şi vizita la Bruxelles, unde a discutat cu conducătorii instituţiilor-cheie ale Uniunii Europene.
În acelaşi context este menţionată vizita preşedintelui României Klaus Iohannis în Republica Moldova în cadrul căreia a fost semnată o Declaraţie comună care a pus bazele unei cooperări mai strânse bilaterale, precum şi vizita la Chişinău a preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.
De asemenea, Maia Sandu spune că a iniţiat procese de curăţare a instituţiilor publice şi acţiuni pentru asigurarea unei justiţii independente.
În acest raport de bilanţ, Maia Sandu notează că, la 29 martie, a sesizat Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor constituţionale de dizolvare a parlamentului.
Ea mai evocă discuţii cu partenerii internaţionali în vederea colaborării cu Procuratura Generală pentru investigarea crimelor financiare şi întoarcerea banilor în ţară, subliniind că a redus cheltuielile curente ale instituţiei prezidenţiale cu cel puţin 20%, iar planul de achiziţii cu 2,2 milioane de lei moldoveneşti.
Maia Sandu a fost învestită în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova la 24 decembrie 2020, aminteşte IPN.md.
(Agerpres/FOTO radiochisinau.md)