Marea Britanie: Un român şi şoferul nord-irlandez, vinovaţi de omor din culpă în cazul migranţilor vietnamezi decedaţi
Publicat de , 21 decembrie 2020, 16:21 / actualizat: 21 decembrie 2020, 17:54
Gheorghe Nica, în vârstă de 43 de ani, cu dublă cetăţenie română şi britanică, şi un şofer britanic au fost găsiţi vinovaţi luni de omor din culpă în cazul morţii a 39 de migranţi vietnamezi găsiţi fără viaţă într-un camion frigorific într-un parc industrial la est de Londra, în octombrie 2019, transmit dpa şi Reuters.
Şoferul camionului, Eamonn Harrison, în vârstă de 24 de ani, din comitatul Down, Irlanda de Nord, a fost găsit vinovat la 39 de capete de acuzare de omor din culpă şi la un capăt de acuzare de complicitate la imigraţie ilegală.
Gheorghe Nica, cu reşedinţa în Essex, a fost găsit vinovat la aceleaşi capete de acuzare.
Cei doi îşi recunoscuseră deja vinovăţia în legătură cu moartea celor 39 de migranţi vietnamezi.
La 23 octombrie 2019, 39 de persoane – 31 de bărbaţi, printre care doi adolescenţi de 15 ani, şi opt femei, cu vârste între 15 şi 44 de ani – au fost găsite decedate într-un camion frigorific al cărui container sosise de la Zeebrugge, Belgia. Fiecare dintre victime plătise peste 10.000 de lire sterline (13.000 de dolari) pentru a ajunge din Vietnam în Marea Britanie.
Însă, după ce au stat închise cel puţin 12 ore în camion, au murit sufocate când temperatura a ajuns la 38,5 grade Celsius, a reieşit la proces.
Autopsiile au stabilit drept cauză a deceselor hipoxia şi hipertermia într-un spaţiu închis.
Nica, acuzat că a fost organizatorul principal al traficului de migranţi, a recunoscut în faţa unei instanţe penale londoneze că a încălcat legislaţia în domeniul migraţiei.
Alţi doi inculpaţi, Christopher Kennedy, de 24 de ani, din comitatul nord-irlandez Armagh, şi românul Valentin Calotă, de 38 de ani, din Birmingham, au fost găsiţi vinovaţi de complicitate la imigraţie ilegală.
În timpul procesului, poliţiştii au relatat că telefoanele mobile recuperate de la victime au dezvăluit că acestea încercaseră să dea alarma şi au lăsat mesaje de adio către cei dragi atunci când au simţit că rămâneau fără aer.
‘Acesta este un caz inimaginabil de tragic: 39 de oameni vulnerabili, disperaţi după o nouă viaţă, au fost determinaţi să-şi pună încrederea într-o reţea de traficanţi fără scrupule’, a acuzat procurorul Russell Tyner, de la Divizia de combatere a crimei organizate.
‘După oribila descoperire a cadavrelor, mulţi dintre aceşti bărbaţi (traficanţi) au fugit pentru că ştiau ce făcuseră. Dar am putut să folosim toate prerogativele legale şi reţelele disponibile pentru a-i urmări, a-i aduce înapoi în Marea Britanie şi a-i vedea în faţa justiţiei. Aceasta a presupus întâlniri cu procurori din Olanda şi Germania, înfiinţarea unei echipe comune de anchetă cu Belgia, Franţa şi ulterior Irlanda’, a spus procurorul.
Judecătorul a amânat pronunţarea sentinţelor pentru zilele de 7,8 şi 11 ianuarie.
Drama, care a avut răsunet internaţional, a scos la lumină pericolele imigraţiei clandestine, cu traficanţi lipsiţi de scrupule ce profită de vulnerabilitatea victimelor, care ajung adesea în slujbe precare sau într-o stare de semi-sclavie în Marea Britanie.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)