Măsuri impuse în mai multe ţări europene cu ocazia sărbătorilor de Paşte
Publicat de Andreea Drilea, 3 aprilie 2021, 06:13
Europa confruntată cu o relansare a pandemiei cu noul coronavirus se pregăteşte de încă un Paşte sub presiune sanitară şi cu noi restricţii de circulaţie.
În Italia vineri a fost ultima zi cu magazine deschise pentru jumătate din teritoriu aflat în zona portocalie. De sâmbătă şi până luni inclusiv credincioşii pot merge numai la bisericile din apropierea locuinţei, completând o declaraţie pe propria răspundere, dar sunt interzise vizitele în familie sau la prieteni. Elena Postelnicu transmite de la Roma:
Reporter: Sărbătorile pascale au loc în al doilea an consecutiv într-o Italie aflată practic în carantină, însă comparativ cu 2020, de această dată credincioşii pot asista la slujbe completând o declaraţie pe propria răspundere şi anunţându-şi din timp participarea. Din cauza izolării de noapte, între orele 22:00 şi 5:00 dimineaţa, la nivel naţional, slujbele, în special din noaptea Învierii, au loc mult mai devreme decât de obicei. La Vatican, unde la această oră se desfăşoară nu la Colosseum, ci pe esplanada bazilicii San Pietro, într-o piaţă pustie, procesiunea Drumul Crucii, condusă de Papa Francisc însoţit de doar 20 de copii şi adolescenţi, atât vineri seară cât şi duminică, în catedrală se vor afla foarte puţini credincioşi. Iar binecuvântarea Urbi et Orbi şi mesajul pascal vor fi transmise de Papa Francisc nu din balconul bazilicii San Pietro, potrivit tradiţiei, ci din interior. În zilele de sărbătoare 3, 4 şi 5 aprilie întreaga Italie va fi roşie, ca de Crăciun, iar 70.000 de poliţişti şi jandarmi vor fi pe străzi pentru a face controale. Magazinele au fost deschise până vineri doar în zonele portocalii, luate spre seară cu asalt de către italieni pentru ultimele cadouri de Paşte, însă de sâmbătă rămân închise până marţi, la fel ca şi restaurantele, care pot livra totuşi mâncarea la domiciliu. Sunt interzise pe întreaga perioadă vizitele la prieteni sau familie la fel ca deplasările la casele de vacanţă şi în alte regiuni. Cu toate acestea, deşi pare incredibil, este în continuare permisă plecarea în străinătate pentru turism, dar cine iese în afara graniţelor trebuie să respecte dispoziţiile autorităţilor de combatere a răspândirii coronavirusului din ţara în care ajunge, iar la revenirea în Italia se solicită un test de diagnosticare a coronavirusului cu rezultat negativ, carantină la domiciliu de cinci zile şi ulterior un alt test molecular după cele cinci zile.
¤¤¤¤¤
În Franţa, sărbătorile pascale au declanşat o adevărată stare de febrilitate, mai les în condiţiile intrării în vigoare a noilor restricţii anunţate pentru următoarele patru săptămâni.
Până luni seara francezii se pot bucura, totuşi, de sărbătoarea Paştelui catolic, dar cât de mare este toleranţa ne spune corespondentul RRA la Paris, Daniela Coman.
Reporter: De miercuri seară, imediat după încheierea intervenţiei preşedintelui Emmanuel Macron, în care a cerut un nou efort din partea populaţiei pentru a stăvili al treilea val epidemic, francezii au luat cu asalt site-ul companiei de căi ferate pentru a-şi face rezervări. Pentru că sunt permise călătoriile între regiuni în week-endul Paştelui catolic, mulţi profită să-şi viziteze familiile care locuiesc în altă zonă, să-şi lase copiii la bunici sau pur şi simplu să părărsească marile oraşe şi să se instaleze în următoarea lună la ţară sau în locuri mai pitoreşti unde izolarea este mai uşor de suportat decât într-un mic apartament. În aceaaşi logică, încă de joi după-amiază au început să se înregistreze valori mari şi în traficul rutier, mai ales la ieşirile din marile oraşe către autostrăzi. Potrivit Ministerului de Interne, toleranţa pentru deplasări este permisă doar între orele 6:00 şi 19:00, în timpul nopţii circulaţia fiind interzisă, iar de marţi astfel de călătorii nu vor mai fi permise decât pentru motive imperioase, justificate cu documente, regula fiind liberate de mişcare în aer liber limitată la doar 10 kilometri distanţă de domiciliu. Participarea la slujbele religioase este permisă, de asemenea, tot în intervalul 6:00-19:00, bisericiile fiind obligate să-şi adapteze programul şi să respecte un protocol sanitar privind un număr limitat de persoane în funcţie de capacitate, locuri libere între scaune, dacă nu sunt ocupate de membrii aceleiaşi familii, masca de protecţie şi dezinfectarea mânilor fiind obligatorii. Sărbătorile familiale cu participare numeroasă nu sunt recomandate. Adunările în aer liber la picnic sau pe plajă la care sunt prezente mai mult de şase persoane în acelaşi loc se pot lăsa cu o amendă de 135 de euro, iar cei care vor găzdui petreceri clandestine riscă amenzi de până la 15.000 de euro şi un an de închisoare. Ministerul de Interne a mobilizat pentru week-endul Paştelui catolic aproape 100.000 de poliţişti şi jandarmi pentru a supraveghea respectarea măsurilor sanitare şi restrictive.
(Rador/FOTO arhivă radioiasi.ro)